השלטון בשדרות נמדד בקדנציה הנוכחית בזכוכית מגדלת בכל הקשור לשמירה על הסטטוס קוו בין הדתיים לחילוניים. השבוע שוב סערו הרוחות בין היתר כשנודע על סגירת הניו-פארם בשבת בגלל לחץ גורמי דת, השמעת מזמורי שבת במערכת כריזה במטרה להודיע על כניסת השבת ואיסור פתיחת עסק בשבת. באמצעות "סקר לייב" 'שדרונט' ובירור הטענות לכפייה דתית ביקשנו לבדוק הכצעקתה.
"דוידי יהפוך את שדרות לבית שמש" האשימו בכל הזדמנות יריביו של ראש עיריית שדרות במערכת הבחירות האחרונה שבה התנהלה הסתה פרועה נגד חובשי הכיפות, כל זה היה כמובן במטרה להבהיל את תושבי העיר הוותיקים שאחרי 25 שלטון מויאל-בוסקילה החליטו לבחור לראשונה במי שאינו יליד העיר, חובש כיפה אשר מזוהה עם הגרעין התורני, "אי אפשר להשוות בין האוכלוסייה החרדית הפנאטית שהשתלטה על העיר בית שמש ובין חברי הכיפות הסרוגות מהגרעין התורני שהשתלבו בקהילה בעיר ועושים רק טוב למען שדרות" יצאו אז להגנתם תושבים מקומיים.
מי שחשב שהטענות שהושמעו במהלך מערכת הבחירות הסוערות נעלמו מיד לאחר ספירת הקולות וההכרזה על המנצח גילה כי כל מקרה שמתפרש כ"השתלטות דתית" מעורר סערה והופך לדיון נוקב, כך היה כאשר מנהלת אומנותית לטקסי יום הזיכרון התפטרה לאחר שלטענתה לא התאפשרה שירת נשים (טענות שיו"ר הנהלת המתנ"ס שפועלת רבות למען נשים דחתה על הסף). כך היה כאשר נטען שנמנעה השתתפות של זמרת מקומית בטקס עם בני נוער דתיים. בנוסף, טענות ל"השתלטות דתית" עולות בכל הזדמנות, גם כאשר עובדות עם כיסוי ראש נכנסות לעבוד באגף הרווחה או כל מוסד אחר. בסוף השבוע האחרון שוב עלה לדיון עניין הסטטוס קוו לאחר שנטען שהוא הופר , פעם אחת לאחר שבערב שישי הושמעו בכריזה מזמורי שבת המבשרים על כניסת השבת, פעם נוספת כאשר תושבים חילוניים שהגיעו לבית מרקחת של הניו-פארם מצאו מקום נעול לאחר שהתברר שנעשתה פנייה מצד גורמי דת להנהלת הסניף להימנע מחילול שבת אחרת יענישו אותם ב"חרם צרכני". חשוב להדגיש בנוסף כי גורמי הדת שפנו לניו פארם הם כלל לא מהגרעין התורני שבשלב זה נגרם להם עוול גדול.
לא הפעם הראשונה
רצף המקרים שאירעו בשנים האחרונות הגיע לשיא השבוע עם פרסום הכתבה ב'חדשות 2' שבה השמיעו ראשי סניף הניו-פארם במול 7 תשובה ברורה כי בשל לחץ גורמי דת שהגיעו אליהם הם החליטו לסגור את בית המרקחת שפעלה לאחרונה גם בימי שישי והעניקה אפשרות לתושבים שזקוקים לתרופה דחופה לא להרחיק עד לאשקלון. הדבר עורר סערה גדולה מאוד, תושבים רבים אמרו "עד כאן", "שדרות נמצאת בתנופה גדולה בהחלט, העיר מתפתחת ומשתנה וקורים פה דברים טובים אבל לא ניתן יד לכפייה דתית בעיר" אמר בכעס אחד התושבים, "לא מדובר בפתיחת של קניון במרכז העיר, מדובר בסניף של ניו פארם שמעניק שירות רפואי לכל דבר, אם אני צריך תרופה לתינוק שלי מה שלא סובל דיחוי אני צריך לנסוע עד אשקלון, עם כל הכבוד אותם גורמי דת לא מדובר בחילול שבת בפרהסיה מה גם מדובר במרכז קניות שנמצא בכניסה לעיר אפילו לא בשטח מגורים".
