שוב עולות טענות של בעלי עסקים בשדרות נגד אכיפת אגרת השילוט בעיר של אגף הגבייה בעירייה: בשבועות האחרונים קיבלו כל בתי העסק דרישה לתשלום אגרת השילוט בעבור שנת 2022 אלא שלטענת כמה מבעלי העסקים בשיחה עם 'דין וחשבון' מדובר בדרישה מוגזמת. "ראינו בישיבת מועצת העיר האחרונה שדנה בנושא שאחד מבעלי התפקידים אומר שבסוף מדובר בעשרות שקלים בחודש לשלט ממוצע ואין סיבה לעשות מזה עניין, בפועל אני נדרש לשלם יותר מ-2500 שקלים, מישהו פה השתגע לגמרי. אנחנו לא צריכים להיות הפרה החולבת של העירייה" סיפר השבוע אחד מבעלי העסקים בשוק הקמעונאי. "הבטיחו לנו שינוי ואני רואה שכלום לא השתנה באמת".
כידוע, אין זו הפעם הראשונה שעולות טענות מצד בעלי העסקים. כך למשל, בשנת 2017 נדהמו תושבים לקבל חיובים בעבור עשר שנים אחורה. בסוף שנת 2019 כמה עשרות מבעלי העסקים פתחו במחאה וכיסו את השלטים שלהם בבדים שחורים. בעקבות המחאה בעיריית שדרות הודיעו כי יבחנו את הנושא ומסר בינואר 2020 כי ראש העיר הנחה את מנכ"ל העירייה דאז טל טורן להוביל מהלך במסגרתו עובדי מינהלת התעשייה והעסקים ייצאו יחד עם סוקרים במהלך החודשיים הקרובים בכל בית עסק בשדרות, קטן כגדול, ויאפשרו לבעליו להחליט על כמות השלטים שהוא מעוניין שיישארו בעסק שלו. במידה ויחליט להוריד שלט או יותר, בעל העסק יזוכה על השלטים רטרואקטיבית על שנת 2019 וכמובן שלא יחויב עליהם בשנת 2020. מאז חלפו שנתיים ושוב עולות טענות.
הקדימו "תרופה" לאגרה
כאמור, רק לאחרונה בישיבת מועצת העיר אישרה מועצת העיר תיקון חוק העזר לשילוט אלא שהתיקון עוד דרוש את אישור משרד הפנים כך שלעת עתה אין לבשורה הזו תוקף ובוודאי שהיא לא תקפה לאגרה החדשה ששוב מוגשת בסוף שנה רטרואקטיבית על שנת 2022.
כזכור, בהודעה שהוציאה העירייה נאמר כי בין סעיפי התיקון שיקלו על העסקים בשדרות: הבחנה בין שלטים גדולים לקטנים בסכום האגרה וחלוקת השנה ל-4 רבעונים, כך שעסקים שייפתחו במהלך השנה לא ישלמו על שנה שלמה.
בנוסף, מועצת העיר תוכל לאשר הפחתת אגרה או פטור מלא בתקופות בהן העסקים יהיו סגורים במקרים בהם נאסרה הפעילות. חידוש ראשון בחוק הישן הוא גביית אגרת השילוט לפי חלק יחסי בשנה. לדוגמה, עסק שהחל לפעול בחודשים אפריל-יוני בשנה מסוימת ישלם אגרה בסך של 3/4 מסכום האגרה השנתית, עסק שהחל לפעול בחודשים יולי-ספטמבר ישלם אגרה בסך של מחצית מהסכום השנתי ועסק שהחל לפעול באוקטובר-דצמבר ישלם רק רבע מסכום האגרה השנתית.
סעיף משמעותי נוסף בתיקון הוא לגבי תקופות בהן העסקים אמורים להיסגר או לצמצם פעילות בגלל משבר, כמו מצבי חירום, קורונה וכו'. במקרה כזה, מועצת העיר תוכל לאפשר הפחתת סכום האגרה או לפטור באופן מלא את העסקים מתשלום האגרה. מכיוון, שבסקר נכסים שביצעה העירייה עלה, שמרבית השלטים בעיר הנם עד 2 מטר, שונו הקטגוריות של גביית האגרה שעד כה היו זהות לכל השלטים עד 10 מ"ר ששילמו 181 ₪ למ"ר. כעת, עסק המחזיק בשלט עד 2 מ"ר ישלם 75 ₪ למ"ר בלבד.
"שמחנו לשמוע על הניסיון של העירייה לבוא לקראת בעלי העסקים בנושא האגרה אבל אז אני מקבל בדואר את האגרה ומבין שכלום השתנה" סיפר השבוע בעל עסק במרכז המסחרי, "הרי בזמנו העלינו טענות רבות בנושא והסברנו שאחת הבעיות הגדולות שאנחנו נדרשים לשלם אפילו על מדבקה. לא באנו ואמרנו תבטלו לנו את האגרה, באנו ואמרנו בואו תעשו סדר, נשלם בעבור שלט אחד מרכזי בלי לשלם על חלון הראווה וכו' ואם באמת חשוב לכם לשמור על נראות תדרשו מבעלי עסקים להסיר שלטים שמכערים את הסביבה כדי ליצור אחידות".
