דיירים המתגוררים בבניינים משותפים בשכונת נווה אשכול בשדרות טוענים לפגיעה קשה באיכות חייהם בחסות העירייה שלא מבצעת אכיפה: השתלטות על גינות משותפות, הקמת כלובים לבעלי חיים, סגירת מעבר לבלוני גז הם רק חלק מעבירות שבוצעות לטענת הדיירים המיואשים שחלקם עתרו לבית המשפט בבקשה לשים סוף לסיוט שהם עוברים.
רק בחודש שעבר כתבה נרחבת ב'דין וחשבון' עסקה במהפכת שירות לתושב שביצעה עיריית שדרות אבל בכל הקשור לאכיפה נדמה כי המדיניות הישנה לא השתנתה ובשדרות של 2019 אין דין ואין דיין בסוגיית תכנון ובנייה. מצד אחד, בוחרת העירייה במודע להעלים עין בחריגות בנייה ולגבות על כך ארנונה, מצד שני היא לא מבצעת אכיפה כאשר נגרמת עוגמת נפש לתושבים שאיכות חייהם נפגעת באופן מוחשי ביותר. לפני הכל יש לציין , בשנים האחרונות הגיעו לידי העיתון אינספור תלונות על סכסוכי שכנים שמקורם בחילוקי דעות על גבולות השטח המשותף, ברוב המקרים לא היה לנו מה לעשות כי מדובר בסוגיות שעל בית משפט להחליט אבל במקרים שהגיעו לידינו הפעם, נדמה כי באותם בנייני מגורים העירייה לא יכולה לפתור את עצמה בהסבר שעבירות אלו הן בתחתית סדר העדיפויות. "זו מציאות שמתרחשת היום כמעט בכל עיר, בנייני המגורים המשותפים הפכו לשטח הפקר, הגינות מוזנחות ודיירים שבמתגוררים בקומה הראשונה הופכים את דירתם ל"לדירת גן" מסבירים גורמים בעיריית שדרות. "במקרה הזה למטבע שני צדדים. מצד אחד דיירים משתלטים על שטחים, מצד שני בהרבה מקרים הם הופכים מקום שהיה מוזנח למקום פורח". גורם אחר אומר: "לעירייה אין עניין להיכנס לסכסוכי שכנים זה ככה מאז ומעולם אבל יש מקרים שאסור לנו להעלים עין. זאת אומרת לא להילחם בדייר שפותח דלת לגינה אבל כן להילחם במקרים שבהם יש פגיעה ממשית באיכות החיים של השכנים".
מנגד טוענים דיירים שחווים את הפגיעה הקשה: אם היו עושים את זה בגבולות הטעם הטוב אז ניחה אבל אם דייר יחליט להקים גן חיות או קיוסק או פאב גם אז העירייה תעלים עין. זה פשוט לא הגיוני. בשנים האחרונות העירייה עשתה לא מעט צעדים כדי לשדרג את השכונה שלנו, יש אפילו ועד בית שהיא עזרה להקים כדי לשדרג את איכות החיים אבל עכשיו כשהיא מעלימה עין היא נותנת יד לפגיעה באיכות החיים שלנו".

כלוב ציפורים מאולתר בחצר שיתופית בנווה אשכול. צילום: אורי גבאי, שדרונט
כאן בשדרות אין דין ואין דיין
עבירות על תכנון ובנייה הפכו כידוע לתופעה קשה בשדרות בשני העשורים האחרונים. על אף ההשקעה הגדולה של העירייה בהקמת אגף שירות לתושב, שדרוג השיטור העירוני, מי שמסתובב ברחבי העיר יכול לפגוש בכל כמה מטרים חריגת בנייה בולטת לעין, אם זה תושבים שמתגוררים בבניינים משותפים שהחליטו לבנות חנייה פרטית בגינה וייצרו כניסה מכביש ראשי, אם זה תושבים שהרחיבו את ביתם הפרטי לגבול ציבורי ואם אלה אפילו בתי עסק שהתרחבו לפתע. יש לציין כי את מכת חריגות הבנייה קיבל השלטון הנוכחי בירושה אבל מה הוא עשה כדי למזער את התופעה? מעט מאוד. במקרים שבהם עיריית שדרות רצתה היא הוכיחה שהיא יודעת לבצע אכיפה או לפחות ללחוץ על המינהל לפעול, כך למשל כאשר בנו מעונות יום פעלו נגד דייר שביצע חריגות בנייה לשטח שאמור להיסלל כביש, כך למשל כאשר דייר בנה מחסן לחלקי מתכת ופגע קשות באיכות החיים של שכניו. גם בנוגע לבניינים המשותפים, מי שיסתובב בנווה אשכול יגלה גן שעשועים שסופח לדירת מגורים, אזורים שבהם נבנו מגוניות הפכו למחסנים פרטיים ועוד. "יש מקרים שבהם העירייה בצדק לא מטפלת כמו אזורים ששכן פתח יציאה לגינה אבל עשה את זה בגבול הטעם הטוב. העירייה צריכה להתערב מתי שזה הופך לפגיעה באיכות החיים של השכנים" מודים גורמים בעיריית שדרות איתם שוחחנו בסוגיה.
