עד לא מזמן אלעד קלימי, סגן ראש עיריית שדרות החדש, עבד בעולם ההייטק והיה שותף לסטארט אפים מוצלחים. אחרי שלוש וחצי שנים שבהם שילב בהתנדבות מלאה את הפוליטיקה המקומית התובענית הוא התמנה לתפקיד סגן ראש העיר בשכר כדי להתמקד רק בעשייה מקומית ולקדם את האג'נדה החינוכית שלו למצוינות בלימודים ועולם המדע והטכנולוגיה. בראיון ראשון הוא מספר על רעיונותיו ומתייחס גם לטענות שמופנות לגרעין התורני.
בקומה השנייה מצד שמאל בבניין עיריית שדרות, במשרדים ששמורים לסגני ראש העירייה באו והלכו במשך עשרות שנים לא מעט סגנים, חלקם השאירו חותם, חלקם נעלמו מהתודעה, אם תשאלו את סגן ראש העירייה החדש אלעד קלימי הוא לא ממש מחפש להתבלט כדי לבנות לעצמו קריירה פוליטית אבל בהחלט ירצה להשאיר חותם של עשייה שתשפיע על הדורות הבאים. "אני לא מגדיר את עצמי כ"פוליטיקאי", אני מרגיש שאני תושב אכפתי מאוד שקיבל עליו אחריות לשמש שליח של הציבור ובמסגרת התפקידים שאני מבצע מאז נבחר השלטון הנוכחי אני חושב רק איך לקדם את העיר ולא לקדם את עצמי" הוא מסביר בארשת פנים רצינית אם כי במשך הראיון הוא משתדל מעת לעת גם להכניס הומור, "יש ימים שאני מוצא את עצמי מסיים את העיסוק הציבורי מאוחר בלילה ובשיחה עם אשתי היא אומרת לי "בואנה אתה חולה עבודה" אז הסברתי לה "כל עוד יש את מנכ"ל העירייה שהוא יותר חולה ממני אז אני מרגיש בסדר".
מאז שהתמנה באופן רשמי בחודש יוני לתפקיד סגן ראש העיר בשכר, קלימי, דמות ציבורית יחסית אנונימית בפוליטיקה המקומית, יכול להרשות לעצמו לעסוק בענייני העיר מהבוקר עד השעות המאוחרות. לפני כן, הוא היה צריך לשלב בין העבודה בהייטק שממנה התפרנס לבין העיסוק הציבורי אותו עשה בהתנדבות מלאה. בדרך כלל נגד פוליטיקאים, בעיקר אלה שמתמנים לתפקידי סגן בשכר טוענים כי הם באו בעיקר עבור השכר, מבחינתו השכר יאפשר לו לתרום הרבה יותר בתפקיד הציבורי, נציין כי בשיחות שניהלנו עם חברי מועצה ביניהם גם חברי אופוזיציה זוכה קלימי להערכה, "אני לא מכיר מספיק את האיש אבל התרשמתי ממנו לטובה, יכול להיות שהרושם הראשוני בגלל שהוא לא מרבה להתבלט מטעה אבל אין ספק שמדובר באיש עבודה" פרגן לו אחד מחברי האופוזיציה כאשר הוא נדרש להצביע בעבור אישור המינוי שלו ושל מיכאל אמסלם לתקופה שנה וחצי בלבד במקום חצי קדנציה. במקור אגב, קלימי לא היה אמור להתמנות לסגן בשכר במיוחד לאור העובדה שהוא בכלל הוצב מספר 3 ברשימה של דוידי. זה מה שגם גרם לגורמי אופוזיציה בעיר לטעון כי המינוי של קלימי נולד מתוך רצון של דוידי לבנות לו ממשיך כשזה ימשיך לפוליטיקה הארצית, טענה נוספת אליה התייחס קלימי בהמשך הראיון שהמינוי שלו הוא חלק מתוכנית ההשתלטות הגדולה של הגרעין. ראש העיר עצמו דחה בעבר את כל הקונספרציות כשהסביר כי זה מאוד פשוט-קלימי איש עבודה שיכול לתרום המון ולכן התמנה לתפקיד.
