כולנו יודעים שפסח הוא חג המצות, וכשהיינו ילדים זה היה גם חופש ארוך למדי מלימודים עבורנו, הנאה של ממש. כמה שבועות לפני החג כבר חיכינו לאכול מצות עם שוקולד, וכילדים גם השלמנו עם הצורך להימנע מלחם במשך שבוע ללא כל קושי. עם השנים התחלנו להרגיש ששבוע בלי לאכול לחם הוא לא דבר פשוט והתחלנו לחפש תחליפים טעימים וכשרים ללחם.
אומנם יש סוגים רבים של מצות, חלקן בטעמים, אחרות עם תוספות, גם סוג המתאים למי שמעוניין במוצר דל קלוריות, אבל למי שרוצה יותר מזה, הכול אפשרי ונראה בדיוק כמו המוצרים האהובים בשאר ימות השנה. יש הרבה מאוד מתכונים של לחמניות לפסח שאפשר להכין וליהנות מכל העולמות – גם חופש, גם חג וגם כריך מלחמנייה של ממש. בשנים האחרונות האפייה הכשרה לפסח של פיתות, לאפות, לחמים ולחמניות צברה תאוצה וישנן אפשרויות רבות וטעמים שונים. לקראת הפסח הקרוב צריך רק לבחור את הסוג והטעם שאתם מעדיפים ולחכות לחג הנפלא הזה.
שני היתרונות הגדולים של הכנת לחמניות במקום לחם כשר הם מהירות ההכנה והמרכיבים הפשוטים. אתם קמים בבוקר חג החירות ורוצים להכין לעצמכם טוסט בלחמנייה– אין בעיה, מיד מתחילים בהכנה ובתוך שעה תוכלו להכין טוסט כשר של ממש. ברוב המתכונים אין התפחה, אין צורך לחכות, רק מערבבים את כל המרכיבים שתמיד ניתן למצוא בבית ואופים. ישנם מתכונים הכוללים שמרים כשרים וכמובן זמן התפחה, אך אפשר גם אחרת. הדבר היחיד שצריך לדאוג לרכוש לפני החג, ורוב האנשים ממילא עושים זאת, הוא קמח מצה.
לחמניות קלות, פשוטות ומהירות
המתכון הזה בסיסי ותמיד אפשר להוסיף לו מרכיבים כיד הדמיון והתיאבון. אם אוהבים לשלב זיתים, עגבניות, בצל, עשבי תיבול, גבינות, אגוזים – אפשר להוסיף מה שאוהבים ומתחבר למתכון בקלות. כל מה שצריך להכין הוא קערת מערבל, קמח מצה, ביצים, שמן, מלח, סוכר, מים ואבקת אפייה.
לאחר ערבוב המצרכים היבשים (קמח מצה ואבקת אפייה) מחממים את השמן, המים, המלח והסוכר עד להרתחה על הכיריים ומוסיפים אותם לקערה. מערבבים כמה דקות, מוסיפים ביצים כשהעיסה מתקררת, ואם רוצים להוסיף מרכיבים נוספים של טעם, זה הזמן לעשות זאת. יוצרים מהעיסה כדורים ומניחים על נייר אפייה בתבנית. אופים כארבעים עד ארבעים וחמש דקות בחום בינוני ומשאירים להתקררות. כדאי לחכות מעט לפני שחותכים אותן ולאפשר להן להתייצב.
יפות יפות וכשרות
הגרסה הזו דומה מאוד למתכון הקודם, אבל את הלחמניות האלה נשדרג עם זיתים קצוצים ולפני שנכניס אותן לתנור נגלגל אותן בקערית ובה שומשום וגרעיני דלעת או לחלופין שומשום שחור ולבן. אפשר להוסיף כיד הדמיון והטעמים אם אוהבים קצח, גרעיני חמנייה ועוד. מתקבלים עיגולים מקושטים ומגרים ולא פחות מכך טעימים להפליא.
כדורים עם קמח תפוחי אדמה
אפשר גם אחרת אבל לא פחות טעים ונראה מגרה מאוד. הלחמניות הללו כוללות קמח תפוחי אדמה, קמח מצה, קמח תירס, שמן, מים, ביצים, אבקת אפייה, סודה לשתייה ומלח. מרתיחים מים, שמן ומלח ומוסיפים את הקמחים תוך ערבוב לאחר כיבוי האש. מערבבים פנימה את הביצים בזו אחר זו, עד להטמעה שלהן בבלילה, ויוצרים כדורים.
לפני הכנת הכדורים אפשר להוסיף לבלילה עגבניות מיובשות או אגוזים גרוסים, ואם רוצים גרסה מתקתקה אפשר להוסיף מעט סוכר וצימוקים. את הכדורים מניחים בתבנית, מועכים מעט בעזרת מזלג או יוצרים סימן של איקס באמצעות סכין. אופים בחום גבוה עד שלחמניות מזהיבות. מכבים את התנור ומשאירים להצטננות הדרגתית.
אפשר גם עם שמרים
למי שאוהב את הלחמנייה שלו תפוחה ורכה, אפשר להשתמש בקמח שמרים כשר לחג ולהתפיח את הבצק. מערבבים בקערת מערבל עם וו לישה את כל המרכיבים הכוללים ביצים, קמח, שמן, דבש, מים ומלח ולשים כמה דקות עד לקבלת בצק אחיד. מעבירים לקערה ומניחים להתפחה במשך כשעה. כשהבצק תפח מוציאים מהקערה ולשים, יוצרים כדורים בגודל הרצוי, אבל לוקחים בחשבון שהם יתפחו ולכן מניחים בתבנית במרווחים מספקים שלא יידבקו. מניחים לכדורי הבצק לתפוח שוב כחצי שעה, ולאחר מכן אופים בתנור בחום בינוני עד נמוך עד שכדורי הלחמנייה מזהיבים ואפויים מספיק. אם רוצים תוספות על הבצק, אפשר למרוח ביצה ולפזר שומשום לבן, פרג או גרעינים למיניהם.