בסבבי ההסלמה האחרונים פתאום נפל לעמוס גואטה, תושב שדרות שמזוהה עם הימין האסימון עד כמה הממשלה מפקירה את תושבי שדרות והעוטף. הוא החליט לא לשתוק עוד, ארגן הפגנה בת"א, סייע למחאת תלמידי התיכון וניסה למנוע במעבר כרם שלום העברת סחורות לרצועת עזה. במוצ"ש הוא יוביל עם אביה של קים לבנגרוד שנרצחה באכזריות בברקן הפגנה בכיכר רבין.
אם יש משהו שגורם לעמוס גואטה תסכול רב בתמיכה כביכול של ממשלת ישראל אלה אותם תקציבים שהיא מעבירה כדי לחזק את תושבי הדרום. "זה נחמד ויפה אבל את תושבי שדרות ועוטף עזה זה כבר לא מעניין, לא רוצים הטבות, לא רוצים כלום ממשלת ישראל, מבקשים רק דבר אחד- תנו לגדול בשקט" הוא מסביר בנחרצות, "בכלל נוצר מצב שקונים אותנו בכסף, יש רגעים שבשם אותן הטבות אני מרגיש אשכרה שאני מוכר את הילדים שלי תמורת כסף, ביבי הוא ראש ממשלה גאון, רואה שיש כעס ישר זורק עלינו תקציבים אבל הגיע הזמן שהתושבים יגידו עד כאן לא מוכנים לזה יותר, די נמאס". לדבריו של גואטה יש גם הטבות מס שהם לא פחות מעבודה בעיניים. "אני רואה חשבון במקצוע שלי. שואלים אותי למה לאשקלון אין הטבת מס? הרי בשדרות יש הטבת מס. זה האבסורד, כמה כבר תושבי שדרות אתה תמצא שמגיעים לשכר שבכלל יש מס? אתה מבין את הלעג, מדינת ישראל מנופפת בהטבת מס כשהיא בעצם אומרת גם ככה רוב התושבים לא ייהנו מהטבת מס, אז ניתן להם את ההטבה. למה לא נותנים לתושבי אשקלון כי שם יש הרבה תושבים שיכולים ליהנות ממנה וזה יעלה למדינה הרבה כסף. תשאל על נתיבות אפילו שם אין הטבת מס כמו בשדרות כי יש הרבה בעלי עסקים עמידים שיכולים ליהנות מזה. בקיצור עבודה בעיניים".
בכל הנוגע לתקציבים, לנציגנו בממשלת ישראל, על אף העובדה שהוא חבר הגרעין התורני, מזוהה עם הימין, אף אחד אצלו לא חסין מביקורת, כולל ראש עיריית שדרות אלון דוידי עליו הגן לא מעט במערכת הבחירות האחרונה (לזה עוד נגיע בהמשך). השבוע למשל, כשדוידי העלה פוסט על הדלקת נרות בשידור חי בערוץ 2, הוא לא היסס להגיב בפוסט עוקצני במיוחד גם לעבר הישיבה בה צמח, "אתם יכולים לירות עלינו עוד המון קסאמים(הלוואי וייפסקו….) לי נראה שישנה משאלת לב סמוייה של כמה אנשים בעיר שהקסאמים ימשיכו כי ככה יהיו עוד תקציבים עוד מבנים איך כתלמיד ישיבת ההסדר ששם נמצאת החנוכיה שמעתי לא פעם כל קסאם זה עוד מבנה לישיבה. אבסורד רבותיייי אבסורד כל קאסם פירושו עוד ניסיון להרוג כל אחד ואחת מתושבי העיר. קחו את כל המבנים הכיכרות החוגים ההופעות הטבות המס הנחות הארנונה ולעזאזאל תנו לחיות בשקטטטטטטטט- זה המסר שצריך להעביר לעם ישראל".