זאת לא הפעם הראשונה שתושבים בעיר נתקלים בניסיון של גורמי דת להכתיב להם את אמונתם וחשוב לומר בלי כל קשר לשלטון הנוכחי ולעובדה שבראשה עומד אדם חובש כיפה, כך למשל בראשית שנת 2000 פעלה בעיר מסעדה בשוק הקמעונאי שפתחה בערבי שישי מה שגרם לרבנים מקומיים לצאת להפגנת מחאה. במשך השנים התרחשו עוד מקרים שעוררו תמיהה רבה, בשנת 2008 בתי עסק מקומיים דיווחו כי אנשים בעלי חזות דתית הגיעו אליהם והציעו להם כי יעניקו להם תעודת צניעות אם יקפידו על צניעות ובכך יודיעו בקהילתם ללכת לקנות אצל מי שישמור על צניעות, בתקופת השלטון הקודם (2010) דווקא נרשם עוד אירוע שגרם לזעם בעיר כאשר תלמידת אולפנה משדרות לא הורשתה להשתתף בתחרות מוסיקלית, גם בשנתיים האחרונות אירעו מספר מקרים כמו מוסיקאית מקומית שלא הורשתה להופיע בטקס של בני נוער, במקרה אחר טענה מפיקה מוסיקלית כי החליטה להתפטר לאחר שקיבלה הנחיה שנשים לא ישירו בטקס יום הזיכרון, טענה זו נדחתה על הסף על-ידי יו"ר הנהלת המתנ"ס שמובילה ארגון נשים באזור) אגב, בטקסים האחרונים נשים נטלו חלק בשירה), ובסוף השבוע האחרון שוב עלה לדיון עניין הסטטוס קוו כאמור בגלל רצף של מקרים שלא התקבלו ברוח טובה בלשון המעטה- סגירת הניו פארם, סוגיית הפאבים וכריזת שירי שבת המבשרים על כניסת השבת. "אנחנו לא מחפשים חלילה להיות נגד כל מי שחובש כיפה או אישה עם כיסוי ראש, אבל כשיש רצף של אירועים זה מעורר באופן טבעי חשש כי יש כאן מגמתיות של כפייה דתית" אומר שמעון עמר מהארגון החברתי 'ש.ח.מ', "אני חושב שהם משחקים משחקן מסוכן כי תושבי שדרות ידעו מאז ומעולם להכיל בתוכם את כולם באהבה בסובלנות ובכיבוד האחר ,ללא הבדל צבע דת או לאום אבל כאשר נחצה הקו אתה רואה כמה כעס זה מעורר בקרב התושבים בלי קשר לשייכות פוליטית. אסור לטשטש את מה שקורה בשדרות יש קבוצה דתית שמנסה לקבוע לנו את החיים ואסור לתת לזה יד".
עוד לפני סערת ה"ניו-פארם", בערב שבת בסוף השבוע האחרון הושמעו מזמורי שבת כדי להודיע על כניסת השבת, נוהל שקורה בהרבה ערים. ברשת החברתית התנהל דיון נוקב כשתושבים ללא עניין פוליטי הביעו דעה נחרצת. "שדרות עוברת שינוי חיובי אין ספק, נבנות שכונות חדשות, פני העיר נראים אחרת , מגיעים תושבים חדשים לגור כאן דתיים חילוניים שחיים בכבוד האחד עם השני. עד לכאן הכל טוב" פתחה תושבת העיר את הביקורת שלה. "בשבתות האחרונות הסטטוס קוו הופר, יש לי תחושה שמישהו רומס את כבודי ולא מכבד אותי, קול כרוז צורם מפלח את העיר בדקות שלפני השבת וכורז על כניסתה של שבת המלכה, שירי שבת מתנגנים להם בכריזה ברצף עד לכניסתה של השבת המיוחלת ואין לי כלל נגד השבת הקדושה אלא רק נגד העובדה שמישהו החליט על דעת עצמו לכפות את אמונתו שלו בדרכו שלו עליי".
