יניב כליף משדרות עבד הרבה שנים מאחורי הקלעים של החדשות ברדיו כטכנאי שידור אבל תמיד בער בו להפיץ את החדשות מקדמת הבמה. אחרי שהקים קבוצת חדשות אונליין מוצלחת בווטסאפ הוא הבין את המשמעות של הפצת תוכן להמונים. ההצעה שהגיעה בהמשך- לרכז את אפליקציית חמ"ל, שינתה את החשיפה והפכה את כולנו לכתבים בזמן אמת.
"התקשורת בישראל עוברת מהפך גדול" מכריז בהתלהבות יניב כליף, המוכר לרבים הן בשדרות והן בתעשיית התקשורת כ"טכנאי הרדיו" שהחליט לצאת מאחורי הקלעים אל קדמת הבמה, כבר עם כניסתו למשרדי 'דין וחשבון-שדרונט'. את אותה מהפכה הוא מייחס לאפליקציית חמ"ל אותה הוא מרכז והפכה בשנה האחרונה לשם השני שלו. יתכן שאפשר להסכים איתו לאור הנתונים המרשימים של מיליוני גולשים שמחוברים לכלי התקשורת שמעביר דיווחים מהירים באופן מלא, כמעט בלי פילטרים. "במושגים של תעשיית התקשורת, אין בכלל ספק שמדובר במהפכה גדולה, תוך תקופה קצרה האפליקציה הפכה למבוקשת מאוד, ישראלים רבים מבינים שבזמן אמת הם יקבלו את התמונה האמיתית והמלאה אצלנו לפני כולם".
כאמור, המדיה התקשורתית בישראל עברה בשנים האחרונות שינוי דרמטי בכל הקשור לדיווחים בזמן אמת וזה מורגש היטב במיוחד בעוטף עזה שם מתמודדים בשנה האחרונה לעיתים תכופות עם סבבי הסלמה הכוללים אירועים ביטחוניים בלתי פוסקים מבניית המנהרות, דרך ירי הטילים והפרחת בלונים. אם רק לפני עשור הייתם צריכים לזפזפ בין ווינט לוואלה כדי לבדוק במבזקים מה מקור הפיצוץ אותו שמעתם, הרי שהיום תוך שניות בודדות, המידע זמין, כולל תמונות וסרטוני וידאו מהשטח שמועברים בין קבוצות הווטסאפ בקצב מסחרר שלעיתים גם לא מאפשר לעבור על כל המידע ולהבין כמה הוא נכון ומדויק. לעיתים, כפי שנחשפנו במבצע צוק איתן דיווחי הבזק ללא בדיקה וסינון הופכים לעוגמת נפש גדולה למשפחות שמתבשרות במדיה הזו כי יקירם נפגע או במקרה היותר קשה נהרג או לחילופין מידע מוטעה על קרוב משפחה שנהרג למרות שהוא בין החיים.
פריק של חדשות
לתפקיד בחמ"ל הגיע כליף לאחר שיוזמי האפליקציה שמעו על "פריק החדשות משדרות", "הייתי עובד בתאגיד, יום אחד קיבלתי טלפון מחבר, שאמר לי שמחפשים אותי מוואלה- מישהי בשם מיכל, התקשרתי אליה, היא עדכנה אותי שיש אפליקצייה שנקראת חמ"ל, הורדתי אותה, החלטתי להבין במה בדיוק מדובר, ואז הסכמתי להיפגש איתה, זה היה נראה לי מעניין, וככה הגעתי לחמ"ל, אחרי שהיא הייתה קרוב לשנה באוויר אבל לא הייתה מספיק מוכרת, אפשר לומר שאחרי סבבי ההסלמה כולם כבר הכירו כי נעשה עבודה מדהימה שאפשרה לציבור להיחשף למידע רחב במהירות, בוא נאמר שכבר אי אפשר היה לטשטש את המציאות".
כליף לא נולד וגדל בשדרות אבל מהרגע שהגיע לעיר בעקבות בת זוגתו לפני קצת יותר מעשור הוא נחשף למציאות הביטחונית איתה מתמודדים התושבים מאז שנת 2001, רק אז הבין את מה שמדינה שלמה סירבה להבין לא מעט שנים וגם כיום ספק אם כולם מבינים עם מה מתמודדים התושבים בעוטף עזה. מה שחיבר אותו עוד יותר מהר למציאות היא העבודה שלו כטכנאי שידור ברדיו דרום. "מאז שאני זוכר את עצמי תמיד אהבתי חדשות אבל כשעבדתי ברדיו דרום הייתי בעיקר מאחורי הקלעים" הוא מספר, "במבצע צוק איתן אפשר לומר שממש התמכרתי לכל דיווחי האונליין אבל הגעתי למסקנה שאין משהו מסודר לכן יזמתי הקמה של קבוצת חדשות בווטסאפ שנקראת רדיו דרום, מהר מאוד הקבוצה צברה תאוצה אדירה. בשלב הזה הבנתי כמה יש צורך בקבוצה שתאגד את כל החדשות במקום אחד, במהלך המבצע הצבאי כל הכתבים קיבלו במקום אחד את כל ההודעות לתקשורת במקום שזה יהיה בתפזורת".