גואטה יחד עם שפי פז, מובילת המאבק בדרום ת"א ועם רפי לבנגרונד, אביה של קים ז"ל
כשבחדשות מתעלמים מאיתנו
כלי התקשורת, ביניהם אתרי החדשות הפכו בשנים האחרונות לכאלה שמדווחים לפי פרוץ האירועים אבל בחלוף מספר שעות הם כבר עסוקים בסיפור הבא. באחד מסבבי ההסלמה האחרונים היה בהחלט משהו מרתיח בהתנהלות של כלי התקשורת כשמתקפת טילים נעלמה במהירות מהדיווחים, כאילו תושבי שדרות לא חטפו רק בלילה עשרות טילים. אז נכון יש לא מעט כתבים שמתגוררים באזור ומכירים את המציאות אבל מקבלי ההחלטות בדומה לממשלת ישראל, במערכות העיתונים נמצאים אי שם במרכז הארץ, לא באמת מבינים כי מה שעברו התושבים לילה קודם לא יכול לעבור לסדר היום. "אפשר לומר שהתנהלות התקשורת גרמה לי לשאול את עצמי הרבה שאלות, היא גרמה לי, בין היתר, לצאת מהאדישות, לצאת מהשינה העמוקה שהייתי בה לכל אורך 16 שנים שאני מתגורר בשדרות".
מה הקש ששבר את גב הגמל הפעם שגרם לך לקום ולעשות מעשה?
"בשבת שלפני הבחירות, המטח תפס אותנו ככה מופתעים, ואני כאבא פתאום מצאתי את האנרגיות, מצאתי את שתי הבנות שלי רועדות ולא מצליחות להפסיק, ובאמת שהתמונה נצרבה לי, כל אותו הלילה לא ישנתי. התמונה הזו של ילדות קטנות שלא מצליחות לעצור את הרעידות. תשמע עוד סיפור- יום אחד הבן שלי בן 5 בא ואמר לי אבא כשאתה היית ילד איפה התחבאת שהיה צבע אדום? אמרתי לי שכשאני הייתי ילד לא היה צבע אדום , הוא לא קיבל את זה כתשובה ואני לגמרי מבין אותו. הוא משוכנע שזו שגרת החיים שלנו ואז הבנתי שאסור שהשגרה הזו תימשך בשום אופן".
ואז אתה פותח חדשות ומגלה שזה אפילו לא שם?
"עכשיו אנחנו ציבור שומר שבת אין לנו מושג מה קורה, אנחנו רק חוטפים טילים. אני בטוח ירו את הטילים כי צה"ל נכנס לעזה , ויש פעולה או היה איזה משהו, מוצאי שבת אני נכנס לאתר ויינט /ווואלה/מעריב ולא כתוב כלום, ניגש לאתר ערוץ 7 – כלום שום אזכור. כשאנחנו עוברים שבת מטורפת של טילים ובמוצ"ש אני מגלה שאין אפילו אזכור בחדשות אני אומר לעצמי מה קורה פה לאף אחד לא אכפת מאיתנו?.
למה זה מפתיע, זה בדיוק מה שקורה כבר הרבה שנים?
"נכון אבל זה היה חריג במיוחד. אני אדם שחונך לשכב על הגדר, יכולתי לגור ברחובות בכיף אבל אני רוצה לחיות בשדרות בידיעה שמתישהו זה ייפתר שיש מישהו, מדינה, אדם שעומד מאחוריי, אבל שאני רואה שבת קסאמים ואני מגלה מוצאי שבת שבכלל לא כותבים עלי, אז בשביל מי אני יושב על הגדר. אתה מבין כאילו הם בכותרת הבאה ואנחנו עוד מנסים לעכל את הסיוט שעברנו, ליל שישי שקט הופך בבת אחת למתקפת טילים וזה עובר בתקשורת וגם לממשלה כאילו כלום לא קרה בלילה".
מכאן זה התגלגל ליציאה למאבק?