"מדובר בקרקע ציבורית לא יתכן שאנשים יקחו בכוח של בריונות שטחים שהם לא שלהם ויספחו לדירתם, הן בחזית האחורית והן בחזית הקדמית" אומרת בזעם תושבת השכונה, "הם לא מסתפקים בפתיחת דלת לגינה שעם זה אין בעיה אבל משתלטים על שטחים נרחבים מתחת לבתים של אנשים, פותחים פינות זולה, הופכים שטחים אלו לחנייה, חוות גידול לחיות, כלבים, תרנגולות ומה לא. המציאות אצלנו הפכה בלתי נסבלת, גם ככה מדובר באזורי מגורים ישנים ואנחנו עושים מאמצים גדולים לשמור על איכות החיים אבל אז באים תושבים, עושים מה שהם רוצים והעירייה סוגרת עיניים איפה נשמע הדבר הזה?".
עוד היא מציינת: "בנוסף במובלעות של הממ"ד נוצר שטח ואנשים לוקחים את זה והופכים למחסנים, זה מכער את הסביבה ופוגע באיכות החיים, כבר לא מדברת על זה שאנשים איבדו את הסבלנות, הכלבים שנובחים, אנשים שעושים קריוקי, לא יתכן איבדנו את השקט שיש בבניין ציבורי, זה פשוט מחדל והעירייה לא עושה עם זה כלום".
דיירת נוספת, באחד הבניינים שעל הכביש הראשי מספרת על הפגיעה שהיא חווה באיכות החיים. "יש דיירים שהדירה בכלל לא שייכת להם אלא לעמיגור. הם פתחו דלת חיצונית והשתלטו על שטח שעובר בו צנרת, שמו בטון, גידרו אותו וחסמו אפילו את הגישה אל בלוני גז. אתה מה צריך מתקין הגז לעשות כל פעם שהוא צריך להחליף בלון? נאלץ לטפס על חומה גבוהה ומשם לרדת לכיוון הבלונים. גם לשעוני המים אין גישה. זה בניין ציבורי איפה נשמע דבר כזה. אני תוהה אם מקרה כזה היה קורה ברחובות או בראשון והעירייה הייתה מתעלמת ולא מבצעת אכיפה- אני בטוחה שלא. זאת אנרכיה חסרת רסן. כאן בשדרות אין דין ואין דיין, השכונה שלנו ללא חוקים, איכות החיים שלנו נהרסה והעירייה מקטינה ראש".
חלק מהדיירים מותחים ביקורת על מדיניות העירייה שבוחרת בשביל השקט שלה לא להתמודד עם התופעה: "ראש העיר אכן פועל לטובת השכונה שלנו ובכלל לעיר שדרות אז למה הוא מאפשר פגיעה כזאת קשה באיכות החיים שלנו, למה הוא מאפשר שהעיר שלנו תתנהל ללא חוקים. לצערי אני רואה את זה בכל מקום, מסעדה שמתרחבת למדרכה, תושבים שמספחים חנייה והרשימה עוד ארוכה. לא יכול להיות שהעירייה תעלים עין בגלל הבריונות הקשה או מהחשש להתעמת עם אותם תושבים שעוברים על החוק, הכי נוח לומר שזה לא באחריות שלנו".