במידה מסוימת זה קצת פגע בבלעדיות שכתבים רצו להשיג?
"בשעת מלחמה אין סקופים, זה טילים, נפילות , אזעקות, פצועים, המידע הראשוני הוא חשוב, פה זה מידע שרץ בין כולם ולכולם יש אותו , אי אפשר להסתיר מידע, אי אפשר להסתיר נפילת רקטה זה בעצם דברים שכולם יודעים, העברת המידע בין הכתבים לבין מד"א משטרה צבא. היה פשוט ומהיר לרכז הכל במקום אחד. ברדיו דרום ראו בזה הצלחה וראו בזה הזדמנות למנף את החדשות של רדיו, הפכנו למוקד חדשות של הדרום".
למה לא עשית הסבה לתפקיד של כתב?
"תראה ברדיו דרום התעסקתי בהכל, הייתי טכנאי שידור אבל היו מצבים למשל שהיה ירי ולא היה מי שיפתח שידור אז גם את זה עשיתי. אין ספק, אני אוהב את תחום החדשות אבל זה פחות מתאים לי להיות כתב, יותר התאים לי להיות מאחורי הקלעים ומש מסתבר שאפשר לתרום לא מעט לתקשורת".
לאורך השנים יש לציין עלה לא פעם טענה מצד תושבי העוטף שבמדינת תל אביב די מנותקים מהמציאות בדרום, לא ממש מבינים את מה שעובר על התושבים בעוטף, התחושה הזו היא גם לגבי ממשלת ישראל שעל אף ההזדמנות אין שם מספיק מודעות אמיתית. כדי להמחיש לחבריו באפליקציית חמ"ל שמכירים את המציאות בעיקר מרחוק במסגרת עבודתם, כליף אירח אותם לסיור בשדרות שם קיבלו הסבר מהמסביר הלא רשמי של העיר הקב"ט קובי הרוש. "היה לי חשוב שהחברים שלי שעובדים מתל-אביב על פעילות האפליקציה יכירו את האזור שעליו הם עובדים, אני מוכרח לומר לך שהם פשוט הודו לי כי לראשונה הם באמת הבינו את המורכבות של האזור".
מהצצה באפליקציה אפשר לומר שעיקר העבודה היא בעוטף עזה?
רוב ההתרחשויות שיש במדינה בסופו של דבר מתנקזים לאזור הדרום, אם זה גם בלוני התבערה, הקסאמים, תאונות מאוד גדולות קורות בכביש 90, אז לפחות ככה אני רואה את זה רוב החדשות במדינת ישראל מתנקזות דרומה מאשר צפון או מרכז. כל עוד המציאות בעוטף עזה לא תשתנה האזור הזה ימשיך להיות הכי מסוקר".
מציאות בלי פילטרים
בשנה האחרונה, לצד קבוצות הווטסאפ השונות, אתרי האינטרנט הוותיקים כמו רוטר.נט שמדווחות בזמן אמת באופן שלא תמיד פתוח לקהל הרחב, הצטרף שחקן חדש- אפליקציית חמ"ל מבית היוצר של אתר החדשות וואלה. החידוש כמובן שזו אפליקציה נוחה לשימוש, כמעט כולם יכולים לשמש כתבים מה שהורגש היטב בכל סבבי ההסלמה האחרונים שבהם האפליקציה הפכה למקור מרכזי של מידע, למעשה הרבה לפני שבערוצי הטלוויזיה שידרו למשל יירוטים של כיפת ברזל, הסרטונים הופיעו באפליקציה. "מצד אחד, אפליקציית חמ"ל עשתה מהפכה של ממש בכל הקשור לחשיפת מידע באונליין וזה מורגש במיוחד בעוטף עזה אזור שמספק את החדשות הכי חמות" מסבירים גורמים בתעשיית התקשורת, "מצד שני, המידע מועבר מהר, ללא פיקוח, לא ברור מה אמינות הדיווח ויוצרת חוסר איזון שרק גורם לבלאגן".
"האפליקציה אמורה לספק לגולשים חוויית משתמש שונה מאתרי חדשות אחרים, ומאפשרת לגולשים לקבל הצצה אל מאחורי הקלעים של מערכת החדשות ולקבל מידע ראשוני לפני שהדיווחים מתפרסמים בכלי התקשורת. האפליקציה נותנת מענה גם למידע הרב שעובר בקבוצות הוואטסאפ הסגורות וברשתות החברתיות, כשתרכז את כל המידע במקום אחד הפתוח לכולם. לידי כל דיווח יוצג סימון "אומת" או "לא אומת", סיפרו בוואלה בעת השקת האפליקציה שעלתה לאוויר כבר בחודש אפריל 2017 אבל צברה תאוצה רק באמצע שנת 2018 אז החלו סבבי הסלמה מאסיביים בעוטף עזה שהעמיד אותם למבחן משמעותי שעבר בהצלחה גדולה.
