ברחוב השיטה דיירי אחד מבנייני המגורים קיבלו חשבון מים מופרז למרות שהיה מדובר בפיצוץ מים בבניין אחר. בעוד מספר בניינים משותפים ברחבי העיר נמצא כי הייתה קפיצה דרמטית בצריכת מים המשותפת. "הגיע הזמן שהעירייה תבצע בדיקה יסודית ואפילו תבצע חקירה על חיבורים פיראטיים של תושבים".
תעלומת המים בשדרות עלתה בשנים האחרונות לא פעם לכותרות, פעם חשיפה שלנו הראתה כי קבלן שביצע עבודות פיתוח, התחבר לתשתית של מתחם משותף ללא שעון מים, פעם חשפנו על עלייה דרמטית בצריכה המשותפת בין תקופת החורף לתקופת הקיץ, הסוגיה אף נדונה בישיבת מועצת העיר ומבקרת כתבה דו"ח ביקורת נוקב על ניהול משק המים העירוני וציינה את היעדר הפיקוח והעובדה שלא הוחלפו מספיק מדי המים הישנים במדי מים אלחוטיים. "הבעיה הזו חוזרת על עצמה כל שנה, בתקופת החורף, הצריכה המשותפת עומדת על ממוצע של 0.9 קוב ומטה ואז פתאום עוברים את תקופת פסח והצריכה המשותפת קופצת למימדים של 9 קוב במקרה הטוב" מעידים תושבים משדרות, "מאחר ומדובר בבנייני מגורים חדשים יחסית, לא מדובר בבעיה של נזילת מים ולכן זה עוד יותר תמוה, בבנייני מגורים באזורים הישנים הבעיה קיימת בעיקר בגלל תשתית ישנה וברגע שיש נזילת מים, הצריכה המשותפת עולה, ויש גם מקרים שכנראה תושבים מתחברים באופן פיראטי" הסביר בעבר גורם במחלקת המים ל'דין וחשבון'.
מדי מים ישנים
הבעיה הגדולה נמצאת כנראה בבנייני המגורים הישנים שם מתמודדים עם פיצוצי מים חוזרים ונשנים, ברוב המקרים נזילת המים מתגלה באיחור גדול עד שהיא מתוקנת והתושבים בבניינים המשותפים נדרשים לשלם מכיסם מאות שקלים.
ברחוב השיטה, בנייני מגורים שנמצאים סמוך לאזור השוק הקמעונאי עברו מתיחת פנים, את המראה הישן המוזנח, החליף מראה חדש ויפה, אלא שהבעיות הישנות בתשתיות נותרו בעינם אחרת לא ניתן להסביר את הקפיצה הפשוט מטורפת בצריכת המים המשותפת שקפצה מכמה עשרות שקלים לכל דייר לכמה מאות שקלים.

בנייני המגורים ברחוב השיטה בשדרות. צילום: שדרונט
"יום אחד אני מגיע הביתה ורואה שהניחו בתיבת הדואר הודעה על חיוב של תיקון פיצוץ מים שהיה בקו הראשי" מספר דמיטרי אבין, "אמרתי לעצמי איך זה יכול להיות שתיקנו פיצוץ מים ולא ידענו על זה, איך זה שהייתה נזילת מים ולא שמנו לב. התחלתי לברר והבנתי מאחד הדיירים שהיה כנראה פיצוץ מים בבניין אחר סמוך אלינו. השאלה כמובן הנשאלת למה אני צריך לשלם על פיצוץ מים בבניין אחר".
לדבריו, כאשר הוא קיבל את חשבון המים הוא נחרד לגלות כי הוא נדרש לשלם 832 שקלים עבור צריכת המים. כדי לסבר לכם את האוזן, על-פי חשבון מרץ-אפריל חשבון המים בצריכה המשותפת נאמד על צריכה של 61 קוב כאשר הצריכה הביתית הרגילה עומדת רק על 14 קוב בלבד, הפער המדהים הזה מעיד למעשה שהצריכה המשותפת שכידוע אמורה להיות מזערית ומחולקת בין 16 דיירים פי שלוש וחצי מהצריכה הביתית. בחישוב פשוט מתוך 832 שקלים שהוא נדרש לשלם, רק 143 שקלים הוא אמור לשלם על הצריכה הביתית והיתר כ-689 שקלים על הצריכה המשותפת. הוא דבר לא ברור, כיצד זרמו להם 61 קוב במשך זמן ממושך, מדובר בכמות מים אדירה שכל מערכת מתקדמת הייתה צריכה לזהות. "פניתי לאגף הגבייה והסברתי להם את חוסר ההיגיון שבגלל שהיה פיצוץ בברז ראשי בבניין אחר אנחנו צריכים לשלם מה גם זה קרה בגלל שלא הייתה הפרדת שעונים" מסביר אבין, "רק לאחרונה בעירייה הבינו כנראה את הבעיה ולכן הם הגיעו להתקין שעונים חדשים לכל בניין בנפרד, למרות זאת הם ממשיכים להתעקש שאני צריך לשלם על טעות שלהם שהם לא החליפו שעון ולא הפרדה בין כל בניין".