מתווכי דירות נדרשו לשלם על שילוט
בינתיים, עד שמשרד הפנים יאשר את הבקשה של עיריית שדרות לבצע שינוי, התלוננו השבוע כמה מבעלי עסקים בשיחה עם "דין וחשבון" שבניגוד למתוכנן הם למשל קיבלו דרישת תשלום האגרה בראשית דצמבר מה שאומר שמדובר בדרישה רטרואקטיבית ולא לפי רבעונים. "לא יתכן שהצבתי שני שלטים קטנים בעסק רק לפני ארבעה חודשים ואני אדרש לשלם על כל השנה, גם בלי התיקון הזה אי אפשר לחייב אותי בתקופה שלא היה קיים השלט" אומר בעל עסק אחד ואילו בעל עסק נוסף מתאר כי קיבל חיוב של אלפי שקלים בעבור שלט ישן ודהוי שכבר לא משמש את בית העסק.
"לא יכול להיות שאף אחד בעירייה לא מפקח על התיעוד" הוא אומר בכעס, "מגיע בנאדם, מצלם מרחוק את השלט מבלי למדוד באמת ומעריך את המידה כי לי ברור שהוא לא טיפס לגג המבנה למדוד. דבר נוסף מצלמים כל מדבקה קטנה ואולי הכי מגוחך שיש צילמו גם את הדלת הפנימית של בניין משרדים כאילו באמת מדובר בשלט. האם למישהו בעירייה זה נשמע הגיוני שיצלמו שלט מואר שהוא כבר לבן וישן שלא שייך אפילו לעסק שלי ויכניסו אותו לחיוב. אני קורא לזה שיטת מצליח, נתעד ונצלם כל מה שרק אפשר ואם בעל עסק חושב שעשו טעות שיתחיל להוכיח ותגיד לי למי יש זמן להתשה הזאת? כאילו תבין אני צריך עכשיו ללכת לאגף הגבייה, להמתין בתור ארוך ואז יבקשו ממני למלא איזה דף ולך תחכה חודש-חודשיים שלא מדברים איתך. אני הייתי מצפה מהעירייה לפני שכל החיובים האלה נשלחים שיהיה מישהו מוסמך שיקבע שצריך לשלוח דרישה על שלט ולא על משהו ישן, שלא תהיה דרישה על שלט ישן ששייך לעסק קודם ויבקשו מהעסק הנוכחי לשלם. שוב אני אומר לשלם אגרה זה מקובל אבל הפעם אגרת השילוט מוגזמת וללא כל הבחנה".

גם באזור התעשייה של שדרות עלו טענות רבות מצד בעלי מלאכה. "כמו שאתה רואה, אזור התעשייה של שדרות זה לא המקום הכי מטופח ומסודר בעולם" אומר אחד מבעלי העסקים שם, "אני רגיל כל שנה לשלם אגרה של 700 שקלים פתאום אני נדרש לשלם כפול בגלל שהחליטו לצלם אפילו מדבקה על הדלת, אני לא מבין למה לא להסתפק באגרה על השלט למה לחייב אותנו סתם, איפה ההתחשבות בנו העסקים באזור התעשייה שלא ממש נהנים מכל האגרות הללו".
מי שעוד נדהמו לקבל לאחרונה דרישת תשלום הם עשרות מתווכי דירות בשדרות שתולים על בתי מגורים שלטים למכירה/השכרה. "ברוב המקרים שלטים כאלה נתלים באופן זמני על דירת המגורים כי הנכנס מושכר תוך מספר ימים או נמכר תוך חודשים אחדים" סיפרו מתווכחים. "למה אני צריך לשלט על שלט שנה שלמה כשהוא הונח רק לחודש ולמה בכלל אני צריך לשלם. תיכף בטח יצלמו את המוניות והאוטובוסים שיש עליהם פרסום ויחייבו אותם".
מעיריית שדרות נמסר בתגובה: "אגרת שילוט נגבית בהתאם לחוק עזר עירוני שבמסגרתו מנויים סוגי השלטים לחיוב ולאחר סקר שילוט שנעשה ע"י חברה שמתמחה בכך ופועלת בהתאם לחוק העזר, כאשר הסקר כולל את צילום השלט, מדידת השלט ושיוכו לעסק. לאחר סיום הסקר התוצאות מוטמעות במערכת ממוחשבת והחיוב נשלח לבעל העסק. גביית אגרת השילוט מייצרת אחידות והסדרה במישור האורבני, מה שתורם לחזות פני העיר ומתחמי העסקים.
כל עסק שקיבל חיוב וחושב שהחיוב אינו מוצדק, מוזמן להגיש השגה למחלקת הגביה וכל השגה תיבחן לגופו של עניין בתיאום עם גזבר העירייה. במידה ויש הצדקה החיוב יבוטל או יופחת על פי ההקשר וההשגה.
חשוב לציין, שאגרות השילוט מנותבות לטובת קידום העסקים והתיירות בעיר, סדנאות, הכשרות, שת"פ עם מעוף וחידוש המרכזים המסחריים, כפי שנעשה ב'כיכר העיר' ובקרוב בבן יהודה. העירייה משקיעה תקציבים רבים בתחומי העסקים, התעשייה, התעסוקה והמסחר בעיר ותמשיך לעשות כך".