"חינוך זה המפתח להכל"
קלימי, בן 41, נשוי+6 ילדים, בדומה מאוד לדוידי נולד וגדל בב"ש, הוא אף למד איתו באותו תיכון כך שיש ביניהם היכרות מוקדמת. " בשנת 1998 הגעתי לעיר ללמוד בישיבת ההסדר, אחרי שנה התחתנתי , אהבנו מאוד את המקום נשארנו לגור פה ובנינו את הבית שלנו" הוא מספר על מה הביא אותו לשדרות, בהמשך הוא ניהל את מרכז החסד שהקים אביחי עמוסי, שם הוא נחשף למשפחות נזקקות, "אלו היו שנתיים של מעבר טוב לעולם להכיר את המצוקות של האנשים אלו שהם מבחינה סוציואקונומי בתחתית, מבחינה אנושית ברוב המקרים זה הפוך אלו האנשים הכי איכותיים שאתה יכול לפגוש".
בשנת 2005 המשיך קלימי לעולם האקדמיה, סיים תואר ראשון באוניברסיטת בן גוריון בהנדסת ביו רפואה וכן תואר שני באלקטרואופטיקה מה שפתח לו את הדלת להייטק הישראלי, בכמה חברות שונות היה שותף לסטארט אפים מוצלחים. "בחלק מהמקרים היה צריך להתחיל הכל מאפס, כמו למשל לפתח מכשיר רפואי שמודד את רמת המוגלובין בדם בדקירה אחת קטנה על האצבע, במקרה אחר פיתחנו מוצר שיושב מתחת למזרן ומנטר דופק ונשימות של חולה בלי לגעת בו, בחברה האחרונה שעבדתי הייתי עסוק בפיתוח מצלמות על סמך ראייה ממוחשבת, זאת אומרת מצלמה חכמה שבעצם מנסה לחקות את המוח האנושי ותדע לזהות מייד פרופיל של חשוד שסומן במערכת" מסביר קלימי על העשייה בעולם ההייטק.
עם עשייה כזאת בעולם מאוד מרתק שיש בו אני מניח תגמול יפה, למה לך פוליטיקה?
"זאת שאלה שנשאלתי עליה לא מעט. תראה עם כל זה שעבדתי בהייטק המון שנים כבר בערך משנת 2002 אני פעיל מאוד ציבורית בשדרות, אני מאוד אוהב את העבודה הזאת, אני יכול לומר אפילו שהיא בנפשי. אני לא קורא לזה פוליטיקה אבל לאותה פוליטיקה יש שני היבטים, יש היבט אחד שזה עבודה ציבורית וזה מה שמעניין אותי אני בא לפה כשליח ציבור כעבד של הציבור ככה אני מרגיש. אני לא רואה את עצמי עושה טובה גדולה לתושב בזה שאני נפגש איתו וזה שאני פותר לו בעיה ומצליח למצוא איך לעזור לו. בשביל זה בדיוק נבחרנו. וזה התחום הציבורי וזה מה שמעניין אותי. יש גם צד נוסף אחר בפוליטיקה ופחות נעים, אני משתדל להתרחק ממנו, משתדל להתעסק בחלק הטוב, שומר על קשר עם כל חברי מועצת העיר, כולל חברי אופוזיציה, אין לי מילה רעה אחת על אף אחד ואני מניח שגם להם למרות שלא בדקתי".
בבחירות המוניציפאליות האחרונות בשדרות הציבור בשדרות נחשף לראשונה לשמו של קלימי לאחר שדוידי קרא לו להצטרף והציע לו מקום שלישי ברשימה אחרי עו"ד יהודית אוליאל מלכה.
מה חשבת ברגע שקיבלת הצעה להיות מועמד ברשימה של דוידי?
