האם האידיליה בין שדרות לשער הנגב מאיימת להיסדק על רקע חלוקת הגבולות החדשה? בקרב ראשי הרשויות, אופיר ליבשטיין ואלון דוידי שהפגינו בשנים האחרונות יחסים חבריים מעולים ואף שילבו ידיים לטובת יוזמות משותפות מתעקשים כי לא מדובר בעניין אישי שיוביל לניתוק היחסים אך בצעד לא שגרתי תקף ראש מועצת שער הנגב את המהלך שמוביל ראש עיריית שדרות בפוסט נוקב שכתב לתושביו.

ראש עיריית שדרות אלון דוידי עם ראש מועצת שער הנגב אופיר ליבשטיין על רקע מתקני ההתפלה.
כידוע, כפי שמתאר ליבשטיין בפוסט ארוך ומנומק, בשנים האחרונות נחתמו בין שדרות לשער הנגב הסכמי גבולות חדשים על רקע הגידול הטבעי של העיר. מי שהחל ראשון בחתימה על הסכם היסטורי שקבע עידן חדש ביחסים שבעבר הרחוק היו עוינים מאוד הוא ראש המועצה הקודם וסגן שר הביטחון כיום, ח"כ אלון שוסטר. שער הנגב סיפחה אלפי דונמים לשדרות דבר שהביא להקמה של 9 שכונות מגורים חדשות בעיקר באזור צפון העיר (הבוסתנים, שדרות בפארק ועוד). בהמשך, לאחר בחירתו לתפקיד גם אופיר ליבשטיין חתם על הרחבת הסכם גבולות והתבטא לא פעם בעניין כמה חשוב לראות את שדרות מתפתחת והופכת לעיר מרכזית של כל יישובי המועצה.
בחודשים האחרונים, כך מתברר, התנהלו אינספור שיחות בנושא, ליבשטיין אף ניפגש עם דוידי והביע את מורת רוחו מהצעד שהפתיע אותו זאת לאחר שהשניים כבר הובילו להסכם גבולות מפורט וברור שמוסכם על שני הצדדים. כעת, עושה רושם, לדוידי יש רצון אחר עבור העיר שדרות.
ליבשטיין עולה להתקפה
"לפני שנה וחצי חתמנו על הסכם גבולות וחלוקות הכנסות לאחר תהליך עמוק והגון בין שער הנגב ובין שדרות" מציין ליבשטיין בפוסט שכתב, "בהסכם זה העברנו 4300 דונם (כמעט הכפלנו את גודלה של שדרות), על מנת ששדרות תוכל להמשיך ולהתפתח, כך שתוכל להכפיל את מספר התושבים בשנים הבאות (היום בשדרות כ-30 אלף תושבים). על הסכם זה חתמו שדרות, שער הנגב וכן גם שר הפנים ומנכ״ל משרדו, לאחר שקיבלו ואישרו את ההסכם שמסדיר את מערכת היחסים, תוך ראיה שנים קדימה של הצמיחה הדמוגרפית המדהימה של שער הנגב ושדרות, ומתן מענה ליצירת הכנסות שיאפשרו לרשויות להתפתח ביחד".

אופיר ליבשטיין. צילום יחצ
בהמשך דבריו ליבשטיין לא מהסס להאשים כי דוידי מנצל את קשריו הפוליטיים לטובת סיפוח קרקעות לעיר שדרות. "לצערי, בתקופה האחרונה נוצר מצב פוליטי שמאפשר לשדרות לנסות לנכס לעצמה שטחים נוספים. לא בגלל שיש לה צורך בכך, אלא בגלל שלאלון דוידי יש היום את היכולת, בסיטואציה הפוליטית, ובתמיכה ודחיפה של חבריו שר השיכון זאב אלקין ושרת הפנים איילת שקד, במהלך דורסני וחסר היגיון – להשתלט על שטחים פתוחים וחקלאיים ללא שום צורך! בישיבת השרים זכינו לתמיכתן של מפלגות כחול לבן, העבודה ומרצ, אך לצערי ולאכזבתי השותפים שאפשרו את המהלך הזה הם דווקא נציגי יש עתיד בממשלה.
עוד הוא כותב: "צריכים לעבוד בשותפות תוך יצירת אינטרסים משותפים בין ערי המחוז (שדרות) והמועצות האזוריות (שער הנגב), על מנת להגדיל את העוגה ולא לאפשר לפוליטיקאים ובעלי אינטרסים לגרום לנו בשער הנגב ושדרות לפרק את השותפות שנבנתה לאחר עמל רב!