"במוצ"ש שולח לי הודעה בחור בשם זוהר קרמי "אני בצומת מפגין בניר עם אם אתה רוצה לבוא", אמרתי לו שאני בא, הרגשתי מעין דחף פנימי להגיע לצומת. זה קרה שלושה ימים לפני בחירות, מגיע לשם ופתאום המחנה של ג'רבי, של פינטו, דבורה וצביקה, קלימי, פתאום כולם מרימים ידיים, מחבקים אחד את השני, שמים את כל המריבות בצד. פתאום מצאתי את עצמי תופס את המיקרופון ומדבר, ומוביל את ההפגנה, הרגשתי שמתעורר פה משהו, מחאה אמיתית של תושבי שדרות".
הכל טוב ויפה אבל הפגנה בכניסה לעיר לא מזיזה לאיש?
"אני מסכים, זו הייתה מחאה ספונטנית חד פעמית, אחרי הבחירות היה עוד סבב הסלמה ולאחר מכן הייתה חסימת צמתים שלא הייתי שותף לה, שמעתי תושבים רבים שמתרעמים בצדק כי אין הגיון אחרי יומיים מתישים לגרום לתושבים שגם כך עייפים מכל המצב להיתקע בפקק שעתיים. בכל מקרה בחזרה להפגנה הראשונה, חזרתי הביתה באיזה 12 בלילה, ולא ישנתי, חשבתי לעצמי תראה איזה יופי, בסוף כולנו שותפים לאותו הגורל, פתאום דוידי פינטו ג'רבי דבורה איסקוב פתאום כולם יחד, כולנו סובלים מהקסאמים. יום אחרי מתקשרות אליי כמה בנות מהגרעין, רוצות להקים מטה למאבק, אמרתי אני איתכם, בלי לדעת לאן אני נכנס. היינו בהפגנה הראשונה בעזריאלי, ואני מסתכל הרוב מהגרעין, ואז בא אליי הכתב של ערוץ 1 , טוב הסתיימה ההפגנה של הדתיים לאומיים משדרות, הוא פשוט תייג את ההפגנה וזה כל כך צרם לי. ברגע שמתייגים מחאה מפילים אותה".
במהלך הראיון בשיח שעסק ביוזמת מחאה תוצרת עוטף עזה, תהיתי באוזנו של גואטה כי בפעם האחרונה שראיינתי מוביל מחאה זה הסתיים בכניסה לפוליטיקה. אגב אותו מוביל מחאה הוא לא אחר מאשר אלון דוידי, כותרת השער של כותב שורות אלה בשנת 2006 הייתה "נולד מנהיג למאבק בקסאמים", מאבק שנשכח מעט בשנים האחרונות משום שהעיר שדרות כבר לא לבד במעגל הטילים. "אני מודיע לך כאן באופן חד משמעי, פוליטיקה זה לא אני, זה לא מעניין אותי בכלל ואין לי שום כוונה להיכנס לזה" הוא אומר ברצינות ומוסיף בציניות: "אלון דוידי יכול להיות רגוע. משום מה נראה לי בזמן האחרון שזה לא לרוחו מה שאני עושה. לא יודע אולי אני טועה בתחושה".
המאבק שעלה לו בפיטורים
בסבב ההסלמה הנוסף שהתפרץ בחודש שעבר ומשך 48 שעות נורו לא פחות מ-500 רקטות לעבר ישובי עוטף עזה מה שעורר זעם גדול בקרב התושבים שיצאו להפגנות בצמתים של שדרות ולאחר מכן בת"א ליד עזריאלי, נוסף על כך קודם לכן הייתה את צעדת תלמידי התיכון משער הנגב. גואטה היה מאלה שדחפו את היוזמה שזכתה לחשיפה גדולה. "למען ההגינות זו יוזמה נטו של תלמידים משער הנגב שישבו עם עצמם ואמרו מה הם יכולים לעשות כדי לעורר את הבעיה שלנו. הם יצאו לצעדה עם מסר אחד ברור "תנו לגדול בשקט", מה שאני עשיתי זה חיברתי אליהם המון בתי ספר מכל רחבי הארץ ואני יכול לומר שמגיע להם שאפו גדול".