"אני יכול לומר שאני שותף לדרך שלו שנים רבות, שיתפנו לא מעט פעולה בכמה דברים חשובים שקרו בעיר כמו בזמנו המאבק על ביטחון שדרות. לקראת הבחירות האחרונות הוא ביקש שאצטרף לסייע לו, כמובן שהאמנתי לרעיונות שלו, תמכתי בו, סייעתי בכל מה שאני יכול, ממש לפני הבחירות שהוא החל לבנות את הרשימה הוא הציע לי מתוך אמונה שיצליח להכניס למועצת העיר כמה חברי מועצה מהסיעה שלו שיציב אותי מספר 3, כמובן שהסכמתי ומכאן נסללה דרכי למועצת העיר לאחר שזכינו בשלושה מנדטים".
כשהגעת לפוליטיקה, מה בער בך לשנות בשדרות?
"הרבה נושאים חשבתי עוד לפני שנבחרתי למועצת העיר שארצה לקדם אבל גולת הכותרת זה החינוך, לא סתם ראש העיר התעקש להחזיק בתיק הזה ולהיות מעורב בו, אני כמובן שותף לתהליכים שמתרחשים מתוך ראייה אישית שלי שצריך להשקיע הרבה יותר בחינוך. חינוך טוב בונה עיר חזקה, חינוך זה המפתח להכל זה ראשון לכל. זה לא אומר שזה בא במקום דברים אחרים אבל זה החוסן של עיר ואנחנו רואים שבדבר הזה הצלחנו. איך אנחנו רואים? תושבים מצביעים ברגליים. בשנה הראשונה התמודדנו לנסות ולהדוף בכוח ואני ממש נפגשתי עם הורים בבתי קפה ובבתים שלהם כדי להגיד להם אל תעזבו לשער הנגב ולקיבוצים אחרים החינוך הוא טוב והוא יהיה בו עוד יותר טוב. אנחנו נשקיע כסף ומשאבים ויש פה צוותים מצוינים שיכולים להוביל אותנו קדימה ואנחנו מאמינים בהם ורואים את התוצאות אגב מובילים את הדרום באחוזי הבגרות, אפילו ביחס לארץ אנחנו במקום מאוד טוב. בית ספר גוטוירט קיבל פעם שלישית ברציפות פרס הצטיינות. היום אנחנו במקום אחר לחלוטין היום הבקשות של הורים להוציא את הילדים החוצה זה בקשות מיוחדות שיש סיבה מוצדקת אם זה ילדה שהיא מאוד מוכשרת במוזיקה ופה אין לנו מענה בביתי הספר בתחום המוזיקה כי היא רוצה להתפתח אז בסדר. בגנים אנחנו עולים בכל שנה אנחנו עולים בעוד 150 ילד. אנחנו כמעט לא מצליחים להתמודד אנחנו כל הזמן רודפים אחרי הזנב של עצמנו. אנחנו מצד אחד מפוצצים את הגנים ומצד שנים כמובן בונים גנים חדשים".
ברמה האישית אני פחות מתלהב שראשי עיר מנופפים בהישגי בגרויות שאגב היו גם בשנים הקודמות באחוזים יפים, השאלה היא מה קורה עם מי שמוכשר בתחומי האומנות כמו מוסיקה, אלה שרוצים לשלב גם ומה הם יעשו אחר כך עם הבגרות שלהם?