גדר מאלתרת שחוסמת מעבר לבלוני הגז. צילום: אורי גבאי, שדרונט
העירייה מתעלמת, אולי בית המשפט יושיע
אחרי שעיריית שדרות גילתה אדישות לתלונתם, שני דיירים מאחד הבניינים החליטו לא לשתוק וללכת עוד צעד אחד קדימה. הם הגישו עתירה לבית משפט השלום באשדוד. "בימים האחרונים החלו דיירים אשר מתגוררים בקומה הראשונה( עושים דין לעצמם, ללא היתר כדין, ללא בקשה כדין ללא קבלת הסכמת מי מדיירי הבניין, בביצוע פעולות בנייה בלתי חוקית, אשר במסגרתם, הם שוברים קירות חיצוניים של הבניין המהווים רכוש משותף, מתוך כוונה לפלוש ולבנות בחצר אשר הינה שטח משותף פרגולה ובנייה נוספת להרחבת דירתם בקומה הראשונה ללא היתר וללא הסכמת הדיירים בבניין" נכתב בעתירה, "עוד התברר כי הדיירים משתלטים על שטחים המהווים חלק מהרכוש המשותף בכך שהינם שוברים קיר חיצוני מתוך הבניין, בונים מדרגות חיצוניות ומגדרים חלק מהשטח המשותף ומשתמשים בו כאילו הם שלהם בלבד ולמעשה פולשים לשטח משותף של הבניין. הנתבעים אשר שמו לנגד עיניהם "לנכס" לעצמם חלקים נרחבים מהשטח המשותף בבנין ולהפוך את החצר המשותפת לשטחם הפרטי ואת דירתם "לדירת גן" כאשר מגדר חלק מהשטח המשותף ומשתמש בו כאילו הוא שלהם בלבד ולמעשה פולשים לשטח משותף של המבנה והם נוהגים בבריונות, בכוחנות, ובהיעדר כל כבוד לדין הקיים, וליחסי שכנות תקינים, והתובעים עוברים מסכת ייסורים בעקבות פעולותיהם של הנתבעים ושגרת חייהם נפגעה קשות.
ולא רק זאת, קמה סכנה ממשית למבקשים כאשר בסמוך לחצר אשר עשו לעצמם הנתבעים נמצא בלוני הגז של הדיירים, ככל ויחפצו לעשות בחצר כל שימוש באש לרבות "על האש" ליד בלוני הגז דבר אשר עלול לסכן את חייהם של כלל דיירי הבניין".
בעוד בחברת עמיגור הודיעו לבית המשפט כי הם אינם מתנגדים לצו ואישרו כי מדובר בהפרה של הסכם השכירות עליו הם חתומים, בעיריית שדרות סיפקו תשובה מעוררת השתהות שממנה ניתן להסיק שכל התושבים בשדרות יכולים לבצע עבירות דומות והעירייה לא תפעל בעניין. "העירייה תטען כי מדובר בתביעה שמהותה בין הדיירים בבניין המשותף בגין בנייה ברכוש משותף" נימק היועץ המשפטי של העירייה מבלי לבחון את המקרה לגופו. "לעירייה יש מדיניות אכיפה אשר באה לאזן בין חומרת העבירות למשאבים הקיימים. סכסוכי שכים אינם נמצאים בסדרי העדיפויות במדיניות האכיפה". עוד מצייץ היועץ המשפטי כי למעשה לעירייה אין כוח אדם לטפל בתופעה: "לעירייה יש שני פקחי בנייה, ומכיוון שכך, הבניה הנטענת בכתב התביעה תטופל בבוא העת, בהתאם למדיניות האכיפה". "תמוה ומוזר גם יחד, מה שהעירייה אומרת, צריך לאפשר את הביצוע העבירה ואחר כך לבדוק אם הייתה עבירה" תוהים דיירים בשכונה.
מעיריית שדרות נמסר: "ככל הידוע לעירייה, מדובר על סכסוך שכנים אשר מתדיין בבית משפט. מדיניות האכיפה עפ"י נהלי מנהל התכנון להתמודד עם מקרים חמורים והעירייה פועלת כך".