גואטה לא הסתפק בזה והחליט להירתם למשימה לא פחות חשובה- נגד העברת הסחורה דרך מעבר כרם שלום, מאבק שלדבריו הביא לכך שהוא שילם מחיר כבד של פיטוריו מעבודתו כרואה חשבון במועצה האזורית אשכול. בנוסף, הוא עורר את חמתם של נהגי המשאיות שראו בו איום לפגיעה בפרנסתם.
איך נולד הרעיון למחות בכרם שלום?
"האמת היא משיתוף פעולה מדהים, בין מה שמגדירים היום ימני לשמאלני. במציאות הזו אין שמאל ואין ימין, כולנו באותה מציאות וכולנו צריכים לפעול יחד וזה מה שעשיתי. אמרתי לעצמי אני עובד באשכול, בוא נתחבר לכמה תושבים שרוצים לחיות בשלום. התחלתי לחבר אותם למטה שהקמנו פה בשדרות, לצערי רבים מהפעילים במטה שהקמתי והספקתי לפרוש ממנו לא התלהבו בקטע של "מה לנו ולהם", "אנחנו ימנים והם שמאלנים", עצרתי את הדיון וביקשתי להקשיב לי ושחייבים לשלב כוחות, אין עניין של פוליטיקה. ברגע שנכנסת פוליטיקה זה לא יעבוד, הפגנה שמתויגת עם פוליטיקה היא תיעלם במהירות".
תסכים איתי שיש תפיסת עולם שונה. השמאל מאמין מאוד בפיתרון מדיני, הימין מאמין בחמאס וחושב שיש להשמידו?
"אנחנו לא אחראיים על פיתרון. יש מדינאים שהם יתנו את הפתרון, יכול להיות שאחר כך אנחנו נתפצל לימין ושמאל, כי אם הפתרון יהיה שלום אז הימניים יצביעו לא ואם הפתרון יהיה מלחמה אז השמאלניים יצביעו לא,, אבל בינתיים בואו נשלב כוחות, נעורר את העם לדרוש פיתרון, כי לא יכול להיות שראש ממשלה אומר אין פתרון.
התקשר אליי מישהו שלא אנקוב בשמו ואומר לי עמוס עזוב אתם תחיו ככה עוד 100 שנה, אין פתרון, אם אין פתרון , זה לא משנה שלום או מלחמה אנחנו צריכים לדרוש פתרון כולל, אם באמת נגיע למסקנה שאין פתרון אז מה יש לי לחפש בשדרות, מה יש לי לגדל ילדים במציאות של טילים, בתוך מציאות של טראומה? איזה אידיאל יש בזה? אם אני יודע ורואה שעושים משהו מוכן לסבול עוד שנתיים ולהתמודד אב לא מוכן לזה שיגידו אין פיתרון ותתמודדו".
למה פרשת ממטה המאבק שרק הוקם?
" פרשתי מהמטה שהקמתי, אני לא רוצה לדבר על זה ולמה, מטה המאבק העם עם הדרום, מטה שהקמתי בדם ויזע ודמעות ופרשתי ממנו כי אני אמרתי שזו מחאה שאסור לפוליטיקאי אחד להיכנס אליה, והם הכניסו לשם פוליטיקה ה שהם הכניסו זה כי הם רצו כסף, עושים הפגנה, מוציאים 10 אוטובוסים איך נוציא כסף ואני אמרתי אז מה, שלא יהיה כסף, אז ניסע ברכבת להפגנה, אז נחשוב על מנגנונים איך לייצר כסף, אז נביא תורמים, אסור לייצר הפגנה שתהיה עם פוליטיקה, שלא יכנס פוליטיקאי אחד. אולי בגלל זה אני חושב שראש העיר כועס עליי. אני לא מצפה מאלון דוידי שיוביל את המחאה הזו, אני מצפה מאלון דוידי שיהיה ראש העיר, מה כן ציפיתי מדוידי שביום רביעי שאמרו לחזור ללימודים ציפיתי שמערכת החינוך בשדרות תגיד לא- אנחנו לא חוזרים ללימודים וזה לא קרה".
אם כבר הזכרנו פוליטיקה, לאחרונה אני קורא ביקורת נוקבת שלך על הימין, אותו ימין שאתה שייך אליו?
