פסטיבל קולנוע דרום, מיסודו של ביה"ס לאמנויות הקול והמסך במכללה האקדמית ספיר, אירוע הקולנוע והטלוויזיה הגדול בדרום הפועל בלב שדרות ויישובי העוטף – מרחיב את היקף פעילותו השנתית כמנוע תרבות אזורי ומעתה יקיים שני אירועים בשנה: את "קולנוע דרום: בגוף ראשון" מדי חודש נובמבר ואת "פסטיבל קולנוע דרום הבינלאומי" מדי חודש יוני.
"קולנוע דרום: בגוף ראשון" ייפתח עם סרטה החדש של הבמאית רונית איפרגן "שברי גן עדן", בו מתעדת איפרגן את קהילת כפר עזה ב-15 שנים האחרונות עד לאותה השבת השחורה. הפסטיבל יינעל בטקס הזוכים של תחרות "קולנוע דרום חדש", תחרות סרטי הגמר של סטודנטים מבית הספר לאמנויות הקול והמסך, אשר תכלול השנה מספר שיא של 63 סרטים חדשים. לאחריה, יתקיים הפנינג רחוב בשדרות בשיתוף העסקים ומקומות הבילוי המקומיים.
פסטיבל קולנוע דרוםמספר את סיפורו של הנגב המערבי דרך עיניים מקומיות וחוויה אישית של היוצרים/ות – עבור קהלי הדרום והקהל הרחב. הפסטיבל שם בקדמת הבמה את האנשים והנשים של הנגב המערבי, את משפחות החטופים/ות ומאבקן להשבת יקיריהן ומתייחס בתכניו השונים למלחמה והשלכותיה על קהילות הדרום.
התוכנית האמנותית תנוע על הקו העדין שבין שבר לתקווה ותעסוק בשאלת התיעוד והיצירה מתוך הטראומה – דרך סרטים חדשים כמו "הקרב על משטרת שדרות" (איל בלחסן), "רחל מאופקים" (זהר וגנר), "שברי גן עדן" (רונית איפרגן), "נפילה בפצע פתוח"(יוסף אבו מדיעם, אופיר טריינין) ופרויקט המקור הדוקומנטרי של פסטיבל קולנוע דרום "חוץ. יום. שבת".
לאורך הפסטיבל יכללו אירועים מיוחדים שיעסקו בביטויים השונים של האסון בקולנוע וטלוויזיה ובהשלכות והביטויים של הטראומה ביצירה למסך: "מי מספר את השבעה באוקטובר? יוצרים דרומיים בקדמת הבמה" – פאנל מיוחד בהנחיית שני קיניסו; אירוע מיוחד למשפחות החטופים/ות מהמועצה האזורית שער הנגב "403 באוקטובר" יעמוד על שאלת הזמן שעצר מלכת עבור המשפחות; השקת הקול הקורא לפרויקט "100% גן עדן" ע"ש אופיר ליבשטיין ז"ל בהשתתפות תלמידי/ות תיכון שער הנגב שיפיקו סרטים חדשים בנושא החיים במועצה ועוד.
הרצועה החדשה "בציר דרום 24" שתכלול יצירות חדשות של בוגרי/ות ומרצי/ות בית הספר לאמנויות הקול והמסך בספיר ("עיד" של יוסף אבו מדיעם", "הדונם של סבתא" של ירמי שיק בלום ואלעד אורנשטיין) ותציג מניפת יצירה חדשה של מי שחייהם/ן שזורים בחוויית החיים והתרבות בנגב המערבי.
ראש בית הספר לאמנויות הקול והמסך במכללה האקדמית ספיר ויו"ר פסטיבל קולנוע דרום, פרופ' סמי שלום שטרית: "הפסטיבל במהדורת נובמבר 2024 הוא אירוע מכונן עבור ביה״ס לאמנויות הקול והמסך במכללת ספיר, עבור הקהל שלנו בפסטיבל קולנוע דרום, עבור תושבי שדרות, עבור קהלנו מיישובי העוטף, עבור קהל הסינמטק ועבור אורחינו מהארץ ומהעולם. שום דבר לא ישוב להיות כפי שהיה. יהיה זה הפסטיבל הראשון שלנו ושל האזור כולו מאז הפסטיבל ב-2022. תהיה זו חגיגה של חזרה הביתה. בשנה הזאת אני מזמין אתכם לבוא ולחגוג איתנו את ניצחון הרוח על הרשע, על האש ועל הסכין. לא הפסקנו ליצור ולתעד אף לא לרגע, כי אין לנו פריבילגיה כזאת.