"באסיפת מנהלים ראשונה שלחנו את המנהלים אמרנו להם תקשיבו אתם טובים וגם לא נחליף אתכם. אנחנו לא יותר חכמים מכם. כך אנחנו רואים את התפקיד שלנו. אנחנו רוצים 2 דברים, מצויינות ופתרון לכל תושב, אחרון התלמידים. שזקוק למסלול מיוחד לא משנה מה שהוא יהיה . ידענו שזה תהליך ארוך, בנינו תכנית לא לשנה ולא לשנתיים ל – 2 קדנציות. 10 שנים. תכנית חומש ארוכה. וראש העיר גייס לטובת זה את מגבית קנדה שהשקיעה כאן 5 מיליון דולר. להעצמת החינוך פה ב -2 היבטים, כיוון אחד כל נושא התשתיתי. ראינו את זה גם בגנים, גם בהשקעה במעבדות כמו רובוטיקה ופיסיקה ומתמטיקה גם בהיבט הפיזי וגם בהיבט של התכנית. והיום רואים את הפירות. בשנה הראשונה היו לנו רק 5 ילדים שניגשו ל 5 יחידות במתמטיקה והיום בכיתה יב' כתוצאה מהתכנית לשנה הבאה רשומים 28 נבחנים שניגשים בכיתה יב' ל 5 יחידות. זה מהפך. בתוך תכנית ה s.t.e.m זו היא תכנית עולמית שהכנסנו אותה גם לשדרות ביחד עם מגבית קנדה שמכניסה בכל שכבות הגיל רובוטיקה לגן חובה, לכיתות א-ב-ג חיזוק גם במקצועות המדעים וגם ברובוטיקה. כיתות ה-ו' חיזוק של מקצועות האנגלית והמתמטיקה. הבאנו את קרן רש"י פנימה את קרן טרמפ של מתמטיקה את אמדוקס שעובדים בתוך הבית ספר. מביאים שותפים לתוך השולחן העגול שאני נציג מטעמו של ראש העיר בשולחן הזה ומובילים את השולחן יש כמובן נציגים של בתי הספר והמנהלים.התכנית הזו פרוסה לכל השנים כדי לחזק את המגמה הזו – הצטיינות. וזה עובד. אנחנו פותחים כפיילוט את מרכז המדעים באמדוקס אנחנו נבנה את מרכז המדעים ליד פארק הילדים הבאנו לפה את השר בנט הראנו לו את כל העשייה שלנו פה יצרנו שיתופי פעולה עם פארק קרסו למדע ואנחנו רוצים להקים פה משהו יפה ואתה תראה את השינוי כבר אחרי החגים כל התכניות מצוינות הן באנגלית הן במדעים והן בפיזיקה הן באסטרונומיה וחלל, הן ברובוטיקה והן בעניין התגבורים לכל המקצועות עם מורים זה שיתוף פעולה שאני עושה גם עם "חמדת הדרום" ומכללת "ספיר" נפגשתי גם עם הדיקן פה ושם של סטודנטים להוראה יבואו וזה יחשב להם שעות סטאז כך שזה לא יעלה לנו כסף אבל הם מורים לכל דבר והם יתנו חיזוקים לתלמידים במקצועות הליבה. זה פתרון לכל תלמיד. במוזיקה יש לנו שלל תכניות עוד לא הגענו למצב שאנחנו יודעים להקים מסלול מוסיקה ייחודי לשדרות, אנחנו צריכים לעשות את זה, זה גם ייעשה צריך לעשות את זה ברגישות. בסופו של דבר יש לנו 1,200 תלמידים בתיכון. אז בית ספר גוטוירט נותן 5 מסלולים שונים בין אם זה מסלול הייטק, מצטיינים, טכנאי ובגרות, הנדסאי שבה ביחד עם מכללה והוספה של יג' ו- יד' בתוך בית הספר אין לנו את כל הפתרונות צריך לעשות את זה בחוכמה ועם איכות".
התוכניות שאתה מציג מצוינות אבל האם בסופו של דבר לעיר יש תעסוקה להציע?
"יש שני היבטים לנושא התעסוקה. היבט הרכבת שעוזר מאוד להגיע למקום העבודה והשני בשביל זה ראש העיר עמל קשות שאנחנו נקים פה את מרכז התעסוקה החדש ולא רק תעשייה נפגשנו כבר עם 2 יזמים שרוצים להביא לפה חברות הייטק אנחנו מנסים להביא לפה עוד ועוד חברות של מידל טק אלקטרוניקה וכו' והייטק טק ולא רק LOW TECH צריך להביא לפה עוד חברות. יש חברה מיוון שמתעניינת ומארגנטינה אנחנו במשא ומתן עם החברות האלה כדי לייצר מצב שרק תעשיית הפלסטיק וכו' שהיא מאוד חשובה ונותנת פתרונות עבודה להרבה מאוד אנשים שאין להם השכלה אבל גם למי שעושה השכלה גבוה שיישאר פה בעיר. אני חושב שבנאדם נשאר בגלל החינוך ובגלל העבודה והיום רואים עם זה שאין עדיין פתרונות תעסוקה שלמים עדיין אנשים נוהרים ואנחנו שומעים שאומרים שהחינוך הוא טוב. זו השפה. אנחנו גאים בזה".