"כמו שציינתי קודם בכל הקשור למציאות חיינו אין כאן שאלה של שמאל ושל ימין. זו הממשלה הכי ימנית שהייתה אי פעם, ליכוד והבית היהודי וליברמן. וזה הממשלה שיישמה את מדיניות השמאל הכי יפה שיש, אם זה סירוס חיילים, אם זה הכנסת חיליים, אם זה פינוי ישובים, הרי ההגדרה להגדיר מה ההבדל בין ימני לשמאלני זה פינוי ישובים, 3 ישובים פונו בקדנציה הזאת, יישוב ערבי שבג"ץ אישר לפנות ביבי לא מפנה אותו, זה ממשלת ימין במסווה של שמאל. גם יצרו בינינו שנאה, אני שהתחלתי לעבוד במועצה אזורית אשכול, מאוד פחדתי, מה אני בא למעוז השמאל, אבל גיליתי ששמאלני זה לא בהמה ולא חיית אדם, זה אדם שרוצה כמוני וכמוך לחיות בישראל. אבל שמאלני אמיתי שהוא עוד חסיד של בן גוריון ולא הקיצוניים , מבין השלכות".
מה הציפייה שלך מנפתלי בנט, בסופו של דבר יש ראש ממשלה שמחליט?
"התנהלותו של בנט מכעיסה. כשהוא הלך לנחם את הקהילה היהודית שהיה להם הטבח שם, הוא אמר להם והתגאה שאנחנו כבר מורגלים. תגיד לי זה המשפט הכי דפוק שיכול להיות בעולם, להיות מורגל בטרור, זה מה שקרה בשדרות, התרגלנו לטרור, אני רוצה שאנשים יגידו איך אנחנו ממשיכים בשגרה, הרי ברור לכולנו שאם היו 200 הרוגים לא היינו ממשיכים בשגרה, אני לא רציתי שהמשק יחזור לשגרה, העליתי פוסטים, ביקשתי לא לחזור לשגרה אבל אף אחד לא הקשיב כולם חזרו לשגרה, יש לנו מין מנגנון כזה של עייפות של שחיקה, שכבר זהו".
אחרי שהסתיים המבצע ראינו אותך מתעמת עם נהגי משאיות שמעבירים סחורה לכרם שלום?
"תשמע זה הזוי מה שהמדינה שלנו עושה. בזמן שיורים עלינו טילים המשאיות ממשיכות לעבור לעזה. עכשיו אין לי בעיה שהם מעבירים מזון ותרופות אבל למה לכל הרוחות צריך להעביר אליהם ברזל ובטון? פשוט איבדנו כיוון, זה הכל כסף, אני אומר לך באחריות יש כמה דמויות פוליטיות שיש להם עסקים בעזה עם החמאס, יש שמה מדגרת כספים של כסף שחור שאתה לא מאמין. אנחנו נגלה יום אחד שכל הסיפור של עזה זה כי מכרו אותנו לעזה".
במאבק הזה מצאת את עצמך מתעמת עם חברות ישראליות שמכניסות את הסחורה?
"גיליתי גם שיש חברות ישראליות שמתגוררות ממש כאן בעוטף, חוטפות טילים וכל יום מכניסים לעזה משאיות. לצערי למחאה הזו הגענו לכל היותר עשרה אנשים. הציבו שם שוטר באופן קבוע כי היו נהגי משאיות בריונים שרצו ממש לפגוע בנו כי התחלתי לצלם משאית משאית ולדווח לאיזה חברה היא שייכת. היה גם קבלן שאיים על חיי ואתה יודע מה מדהים- שאלתי אותו אם חלילה תיפול רקטה ותהרוג לו את הילד הוא עדיין ימשיך להעביר לעזה סחורה. הוא אפילו לא חשב פעמיים ואמר לי "כן אני אמשיך", בשלב הזה החלטתי להוריד את כל הפוסטים נגדו, הבנתי שהכל עניין של כסף. כשאני אומר לך שמוכרים את הילדים שלנו בכסף אני לא אומר את זה כסיסמה, זאת המציאות- החיים עצמם והילדים פחות חשובים מהכסף".
