ב-7.10 החיים של כל תושבי ישראל השתנו. אבל תושבי שדרות עברו טלטלה נוספת עם הפינוי הפתאומי והמעבר למגורים בבתי מלון. האתגרים והמשברים הם רבים ההתמודדויות עמם הם לא פשוטות. בתוך המציאות החדשה הזאת, נושא ישן ומוכר מימי השגרה, קיבל פנים חדשות וחייב יצירת מענים חדשים.
"גם בימי שגרה הנושא של פגיעות מיניות, ומוגנות מינית, הוא עדיין טאבו. המודעות אליו נמוכה יחסית וזה נושא שלא אוהבים לדבר עליו. אבל במצבי חירום, כשגרים במוקדי פינוי, עסוקים בקיום הבסיסי. כשכל כך קשה ועצוב, זה לא ראוי לדבר על פגיעות מיניות. דווקא במצבים כאלו, הסיכון לפגיעות מיניות גדול", מסביר עידו זולטי, מנהל אגף שירותים חברתיים בעיריית שדרות.
אגף שירותים חברתיים של עיריית שדרות, בשיתוף מכון באר אמונה של תנועת האישה הדתית אמונה, הרימו את הכפפה ויצאו במסע הסברה מקיף ברחבי בתי המלון בהם שוהים תושבי שדרות. "בעזרת מכון באר אמונה המתמחה בבניה ויישום של מענים קהילתיים בנושאי מיניות ומוגנות, נבנה מענה קהילתי-מערכתי מקיף. מענה שמהווה כתובת לכלל תושבי שדרות המפונים מבתיהם בנושא מוגנות מינית. המיזם מופעל על ידי עובדי הרווחה בעיריית שדרות ועל ידי הצוות המקצועי של מכון באר אמונה בריכוזה של יונינה רובינשטיין", מסביר זולטי.
"המסגרות, הגבולות והכללים משתנים ולא שומרים עלינו כבימי שגרה. הלובי במלון הוא ה'סלון של הבית' או מרחב ציבורי? אפשר לסמוך על עובד המלון שמציע להכיר לי את העיר הגדולה? מי באמת הקובע במלון? ההורים לא באמת פנויים… שאלות אלו ורבות נוספות מלוות את החיים במוקדי הפינוי. הנורות האדומות הרגילות לא פועלות. האינטואיציות ההוריות והחינוכיות מתבלבלות בקלות. המתנדבים, עובדי המלון, המבקרים הרבים, בני נוער וילדים אחרים, ואפילו אחים השוהים בקרבה חדשה- כולם פוגשים את הילדים ורוצים לעזור, להם ולנו. אך הם יכולים בקלות לחצות גבול, ובכוונה או שלא בכוונה, לגרום לפגיעה בילדים ובנוער", מסכם זולטי.
מיזם המוגנות המינית של אגף שירותים חברתיים שדרות בשיתוף מכון באר אמונה פועל במעל 30 בתי מלון ברחבי הארץ. המיזם כולל רולאפים לכל מלון, פוסטרים עם כללי מוגנות לילדים, נוער ומבוגרים, וכרטיסיות שיח לעידוד השיח הרגשי והשיתופים בין בני משפחה. בנוסף, הוקם דף אינטרנט (https://machon-beer.org.il/Sderot/), שהגישה אליו הוא דרך ברקוד בחומרים של הקמפיין מדיה, עם חומרים להרחבה בנושא.
קרן רועי- מדריכה וראש צוות באגף שירותים חברתיים בעיריית שדרות: "מעבודת השטח של העובדים הסוציאליים במלונות, עלו התמודדויות שונות של חוסר השגחה מספקת על הילדים ודיווחים שונים של שוטטות ואנחנו בחרנו להסתכל על המציאות המורכבת ולא נורמטיבית של משפחות בתוך מלונות לאורך זמן במצב ייחודי שמצריך מענה אחר ולא כמו בשגרה. לכן היה חשוב לנו לבנות מערך שמסייע להורים וליצור מניעה בתוך המלונות לא רק כתגובתיות לדיווחים ולמצבי הסיכון. המערך כולל העלאת מודעות ובניית מענים מותאמים לתקופה הזו".
תמי סמט, מנהלת מכון באר אמונה: "אין סיפוק גדול יותר מלראות את האדוות בשטח, את הצמא של הנוער שסוף סוף מדברים איתם על זה, את ההקלה של הילדים שמבינים שיש עדיין גבולות בתוך מציאות טרופה, ויש מבוגרים אחראים ששומרים עליהם. כולנו תקווה שפרוייקט משמעותי זה ימנע את מקרי הפגיעה הבאים ומתפללים לחזרה מלאה ומוגנת של התושבים לבתיהם".