אפטי להערות נגד הגרעין
אם יש נושא שהוא כמעט בלתי נמנע לדבר עליו עם קלימי זה עניין הטענות שעולות שוב ושוב נגד הגרעין התורני על כך שהם משתלטים על העיר, העובדה שגם ראש העיר וגם סגנו צמחו מהגרעין גורמת למתנגדי השלטון לטעון כי מדובר בתוכנית גדולה שלה שותף ראש הישיבה הרב דוד פנדל "להשתלט על העיר".
הטענות הללו עולות שוב ושוב בכל מיני זוויות, בעיקר נטען שבאתם להשתלט על העיר, אפילו יש קבוצה פעילה בפייסבוק "מחזירים את שדרות לשדרותים", איך ההרגשה לשמוע טענות מהסוג הזה?
"קודם כל אני דיי אפטי להערות האלה בלי קשר זה כבר לא גרעין זה כבר קהילה דתית לאומית וחלקם יותר בקהילה או פחות בקהילה בסופו של דבר איפה הוא גר זה בחירה אינדיבידואלית קבוצת השייכות שלו הוא בוחר לבד. אני כן גאה ומרגיש חלק מהקהילה אנשים טובים ואיכותיים הם מתעסקים בעיקר בנושא חינוך ורווחה. מי שמרגיש שאחרים משתלטים עליו זה בעיקר נובע מהרגשות אשם שלו. באתי מבית פרסי בשכונת א' בבאר שבע לא באנו מאיפה שהוא לאיפה שהוא להשתלט על משהו. עברנו סה"כ דירה. אם אני יעבור היום לרחובות אז הם ירגישו שבאנו להשתלט עליהם? אני אפטי לחלוטין ואני גם מוכרח לומר שאני לא שומע הרבה את האמירות הללו".
לא מעליב אותך שאומרים לך בעצם שאתה לא רצוי?
"אני מתגורר כבר 19 שנים בשדרות אז אף אחד לא יכול להגיד לי שאני לא תושב שדרות, אף אחד לא בא להשתלט על אף אחד, אני תושב שדרות שאוהב את העיר ורק רוצה לקדם אותה, כל מי שבוחר לטעון אחרת זה עניין שלו, בסך הכל שדרות זאת עיר שמקבלת את כולם ולרגע אני לא מרגיש לא רצוי, אני אפילו גאה להיות תושב העיר ולשמש בתפקידים ציבוריים, אני רואה בזה שליחות להיות שותף בעשייה עבור העיר שלי". מלבד העיסוק שלו בתחום החינוך, במסגרת התפקיד הרשמי שלו קלימי ממונה על תיק החכ"ל ועל משאבי אנוש בעירייה, עוד קודם לכן הוא עסק גם בתיק ההנדסה שם קידם לא מעט הסכמים שתורמים לאיכות החיים, כמו למשל דרישה מכל קבלן בחוזה איתו שהבינוי ייעשה עם 80 אחוזים אבני חיפוי, בכל מתחם מגורים הקבלן יציב מחסום לחנייה מדשאות וגני שעשועים. "אני זוכר שדרשתי את זה מהקבלנים הם כעס גדול מצידם, הם אפילו קיימו ישיבה דחופה עם ראש העיר בעניין, בסופו של דבר הם הבינו שאנחנו רוצים שבנייני המגורים בשדרות ישמרו לשנים רבות ויראו חדשים ולא אחרי שנה יראו כאילו נבנו לפני 20 שנה, כל מה שאנחנו רוצים בעניין הזה הוא לשמור על איכות חיים גבוה ולעלות את הסטנדרט שהיה נהוג כאן, מה שיפה בכל הסיפור הזה שהיום אחד הקבלנים דרוש אפילו שיחייבו את כולם כי בסופו של דבר הערך של אותו פרויקט רק יעלה גם לקבלן שמוכר וגם למי שירצה בעתיד למכור".
