הקמפיין של המועמדים לראשות ולמועצת העיר שדרות היה לקראת הישורת האחרונה אבל מלחמת 'חרבות ברזל' שפרצה במתקפת הפתע בשבעה באוקטובר עצרה הכל וארבעה ימים מאוחר יותר הודיע שר הפנים משה ארבל על דחיית הבחירות המוניציפליות בשלושה חודשים בכל הארץ .
השבוע, בעוד שמשרד הפנים הודיע כי הבחירות יתקיימו כמתכונן בכל הארץ ב-30.01.2024, בישובי העוטף הם ידחו שוב כשהפעם לא נקבע מועד אלא הנחה לפיה מהרגע שהישובים יחזרו לשגרה, הבחירות יתקיימו חמישה חודשים לאחר מכן.
המשמעות של ההחלטה שהבחירות בשדרות ושאר הישובים שהתפנו יתקיימו בתחילת הקיץ כי הארכה היא שבמקרה הטוב יחזרו התושבים לבתיהם בראשית ינואר מה שאומר שהתאריך החדש יקבע למאי, אם החזרה לשדרות תתאריך לסוף ינואר הרי שרק בחודש יוני תושבי שדרות יגשו לבחור את ראש העיר וחברי המועצה.
בתוך כך, יש לציין כי מדובר בכ-100 יישובים שונים הפועלים תחת 14 רשויות מקומיות: תשע מועצות אזוריות – אשכול, הגליל העליון, חוף אשקלון, מבואות חרמון, מטה אשר, מעלה יוסף, מרום גליל, שדות נגב ושער הנגב; שלוש מועצות מקומיות: מטולה, ע'ג'ר ושלומי; ושתי עיריות: קרית שמונה ושלומי. לגביהן כותב ארבל לח"כ יעקב אשר, יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, כי "על רקע פינוי התושבים ולאור מועד הבחירות הקרוב, הגעתי לכלל מסקנה כי ברשויות אלה אי אפשר יהיה לקיים את הבחירות במועדן". על כן, כתב שבכוונתו לקבוע מועד חדש לבחירות רק ברשויות אלו לאחר התייעצות עם ועדת הפנים של הכנסת.
מי יפצה את המועמדים?
להחלטה של משרד הפנים יש גם משמעות כלכלית עבור אותם המועמדים שהוציאו כספים רבים מכיסם הן לטובת הקמפיין שעלה לא מעט כסף והן לטובת הליך הרישום בועדת הבחירות. עוד יש לציין כי הליך הרישום למערכת הבחירות יחל מחדש ברגע שיקבע מועד.
בנושא זה כותב השר ארבל במכתבו כי משמעות דחיית הבחירות באותן 14 רשויות מקומיות היא ש"ההליכים הנדרשים לקראת הבחירות ייערכו מחדש, לרבות הגשת הרשימות והמועמדים", וכי חוק הרשויות המקומיות הקיים קובע שהרשימות והמועמדים שהגישו מועמדותם כדין לקראת מועד הבחירות המקורי בטרם הדחייה, "לא יהיו זכאים למימון הוצאות הבחירות שלהם מאוצר המדינה". לפיכך, הוא ממליץ לוועדת הפנים של הכנסת לקיים דיון בנושא על מנת לתת מענה לסוגייה, "לרבות קידום תיקון חקיקה".
זאת מאחר שרשימות ומועמדים הסתמכו על קיומו של מימון הבחירות כשהחלו במירוץ שלהם, ולא היו יכולים לחזות את השתלשלות הדברים כפי שאירעו.
"יהיו שינויים ברשימות בשדרות"
בכל הקשור למערכת הבחירות בשדרות כמובן מהרגע שהחלה המלחמה לאף אחד לא היה ראש לעסוק בזה. ראש העיר המכהן אלון דוידי נאלץ להתמודד עם אתגרים לא פשוטים בכל הקשור לניהול העיר וזוכה ללא מעט שבחים, מבחינה פוליטית הוא לא היה צריך לעשות יותר מדי כי עצם העשייה שלו בתקופה זה משרתת אותו גם בהקשר של הבחירות.
באשר ליריבו הפוליטי שי בן יעיש, מהרגע שהחלה המלחמה הוא מגוייס בצו 8 למילואים באוגדת עזה, יש לציין גם את הטרגדיה המשפחתית הלא פשוטה שאיתה נאלץ להתמודד כשאחותו, בעליה ואחיינו נרצחו במתקפה על קיבוץ כיסופים.
האם הדחייה תשאיר את המצב על כנו והשניים יתמודדו כמתוכנן על התפקיד? או שמה יכנס מועמד חדש? הכל כנראה פתוח גם באשר לרשימות למועצת העיר. גורמים פוליטיים מעריכים כי "יהיו שינויים ברשימות בשדרות" כי מערכת הבחירות למעשה נפתחת מחדש אבל עד שיתקיימו הבחירות, הראש של התושבים בשדרות ובעוטף בעיקר עסוק בהישרדות בותקווה לשוב לבית.
מה באשר למערכת הבחירות באזורנו? בנתיבות ואופקים הבחירות יתקיימו כמתוכנן. בשני מקרים לפחות יש גם טרגדיות כואבות במיוחד, במועצה השכנה לשדרות, שער הנגב נרצח כידוע ראש המועצה אופיר ליבשטיין ז"ל ומעניין יהיו לראות מי יכנס לנעליו הגדולות והאם יוסי קרן שהיה יד ימינו יתמודד.
גם במועצה האזורית אשכול הייתה טרגדיה כשהמועמדת תמר קדם סימן טוב, נרצחה יחד עם כל בני משפחתה באכזריות בלתי נתפסת.