"אין ספק שהאפליקציה הורגשה היטב לתושבים בדרום בסבבי ההסלמה הקשים שהיו בשנה האחרונה" מסביר יניב כליף שצבר קילומטראז' לא קטן לפני שהגיע לתפקיד באפליקציית חמ"ל, "עד עכשיו היינו רגילים לקבל את החדשות בזמן אמת מערוצי הטלוויזיה אבל הציבור שצמא לחדשות, רוצה לדעת כמה שיותר מהר איפה הייתה הנפילה גם בשביל השקט הנפשי שלו ולא רק מתוך סקרנות".
מצד אחד הדיווחים מהירים, מצד שני אין לכם את אותה אחריות שיש לכלי תקשורת רשמי, לעיתונאים שמבצעים עבודה יסודית יותר?
"קודם כל בוודאי שהדיווחים אצלנו עוברים בדיקה כי אסור לשכוח שאנחנו עדיין כפופים לצנזורה, אם למשל הייתה נפילה בתוך שכונה בשדרות ומגיע אלינו סרטון ראשוני שצילם גולש ברור לך שאנחנו מטשטשים איפה שצריך ולא מדווחים מיקום- בוא נאמר שבסבבי ההסלמה האחרונים הייתה לצנזורה הרבה עבודה מולנו. מה שכן בחמ"ל אתה תקבל דיווחים בלי יותר מדי סינונים, אתה תקבל את המציאות כפי שהיא, אתה תצפה במידע שלא תמיד נכנס למהדורת חדשות".
השאלה אם זה לא פוגע בעבודה העיתונאית החשובה?
"אני לא חושב ככה, אפילו ההיפך האפליקציה רק מסייעת להם לקבל יותר מידע. ברור לנו שתפקידם של העיתונאים אחרי שהמידע הראשוני הוצף זה לבצע בדיקה מקיפה, להביא את הסיפור המורחב בצורה ממוקדת יותר. העשייה של חמ"ל לא באה לבטל את העשייה העיתונאית אבל אין ספק שהיא שינתה את התקשורת בכך שבמקום אחד היא מרכזת את המידע הכי ראשוני בשיתוף כמובן הגולשים שהפכו לסוג של כתבים".
כמה לדעתך העובדה שיש חשיפה גדולה למציאות הביטחונית מעוררת את נבחרי הציבור?
"קודם כל אני יכול לומר לך בביטחון שלא מעט חברי כנסת ואפילו שרים מחוברים ישירות לאפליקציה שלנו, בסופו של דבר שם נמצא העם, שם העם משמיע את זעקתו והם באמצעות 'חמ"ל' יכולים לחוש את רחשי הציבור. צריך לזכור שבעבר היינו רואים דיווח אחד בסוף יום במהדורת חדשות ואם קורה משהו בזמן אמת אז גם תקרא כתבה בוואלה אבל כשיש אירוע חריג אפילו של שדה שנשרף, אלפי אזרחים נחשפים, משתפים ברשתות החברתיות ומביעים את דעתם, אף אחד, גם ראש הממשלה לא יכול להישאר אדיש כאשר ציבור שלם מביע כעס ותסכול מההתנהלות, מעבר לזה אני אוסיף ואומר בזכות חמ"ל כל המדינה נחשפת למציאות הביטחונית הקשה בעוטף עזה כמו שהיא, בלי פילטרים, אני חושב שרק ככה הם יוכלו להבין מעט מה עובר על התושבים כאן".
השאלה הגדולה האם זה נחוץ שהציבור יהיה חשוף לכל כך הרבה מידע? בכל זאת גם האויב שמעבר לגדר נחשף למידע הזה?
"גם לפני שהוקמה אפליקציית חמ"ל, הציבור היה חשוף להמון מידע רק שאצלנו אתה מקבל אפליקציה נוחה ושימושית שמאפשרת לכל גולש לדווח ולצלם לנו על אירועים שקורים. מעבר לזה אני חושב שאין מה לעשות אנחנו נמצאים בעידן אחר שבו אי אפשר להחביא את המידע, כמובן שכולנו תלויים בצנזורה וכל עוד הצנזורה חושבת שאין בעיה עם המידע אנחנו לא נימנע מהציבור להיחשף. כמו שאנחנו נחשפים להמון מידע ברצועת עזה ברור שגם ארגוני הטרור חשופים למה שקורה כאן, תאמין לי שהם יודעים הכל גם בלעדינו".