תוך כדי המאבק שלך בכרם שלום, קיבלתי הודעה שאתה מפוטר?
"לצערי היו לא מעט אנשים שבחשו ובחשו וגרמו למנהלת שלי להודיע לי שהם נאלצים לפטר אותי. כנראה שהפעילות שלי לא הייתה לרוחם של כמה קודקודים, גם הגיע אליי מידע שיש עוד גורמים בשדרות שידם הייתה בפיטורים שלי אבל לא נורא זה מאחוריי, זה רק יעשה לי טוב כי כעת אפתח משרד עצמאי".
"הגרעין התורני איבד את הדרך"
בין השיח על מחאת תושבי העוטף לשיח על התנהלות ממשלת ישראל, אי אפשר היה שלא להיכנס עם גואטה לנושאים המקומיים, בין היתר ישיבת ההסדר והגרעין התורני שממנו הוא מגיע. "הגעתי לשדרות בעקבות ישיבת ההסדר ואני מוכרח לומר שהתאהבתי. הגעתי לעיר בתקופה שהישיבה הייתה קטנה וצנועה ולא כפי שהיא היום" הוא אומר, "אני כמובן חושב שישיבת ההסדר תרמה תרומה אדירה לשדרות, ראש הישיבה הרב פנדל הצליח להפוך את המקום למשהו ענק, יחד עם זאת, כולם קצת הלכו לאיבוד בדרך".
בבחירות האחרונות למשל תקפו לא מעט את הגרעין התורני. כמדומני אתה דווקא ישבת להתווכח עם תושבים והגנת בחירוף נפש בין היתר גם על ראש העיר דוידי?
"אני צוחק כי היו כאלה שאמרו לי שאני סוכן כפול כי פעם אני בעדו ופעם נגדו. אני אומר את הדברים בצורה עניינית, זה מה שעשיתי בבחירות. נכון שהיו הרבה פוסטים שהתווכחתי אבל לא באתי להגן על דוידי, אני לא חושב שהוא צריך אותי בשביל הזה. הגנתי על העובדות, הגנתי על האמת שלי ואני חושב שבסופו של יום אנשים יעריכו אותך שתדבוק באמת ובעקרונות שלך. תדע לפרגן כשצריך אבל תדע גם לומר את האמת ואת דעתי אני אומר בצורה ברורה".
מה אתה חושב על השתלבות הגרעין התורני בשדרות?
"אני לגמרי מסכים שהגרעין התורני איבד את הדרך. אני בכלל חושב שהגיע הזמן שתושבי שדרות יפסיקו עם התיוג כי אין באמת גרעין תורני, יש כאן תושבי שדרות לכל דבר, זה נכון שיש קהילה מגובשת ואיכותית אבל מכאן ועד לתייג את זה כאיזה ישוב בתוך ישוב זה לא נכון- זו לא הייתה המטרה שלשמה הגענו לשדרות. כשאני הגעתי לשדרות בשנת 2002 באתי מתוך ידיעה ורצון להשתלב באוכלוסייה הקיימת, לצערי בשנים האחרונות, הגרעין התורני חוטא למטרה שלשמו הוא קם. המטרה היא להשתלב ולא להתבדל וזה לדעתי קצת התפספס".
אתה אומר כאן דברים די נוקבים. אתה מצליח להביא את התושבים שיוצאים נגדם?