צנרת ישנה שגורמת לדליפת מים. היתכן שכל כך הרבה קוב של מים יזרמו מבלי שהמערכת העירונית לא תזהה? צילום: שדרונט
אגב, סוגיית מדי המים הישנים באה לידי ביטוי בדו"ח מבקרת העירייה שם נטען כי בשדרות עדיין יש שימוש בשיטת מדידה ישנה ולא מתקדמת. ההמלצה שלא יושמה במלואה הייתה להתקין מד מים אלקטרוני שיכנסו למערכת האוטומציה העירונית שתוכל לזהות בזמן, נזילות מים חריגות ולחסוך כמו במקרה הזה איבוד כמות אדירה של מים. לצורך העניין בבניין המגורים שבו אני מתגורר יש מערכת אלקטרונית, פעם אחת בתקופת החורף הברז בחצר היה פתוח במשך שעות ארוכות עד שהתקבלה הודעה מהמוקד שיש זרימת מים חריגה. כשיש מדי מים מתקדמים כך מצב כמו ברחוב השיטה לא יקרה. ועדיין הדיירים שמרביתם מבוגרים לא מבינים למה הם נדרשים לשלם את המחיר. "יש כאלה שקיבלו סכומים הרבה יותר גבוהים ממני, מדובר באוכלוסייה מבוגרת שלא ממש מסוגלת לעמוד בדרישות כאלה. השבוע כשהייתי באגף הגביה נתבקשתי לפנות לעירייה אולי שם יפתרו לנו את הבעיה.
הצריכה המשותפת קפצה
גם בבנייני המגורים החדשים יחסית בשדרות מתלוננים דיירים על שינוי דרמטי בחיוב הצריכה המשותפת לעומת תחילת השנה. תופעה זו ידועה וכבר נחשפה בהרחבה ב'דין וחשבון' לפני שלוש שנים אז הדבר היה נקודתי אלא שכעת תושבים רבים העלו בשבועות האחרונים טענות לקפיצה לא מוסברת. "בהתחלה חשבתי שאולי זה בגלל שבקיץ צריך להשקות את הגינה ולכן הצריכה גדלה אבל אז כשדיברתי עם הוועד והבנתי שהבעיה אצל כולם ובכלל אין להם שימוש במים לגינה כי יש להם דשא סינטטי ואין כמעט צמחים" סיפרה דיירת ברחוב אלנבי, "הצריכה המשותפת עמדה כל החודשים הקודמים על 1.1 במקסימום קפצה פתאום ל-24 קוב לכל דייר, לכאורה מדובר לא בסכום כסף גדול אבל אם תעשה שיכלול של כל הדיירים אתה מגלה שהייתה צריכה משותפת לא מוסברת".
גם ברחוב מקווה ישראל העלו תושבים טענות. אחד מהם הוא רותם פרץ שהעלה פוסט נוקב בפייסבוק. "לכל תושבי שכונת מקווה ישראל ניראה לי פה משהו לא מסתדר לגבי תשלומי הארנונה שהגיעו היום לגבי המים והארנונה . ממציאים לנו חרטות של צריכות מים גבוהות ועוד כל מיני שטויות. ורק אומר לכם שאני גר בבית הזה לבדי אז איך בדיוק הסכום הזה ? ואין לי פיצוץ או כל דבר שהוא בצנרת המים". על פי חשבון המים שהציג הוא נדרש לשלם בצריכה משותפת 35 קוב שזה 435 שקלים מתוך חשבון מים של 582 שקלים.

חשבון צריכה משותפת. מצריכה של פחות מקוב לצריכה של 35 קוב!
בתוך כך, נציין כי תושבים רבים שמתגוררים בבנייני מגורים משותפים ובנו לאגף הגביה טוענים כי הם לא מקבלים תשובות משכנעות. "פעם אחת הסבירו לי שאולי היה פיצוץ מים אבל אף אחד לא מכיר דבר כזה, גם כאשר אמרנו שאולי מישהו מתחבר באופן פיראטי נאמר לנו שאנחנו צריכים להתלונן במשטרה. נו באמת, התפקיד שלנו לטפל בתושבים שמתחברים באופן פיראטי וגורמים לכל חיובי המים ליפול עלינו. אם מישהו מבצע עבירה לא תפקידנו התושבים לבצע אכיפה, תפקיד העירייה לחקור ולאכוף, הכי קל להפיל עלינו חריגות לא ברורות" הסביר לנו אחד התושבים, "מה שמדהים בסיפור הזה שזה חוזר על עצמו כל שנה, בחורף הצריכה עומדת על 0.9 ופתאום מתחילת האביב הצריכה המשותפת קופצת ל-9 קוב ולפעמים יותר. הגיע הזמן שהעירייה תבצע בדיקה יסודית ואפילו תבצע חקירה על חיבורים פיראטיים של תושבים".
"מבדיקה שעשינו מול מחלקת הגביה עולה, כי אכן פיצוץ המים היה בכתובת השיטה 427 (המוכר גם כהשיטה 3) וכך עולה גם מהתכתבות בין נציגי הגביה לנציגי חברת עמיגור, שתיקנו את התקלה. בעקבות הנזילה, מחלקת הגביה פעלה לפי הנהלים וביצעה לדיירי הבניין תיקון נזילה, מקסימום הזיכוי על פי חוק. גזבר העירייה גם נענה לבקשת הדיירים ונקבעה פגישה ביניהם ליום חמישי השבוע לבירור טענותיהם. באופן כללי לגבי צריכות משותפות, במידה והתגלתה תקלה בקריאה והצריכה בחשבון הייתה גבוהה מהצריכה בפועל ונעשתה פניה למחלקת הגביה, דיירי הבניין קיבלו זיכויים. העירייה עושה מאמצים למנוע תקלות מסוג אלו וקשובה לבקשות התושבים".