עם פתיחת מבצע "עלות השחר", רשות החירום הלאומית (רח"ל) במשרד הביטחון הפעילה היום (שישי) לראשונה את תוכנית "מרחק בטוח אזרחי", המאפשרת לתושבי העוטף להתפנות למתקני הארחה אלא שלעת עתה בעיריית שדרות מבהירים כי בכל הנוגע לתושבי העיר אין "פינוי תושבים. " חשוב לנו להבהיר שבשלב זה אין פינוי תושבים מהעיר שדרות" אומרים בעירייה. " בשיתוף משרד הביטחון יתבצע בשבוע הבא פינוי מדורג להפוגות על פי קריטריונים שהתקבלו מראש. הודעה מסודרת תישלח לאוכלוסיות היעד הרלוונטיות ביום ראשון".
אחרי מבצע צוק איתן לפני 8 שנים, ביקשו תושבי עוטף עזה מהמדינה תוכנית שתאפשר פינוי למי שחפץ בהתרעננות משגרת האש השוחקת. תוכנית כזו אכן גובשה, אבל כשלה כשב"שומר החומות" אנשים לא ידעו לאן להתפנות.
בחודשים האחרונים גובשה תוכנית חדשה, בעבודת מטה רחבה עם ראשי הרשויות בעוטף עזה, ולאחרונה אושרה ע"י שר הביטחון גנץ ותוקצבה בכ-10 מיליון שקלים. לפי התוכנית, כל ראשי המועצות והעיריות בעוטף עזה קיבלו סכום כסף "צבוע" למטרה זאת, ואיתו הם יכולים להוציא לרענון למספר ימים במתקני הארחה מחוץ לטווח הרקטות תושבים שרוצים בכך.
כל רשות קידמה הסכם עם מתקני הארחה ייעודיים, וההובלה היא של ראשי הרשויות, ועל כן – זו תוכנית מרחק בטוח אזרחי. לא מדובר על פינוי יישובים שלמים לאורך זמן, אלא לפרקי זמן קצרים. לכל ראש רשות יש את האוטנומיה להחליט אילו קבוצות תושבים יפונו ולהיכן. מבחינת רבים מתושבי האזור, מדובר בהחלטה משמעותית שמסוגלת להעניק אוויר לנשימה בימים קשים.
"בין מבצע למבצע כל הזמן מדברים ומבטיחים שברגעים כאלה יש תוכנית מוכנה אבל ברגע האמת זה לא קורה מייד" מתחו ביקורת תושבים הבוקר, "יש כאן אנשים שלא יכולים להמשיך להישאר כאן רגע אחד בגלל טראומה וחרדה גדולה למה צריך לחכות עם זה".
בתוך כך, כבר לפני כניסת השבת כינס ראש עיריית שדרות אלון דוידי את צוותי החירום במוקד העירוני שמתורגל לעשות את המעבר משגרה לחירום, המוקד כמובן זמין לכל פנייה של תושבים. עוד נציין כי תושבים שמתקשים לנעול את חלון הממ"ד יכולים לפנות לארגון ידידים שהעמיד צוות חירום 1230.