"אני שומע כל היום שאומרים "גרעין", מה נחשב בעינייך גרעין? אתה תגיד לי כל מי שחובש כיפה. פעם כתבתי פוסט מצחיק ואנשים צעקו עליי ולא הבינו את העקיצה שבפוסט. כתבתי פוסט על בחור שהגיע מהצפון לשדרות לחפש את החבר שלו. הבחור חבש כיפה וציצית, פגש אדם ברחוב תושב שדרות, פנה אליו "תגיד איך אני מגיע לרחוב כך וכך", אמר לו בוא אני אקח אותך. נכנס הבנאדם לרכב, אותו תושב שואל אותו – תגיד אתה מהגרעין? והבנאדם אומר לו "לא אני מהג….", התושב אומר לו:"אתה מהגרעין והתחיל לתקוף אותו", אז הוא שוב אומר לו:"לא אני מהג…, התושב מגיב בקללות והוא שוב עונה לו: "אני מהגליל". בגלל זה אני אומר אין דבר כזה גרעין. היום למשל תיקח את דניאל (כתב העיתון, ילדי העיר), מי שלא מכיר את דניאל משדרות יגיד הנה יש לו כיפה הוא מהגרעין. מה ההבדל ביני לבינו? תיקח למשל את השכן שלי נטף מויאל, אחד התושבים הוותיקים אמר לו בויכוח "אתה מהגרעין וכו.." הוא אומר לו אני מהגרעין? אבא שלי זה חגי מויאל מהמייסדים של שדרות, מי אתה שתגיד על שדרות". אתה מבין מה הבעיה שנוצרה בשדרות, אין הגדרה למי שהוא מהגרעין לכן אני שב וטוען שאין גרעין תורני, יש תושבים שיש להם אמונה דתית וזה לחלוטין בסדר כמו שאגב עברו לשדרות בשנים האחרונות המון תושבים חילוניים".
בין הביקורות על הגרעין שמעתי למשל טענה שהם יצרו לעצמם קבוצה סגורה שלא פתוחה לתושבי העיר?
"אני לא חושב שיש קבוצה סגורה, אתה למשל יכול היום ללכת לעמותת 'רעות' ולבקש לקבל מהם את המייל היומי כדי לדעת דברים, אין איזו ועדת קבלה, כל אחד יכול באופן חופשי. אני אספר לך עוד משהו, הרב טוויל קורא לכולם לשלם דמי חבר כל חודש, כמה אתה חושב משלמים? 80 אחוז לא משלמים, כלומר, הגרעין איבד את זה, מה שקורה שיש יותר מדי משפחות כבר אין שליטה. אתה יודע מתקשר אליי איזה מישהו משדרות אומר לי "תגיד מה שהרב פנדל יגיד לכם אתה תצביעו?" אמרתי לו אתה יודע מה הלוואי והיינו עושים את מה שהרב פנדל אומר אבל זה לא המציאות".
ממה נובעת לדעתך הביקורת אם אתה אומר שאין קבוצה סגורה ואין בכלל גרעין כמו לפחות שהוא מוצג?
"אני אגיד לך. יש שגיאה גדולה בכל הקשור למיתוג. תיקח למשל את עמותת רעות שהיא מזמן עמותה של שדרות ומתויגת כעמותה של הגרעין. למשל ראיתי פרסום של נסיעה לקבר רחל, שלחתי הודעה למנכ"ל "תגיד אני יכול לפרסם את זה בפייסבוק לציבור הרחב?, הוא אומר לי בוודאי איזו שאלה? אז החזרתי לו "אז למה אתה לא עושה את זה?", למה זה מתפרסם רק במייל של הגרעין? צריך להתחיל קודם עם הציבור הרחב ואז להפנות לקבוצות. ככה יהיה לך עשר אוטובוסים מלאים. למה סימי הצדיקה משדרות לא רוצה לנסוע לקבר רחל? יש פה בעיה מיתוגית".
לא רק כי יש מקומות שבהם אני ממש מרגיש שנאה לגרעין?
"יכול להיות שאין עשן בלי אש, אולי לא סתם יש שנאה לגרעין, אני חושב שלא נכון להשתמש במילה גרעין אבל אותה קהילה דתית שאני ביניהם צריכה לעשות בדק בית, לקבל את הביקורת ולתקן מה שצריך כדי שלא תהיה שנאה, שתהיה אהבה בין כולם ואגב אני חושב שיש כבוד הדדי בין רוב התושבים אבל כדי שלא תהיה מלחמה פנימית צריך לתקן את הביקורת, יש לנו מספיק אויבים בחוץ".