זוהי מהדורת נובמבר הראשונה והאחרונה של הפסטיבל בה אשתתף כראש ביה״ס לאמנויות הקול והמסך ואשר לה אכתוב ברכה כראש ביה״ס ויו״ר הפסטיבל. אני רוצה להודות לחברותיי וחבריי לסגל ולמנהלה, אלף תודות לתמיר הוד היקר וליהיא בנימין היקרה על ההקשבה והסבלנות, ההתמדה והנחישות. תודות גדולות לעיריית שדרות ולאלון דוידי העומד בראשה, תודות לחברינו משער הנגב, נזכור את אופיר ליבשטיין יקירנו ואוהדו של הפסטיבל."
מנהל פסטיבל קולנוע דרום, תמיר הוד:
"פסטיבל קולנוע דרום שהיה אמור לחגוג 23 בנובמבר 2023, בוטל בפעם הראשונה בתולדותיו אחרי המכה של ה-7 באוקטובר. שנים של אזעקות, שרפות, בלונים ואפילו קורונה לא הכניעו אותנו ומעולם עד 2023 לא בוטלה מהדורת פסטיבל. אחרי ההלם הראשוני, התאוששנו; בחודש מרץ האחרון הפסטיבל יצא למסע נדודים בכל רחבי הארץ בעקבות קהילות המפונים, עם קצת מתוך התכנית המקורית והרבה תוכן שנבנה מחדש לתוך המציאות החדשה שאנחנו חיים בשנה החולפת. הדבר הכי חשוב שלקחנו איתנו מהפסטיבל הנודד ויורגש היטב במהדורה הקרובה בשדרות – המפגש האנושי עם הקהילות. למדנו שהפסטיבל יודע להעניק לקהלים השונים והמגוונים שלו את מה שהיו זקוקים לו, ועדיין – רגעים להיפגש, לצחוק, לבכות ולחשוב יחד על העתיד.
אנחנו נרגשים לחזור הביתה למקום הטבעי ביותר של הפסטיבל והוא סינמטק שדרות – ומכאן, יחד עם כל האנשים הנפלאים שעובדים/ות איתנו, לספר את הסיפור שלנו על כל הצבעים שלו, בגוף ראשון, לעולם."
ראש עיריית שדרות, מר אלון דוידי: "החוסן של תושבי שדרות מתבטא בכל תחום בחיינו, והיצירה היא אחת הדרכים המשמעותיות ביותר להתמודד עם הטראומה ולהביא תקווה לעתיד טוב יותר. פסטיבל קולנוע דרום תמיד היה אבן דרך תרבותית בעירנו, והשנה הוא מקבל משמעות נוספת, כאשר אנו מביאים לקדמת הבמה את סיפורי הנגב המערבי בצל האירועים הקשים של השבעה באוקטובר. אני גאה על כך ששדרות ממשיכה להיות מוקד של יצירה ואומנות, ומזמין את כולם לבוא ולהתרגש איתנו מאירועים שמאחדים את הרוח היצירתית של האזור כולו".
מ"מ ראש המועצה האזורית שער הנגב, מר יוסי קרן: "בשער הנגב חיה ופועלת כבר שנים קהילת יוצרים מרשימה ומקצועית בתחומי הקולנוע, ההפקה והיצירה. כמו כל הקהילות במועצה גם הקהילה המגובשת הזו איבדה וכאבה את השנה האחרונה. היצירה שלהם היא מפלט של ממש ויש בה כוח רב. החיבור הטבעי של שער הנגב למכללה האקדמית ספיר – המכללה הציבורית הגדולה בישראל והמובילה בישראל בתחומי היצירה, ולפסטיבל קולנוע דרום שהוא חלון ראווה משמעותי וגוף מוביל ביצירה- מאפשר לנו להמשיך ולפתח את אומנות הקולנוע באפיקים נוספים ולהפיח תקווה לעתיד טוב יותר בדרום ובעוטף עזה.השנה יותר מתמיד אנחנו מוצאים באומנות ובפרט אומנות הקולנוע והצילום, מקום של מפלט, סיוע בעיבוד והתמודדות ובעיקר דרך נוספת להמחיש את האסון שפקד אותנו בשבעה באוקטובר 2023."