אחרי 60 שנים עיריית שדרות נפרדת מהבניין המיתולוגי אבל יש לא מעט תושבים שחושבים כי מדובר בפיסת היסטוריה שהיה אסור לעזוב. צפו בכתבת המגזין המצולמת ששודרה בתוכנית 'זמן מקומי' של שדרונט ביום שלישי כולל תמונות היסטוריות נדירות.
אם יש כנראה מבנה שמסמל יותר מהכל את העיר שדרות זהו ללא ספק מבנה בית העירייה שהוקם אי שם בתחילת שנות השישים. לאחרונה, אחרי כמעט שישים שנה, המבנה התפנה מעובדיו כולל לשכתו של ראש העירייה הנוכחי אלון דוידי שהועתקה למבנה זמני שבו שוכנים כבר כמה מהאגפים. בעתיד, כך לפחות טוענים בעירייה, יוקם בית עירייה חדש וממוגן שבו יאוכלסו כל אגפי העירייה במקום אחד. אם אתם תוהים מה יעלה בגורלו של הבניין המיתולוגי? הוא ישופץ בעלות של 4 מיליון שקלים לטובת השכרת משרדים ליזמים.
במשך שישה עשורים היווה בניין העירייה בית להנהגה המקומית, מראש המועצה השני יונתן יפרח ובהמשך יעקב אלקבץ, עמוס חנניה, עמיר פרץ, דוד בוסקילה ואלי מויאל. בניין המועצה שתחילה נבנה על 2 קומות ובהמשך נוספה קומה שלישית, אירח לא מעט רגעים היסטוריים וביקורים של מנהיגי המדינה, אפילו הפגנות ומחאות פוליטיות.

ישיבת מועצה בתקופתו של ראש המועצה יעקב אלקבץ ז"ל. צילום: מתוך ישראל נגלית לעין
מה שעורר עניין מיוחד בעבר היו ישיבות המליאה הסוערות בקומה השלישית אז עוד הורשו תושבים לצפות בהן מקרוב אולם בתקופת השלטון הנוכחי הן הועתקו תחילה למתנ"ס ובהמשך למרכז ההפעלה. למרות שבשנים האחרונות טענו לא פעם בעירייה כי המבנה ישופץ, ימוגן ואפילו יוקמו בו מעליות אך זה לא קרה ובסופו של דבר הוחלט להיפרד מהמבנה המיתולוגי.

משרדי ראש המועצה השני יהונתן יפרח. צילום: מתוך ישראל הנגלית לעין
תושבים שהגיעו השבוע לבניין העירייה מצאו אותו נעול והביעו פליאה נוכח ההחלטה שהתקבלה- להיפרד מאחד הסמלים של העיר.
מצד אחד, העיר נמצאת בתנופה שלא הייתה מעולם ושדרוג השירות לתושב הכרחי ומצריך מבנה גדול וראוי יותר, מצד שני כל עוד אין מבנה קבע חליפי אפשר היה לחשוב על פיתרון אחר- בזה משוכנע תושב העיר שמעון עמר שסבו וסבתו עבדו בעירייה ובילדותו בילה בו לא מעט.
"זה אחד הסמלים הכי הכי מובהקים של העיר הזאת. העירייה, המועצה המקומית ככה זה נקרא" אומר עמר תוך שהוא מסביר מה מסמל עבורו המבנה. "די שנסתכל על האבנים האלה כאן למטה, זה אחד השרידים היחידים שנשארו ולא נגעו בהם, למעט הקומה השלישית שבנו זה בדיוק המקור וככה זה הכי אותנטי שיש. לגבי האבנים האלה, זה כל כך אותנטי אין אחד בשדרות בטח מהוותיקים שלא זוכר את זה, כל מוצאי שבת וכל ערב עמדנו פה והצטלמו כאן. היה איזה צלם רומני (מוסקוביץ) שהיתה לו צלמניה היה עומד בצד ומצלם את כולם, כמובן בפורים. אבל תמיד משפחות וחברים וכל מיני סיטואציות וכאן היו עומדים. היתה כאן ערוגת פרחים וגם שם, פחות או יותר הירידה הזאת גם הייתה, גם בית העם היה קיים, הרווחה, הקולנוע. הכל היה הומה אדם. האבנים האלו זועקות".

הצלם המיתולוגי מהצלמניה במרכז. צילום: מתוך ישראל הנגלית לעין
עמר נזכר איך בילדותו בילה בבניין לא מעט. "באופן אישי יש לי קשר לעירייה הזאת; סבתא שלי וסבא שלי היו כאן בתקופת יהונתן יפרח, עוד כילד הייתי בא משקמים, לוקח סנדוויץ לוקח בקבוק טמפו או אורנג'דה שהיו מוכרים אז ומתיישב כאן".
יש לציין כי בשנים האחרונות היו לא מעט קשיים במבנה המיושן, בין היתר העובדה שאינו ממוגן ואינו נגיש לנכים. לדבריו של עמר את בעיית הנגישות אפשר היה לפתור ולא לוותר על המבנה המיתולוגי. "צר לי היה לשמוע שהם רצו לעזוב, ללכת למקום אחר, יש נגישות, אין מספיק כסף, זה לא מובן למה העירייה עברה למקום אחר, אם היתה בעיה של נגישות היה אפשר להשיג תקציב, ובטוח היה אפשר להשיג תקציב ולהנגיש אותו. השמועות שהעירייה, הנבחרים, רוצים לעזוב ולעבור למקום אחר זה לא חדש, אני עוד אמרתי שזה יבוטל ואין מצב שזה יקרה. מה צריך לעשות, מה הדרישות היו? להגדיל, אז פאק תבנה עוד קומה. מה להנגיש? אין דבר כזה אי אפשר להנגיש. יש עוד מספיק מקום אחורה לבנות מעליות לנכים, אין שום בעיה גם שהחוק דורש את זה היום. זה רק עניין של רצון, לא מבין מה ההחלטה הזאת, זה גם ישפיע פה על כל המרכז תדע לך גם כמסחר, הרי לעירייה באים כל הזמן משלחות וחברי כנסת, זה חלק מהנוף של המרכז.

בניין העירייה המיתולוגי. צילום: מתוך ישראל הנגלית לעין
עבור עמר שעבד בצעירותו בקולנוע חן המיתולוגי וצורם לו לראות את מצבו כיום, חייבים לעשות הכל כדי לשמר את ההיסטוריה. "הקשר הוא מאוד חשוב אנחנו חייבים לשמור על הסמלים האלה. כמו הקולנוע. שמחתי מאוד שהחליטו לשפץ ולבנות שם היכל תרבות, כל הקרביים שלו הוציאו החוצה ועכשיו אני שומע שיכול להיות זה יהרס וחבל, אנחנו כתושבים ותיקים חייבים לשמור על הסמלים האלה. זה חלק מהזהות שלנו זה חלק מהעבר שלנו. כמו בית העם וכמו הקולנוע וכמו העירייה וכמו שקמים, אנחנו חייבים לעשות הכל בשביל לשמר את זה. לא כל דבר זה עסקים ולא כל דבר זה כדאיות כלכלית".

שמעון עמר. "לא מבין את ההחלטה לעזוב את הבניין". צילום: אורי גבאי
בתוך כך, נציין כי בעתיד עיריית שדרות תקים את משכנה החדש באזור פארק הילדים, התקציב עוד לא גוייס במלואו. כרגע העירייה תמשיך להעניק שירות במבנה ששימש בעבר את שקמים-מעוז ואת אמדוקס.