עד כמה התיק שאתה ממונה עליו, תיק החברה הכלכלית משמעותי מבחינתך?
"משמעותי מאוד כי בתיק הזה אני אחראים בעצם על פיתוח העיר, על ביצועים של פרויקטים גדולים שבונים את העתיד של כולנו. החברה הכלכלית עושה בשדרות משהו בקנה מידה ארצי. הסטנדרטים הם סטנדרטים כמו של חברה פרטית, זאת אומרת עובדים עם תקציבים של מיליונים בסטנדרטים הכי גבוהים שיש, מהירות עבודה, מהירות ביצוע, איכות הביצוע".
יש פרויקטים שלא ראיתי מהירות ביצוע כמו כביש הגישה לכפר הסטודנטים?
"יש מקרים חריגים שבהם באמת היו תקלות אבל הופקו הלקחים, אני יכול לומר שמאז שאני בתפקיד אני רואה מהירות ביצוע, תיקח למשל בנייה של מעונות יום, חברת 'אסום' התחילה בחודש יוני ואנחנו בימים אלה מקבלים מסירה, בעיניי זה מדהים ומגיע שאפו ענק לקבלן, אני יכול להצביע לך על עוד המון פרויקטים שכמובן החברה הכלכלית אחראית עליהם מבוצעים היום בצורה מהירה ואיכותית".
מה אתה חושב באופן כללי על הקדנציה של ראש העיר?
"אני חושב שכולם רואים את התוצאות, מי שלא הכיר את ראש העיר קודם יודע היום שהוא בא עם חזון אמיתי, הוא בא עם תקוות ומספק המון תוצאות בכל תחום, אני אישית לא מופתע כי ידעתי למה הוא מסוגל. אפשר לרדת לפרטי הפרטים הרי הם לא נגמרים אבל החזון מתממש ובענק, לאלון יש יכולות לגייס את כולם לחזון שלו וזה מה שהוא עשה עם ראש הממשלה, שרים, משרדי ממשלה ופקידים. אני זוכר רגע אחד אחרי מבצע 'צוק איתן' הייתה ישיבה עם הממונה על התקציבים באוצר בהשתתפות כל הרשויות באזור, הוא הצביע על אלון ואמר "אותו אני אוהב,התפיסה שלו תוביל את שדרות קדימה ואני מציע לכולם ללכת ללמוד ממנו", אני באמת חושב ששדרות צועדת מבחינת החזון רעננה וצפונה".
היה כבר ראש העיר שאמר ששדרות תהפוך לרעננה…?
"לא מכיר אבל אנחנו היום לא פחות טובים מרעננה, שינוי התפיסה שהעיר עוברת בכל התחומים זה מה שהופך אותנו, אם זה בפארקים אם זה בחינוך אם זה בתחום התרבות, אין כמעט תחום שאתה לא נוגע בו ולא רואה שינוי, גם בתחום השירות לתושב יש מהפכה גדולה, לכל תושב יש מענה לכל טענה, כולם משתדלים לתת מענה מהיר, אז נכון שלא הכל מושלם ועוד נקודה לזכות העירייה שגם אם קם בנאדם בבוקר ומעלה פוסט בפייסבוק, גם אם מדובר בפוסט שבא ממניעים פוליטיים בוחנים אותו בצורה עניינית, אני תמיד אומר שצריך לנהוג כך, להתעלם מרעשי הרקע ואם יש אחוז אחד של ביקורת בונה שניתן לשפר אנחנו צריכים להיות שם כדי לתת מענה".