יש לציין כי בעניין זה הדעות חלוקות, "גם כאשר מישהו משמיע שירי קריוקי הוא כופה עליי את המוסיקה שלו" ציין אחד התושבים. תושב אחר הוסיף:"עניין הכריזה של שירי שבת קיים בהרבה ערים בישראל, גם בעיר אשדוד. אנחנו בסופו של דבר יהודים וזאת המסורת שלנו, אני אישית אדם חילוני וזה נחמד לשמוע שירי שבת לפני שהשבת נכנסת".
"צריך לכבד את הקיים"
סערת השבת מעסיקה לא רק את תושבי העיר החילוניים אלא גם את התושבים הדתיים, חלקם מהגרעין התורני אליהם מכוונת האש שלא בצדק. מבירור של 'דין וחשבון' עולה כי דווקא מי שעומד מאחורי הפנייה לניו-פארם הם גורמי דת ילידי המקום שמבינים כמה הנושא יכול להפוך לנפיץ. "אני לא חושב שיש בשדרות כפייה דתית" סיפר אחד התושבים הוותיקים שהינו חובש כיפה והעדיף לא לפרסם את שמו מחשש להתערבב עם פוליטיקה, "באשר למקרים הספציפיים שמעוררים זעם של הרבה תושבים בימים האחרונים יתכן שיש מחלוקת על האופן שזה נעשה אבל כל תושב עדיין מרגיש שהוא יכול לחיות את חייו כפי שהוא רוצה. אני גם שומע טענות שראש העיר אשם והוא הופך את שדרות לבית שמש. מי שאומר את זה כנראה לא ביקר בבית שמש, אין מה להשוות בין הגרעין החרדי הקיצוני שם לבין הדתיים שבשדרות יתכן שיש ביניהם כמה שעושים מהלכים שמתפרשים ככפייה דתית ומכתימים חברה שלמה. בתוך כל הוויכוח הזה צריך להיזהר מהסתה פרועה שבסופה ירגישו כל חובש כיפה ואישה עם כיסוי ראש עוינות מצד תושבים".
בתוך כך, בשיחה עם 'דין וחשבון' סיפר הרב אריאל בראלי שמקובל מאוד על כל המגזרים בשדרות כיצד הוא רואה את הסערה שמתחוללת בימים האחרונים. "שדרות היא עיר עם כל כך הרבה קבוצות אוכלוסייה שונות, יש לנו פה עולים, יש לנו אוכלוסייה ותיקה, יש לנו סטודנטים שהתרבו, יש את את האוכלוסייה הדתית, כל המורכבות הזאת חייבת קודם כל לקבל כללים להתנהלות. זאת אומרת אם כל קבוצה תלחץ לכיוון שלה יותר מדי אז הקבוצות האחרות ירגישו נרדפות והאווירה בעיר תהיה כל הזמן של מאבקים ועוינות, הנושא הדתי הוא דוגמה לזה, אני לא מסתיר שאנחנו כקבוצה דתית מעוניינים שכמה יותר בעיר במרחב הציבורי יהיו סממנים של שבת ושל חג, זה מה שאנחנו כיהודים מתפללים שיקרה אבל בין התפילות ובין הצד המעשי אני חושב שקודם כל צריך תמיד לכבד את מה שהיה פה בעיר ולכן גם שהבריכה העירונית פתוחה בשבת לא יצאנו בהפגנות נגד זה למרות שזה כואב לי כאדם דתי אבל מה לעשות זאת העיר, זה המרקם שלה ואנחנו מנסים בדרכי נועם ושיתוף עם הציבור ליצור פעילויות שייתנו גוון מיוחד של ערכים ותרבות יהודית, אחרי הכל זה מה שאנחנו אבל כמובן בשום פנים ואופן לא בכפייה כי זה לא יוביל אותנו לשום מקום כי היא תיצור רק אנטגוניזם, שוב אני חושב שכל הצדדים צריכים לכבד את מה שכבר קיים בעיר ולהסתכל בעין יפה על יוזמות מסוימות. זה שיש רצון מצד קבוצה דתית להתקדם זה לא אומר שהולכים לרדוף את מי שחילוני, כולם מבינים שלא הולכים לסגור כבישים בשבת ולא הולכים ליצור הפרדה, צריך ללכת למקום של כבוד הדדי, התחשבות אחד בשני ו למשל אם יש בית כנסת רכב לא צריך לעבור לידו עם מוסיקה, בסך הכל הכבוד הזה קיים בשדרות".
בדבריו הרבה בראלי שב ואומר כי יש להמשיך לשמור על כבוד הדדי, " אין מה לעשות יש צביון מסוים לעיר ומצופה שגם אם אין חוק מפורש אנשים צריכים לכבד. כמו שאמרתי קודם לגבי בריכת השחייה זה חלק מאותו צביון, זה היה קיים ולכן זה לא השתנה, כנ"ל לגבי פתיחת בתי עסק בשבת, זה הצביון של העיר שאין בה בתי עסק שפתוחים בשבת אז אני סבור שבמסגרת אותו צביון זה צריך להישאר ככה ושוב הכל מתוך כבוד הדדי".
באשר לכריזה על כניסת השבת אמר: "אם זה מאוד מפריע לאנשים אז אני הייתי מעדיף שזה לא יהיה מאשר שזה יעורר מירמור. אם זה מיעוט של אנשים שרק מבקשים לעורר מהומה מטעמים פוליטיים ולא ענייניים אז לא צריך להתחשב בהם. מה שכן אני חייב לומר שדווקא המוסיקה הזאת במובן מסוים מתאימה לאווירה של העיר, בסופו של דבר רוב התושבים כאן מאוד מסורתיים ומחוברים לשבת גם אם לא שומרים שבת באופן מלא".
"אין שחר לטענות על שינוי בסטטוס קוו"
יש לציין כי הסיפור הגיע גם לאוזנו של ראש העיר אלון דוידי השוהה בחו"ל . דוידי סיפר לא פעם שהוא נזהר בעניין הזה ודואג תמיד שהסטטוס קוו ישמר, במקרה הזה טוענים אנשיו אין לו ולעיריית שדרות כל קשר לכל מה שקרה השבוע, "מדובר ביוזמות נקודתיות של תושבים שבהן הוא לא מעורב בכלל אבל כנראה שנוח לכל מיני אינטרסנטים לנגח אותו ולנסות לכוון את האש אליו. גם אם יש הפרה של הסטטוס קוו זה לא קשור אליו כי מקרים כאלו היו גם בעבר".
מעיריית שדרות נמסר בתגובה: "אין שחר לטענות על שינוי בסטטוס קוו. בנושא הפאב: העיריה אוכפת את החוק על ידי מתן קנסות לבתי עסק שפועלים בשבת. סניף הניו פארם ממוקם במרכז מסחרי בשטח המועצה האזורית שער הנגב ולכן לעירייה אין קשר לנושא. הניסיון לקשור אותה תמוה ואף נבזה. שדרות מתפתחת עם אלפי משפחות ממגוון המגזרים והזרמים. לא נאפשר לאדם כזה או אחר לקלקל את מרקם היחסים הטוב השורר בעיר זה עשרות שנים".