אגב, בין המצייצים בטוויטר לפוסט שכתב מתן צורי מידיעות אחרונות היה גם ראש מועצת מרחבים ויו"ר המועצות האזוריות שי חג'ג' שמכיר את הבעיה גם עם שכניו מהעיר אופקים. "כל החלטות הותמ"ל לצערינו הן פוליטיות, ללא כל התייחסות או דאגה לעתיד"
מי שהתייחס לסוגיה הוא מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון אביעד פרידמן שהתארח בועידת משפט וסביבה שהתקיימה ביום רביעי בנתיבות. "לא יכול להיות שיושבת מועצה מאוד עשירה, השלישית ברשימת המועצות האזוריות. לידה יושבת העיר שדרות. אומרים לי אנשים מתוך המועצה שני דברים שהחרידו אותי. האמירה הראשונה למה אנחנו לא מצופפים יותר את שדרות ולמה אנחנו נותנים בתוך התוכנית של שדרות גם צמודי קרקע. אמירה שהיא בעיניי לא צודקת ולא הגונה. כאילו מי שמתגורר בסובב של כל המועצות יכול להתגורר בדונם ויותר ותושבי שדרות צריכים לבנות 14 קומות".
השטח שמעורר מחלוקת: שטח חקלאי בניר-עם
מהו סלע המחלוקת? מעבר לשטח שנחתם בהסכם הגבולות הראשון (תקופת שוסטר) לפני כשנה וחצי נחתם הסכם נוסף שמגדיל את שטחה של העיר שדרות גם מעבר לכביש 333 שסלילתו החלה לפני מספר חודשים. למעשה שדרות תגדל בצמוד לכביש 34 עד כמעט גשר הרכבת בצומת ארז, שטח שמוגדר במפה כשטח A . בנוסף, שדרות קיבלה לידיה גם את שטח B שעוטף את כפר איבים-מעבר לכביש 333. שטח שמוגדר אזור E נמצא בשטח של אזור התעשייה בשדרות.
שטחים נוספים שמשורטטים במפה הם C ו-D. שטח C הוא השטח שמרחיב למעשה את פארק התעשייה המשותף ספירים, אם תרצו השטח שנמצא מול מכללת 'ספיר' ומוביל עד לתחנת הרכבת. בעבר פרסמו גם ראש עיריית שדרות דוידי וגם ראש מועצת שער הנגב ליבשטיין תוכניות להקמת קריית אייטק משותפת שתייצר מקומות תעסוקה אלא שכעת מתברר כי במסגרת המהלך שהוביל דוידי בחודשים האחרונים בניגוד לעמדתו של ליבשטיין הוא בכלל מעוניין להקים בשטח הזה עוד שכונות מגורים.
באשר לשטח D עושה רושם שזה לב ליבו של המחלוקת. מדובר בשטח חקלאי של קיבוץ ניר-עם שנמצא מעבר לקו הרכבת, קרי המסילות של הרכבת חוצות בינו לבין העיר שדרות. למעשה, שדרות מבקשת להקים שכונת מגורים חדשה מעבר למסילת הרכבת- צעד תכנוני שלדעת רבים בקרב תושבי קיבוץ ניר-עם מעורר תמיהה רבה. לדבריו של ליבשטיין אין לו בעיה עם הרצון של שדרות לגדול, אפילו ההיפך ולכן לשם כך סיפח לעיר שטחים רבים. "חשוב לנו לומר שסיפחנו לשדרות שטחים רבים ששלב התכנון בהם עוד לא הסתיים. מה שאנחנו אומרים יש לשדרות שטחים שיספיקו לגידול העיר אפילו עד ל-50 אלף תושבים לכן לא ברור למה עכשיו היא רוצה לספח גם שטח חקלאי, נכון להיום הצעד הזה פוגע בתושבי קיבוץ ניר-עם והוא מיותר לגמרי".
יש לציין כי מאבק דומה התנהל בין שדות נגב לנתיבות ובית המשפט הכריע בסוגיה לאפשר העברת קרקעות לנתיבות. ליבשטיין לא פוסל שזה יגיע גם למאבק משפטי. "אני מקווה שלא נגיע לבית המשפט אבל אם זה יגיע לשם אני מקווה מאוד שבית המשפט ישקול שיקולים עניינים ולא שיקולים פוליטיים" אמר והתייחס לערעור הצפוי בועדת שרים. "אני מקווה שיש עתיד יתמכו בערעור על ההחלטה הזאת ואני קורא להם תתמכו בהחלטה לערער. כחול-לבן, מרצ והעבודה הבהירו כי יתנגדו למהלך הזה חד משמעית ואני קורא ל'יש עתיד' לחבור לקבוצה הזאת ולעצור את הדריסת רגל הדורסנית הזאת למעבר של כביש 34 שלא צריך אותו היום בטח לא בעשר-15 שנים הקרובים, זה לא הגיוני מ בחינת העיר, לא הגיוני מבחינת החקלאות, מבחינת הישובים שנמצאים שם".
למרות זאת, ליבשטיין מדגיש שאסור להפוך את המאבק הזה בין תושבי שדרות לשער הנגב ולהחזיר חלילה את המאבקים הישנים. "זה לא מאבק אישי חלילה, אני חושב שהכי חשוב זה לשמור על היחסים הטובים ושיתוף הפעולה בין הרשויות, יש לנו אינטרס משותף ושום דבר לא שווה כדי להרוס את מה שבנינו".
מנגד, בשיחות סגורות הבהיר דוידי כפי שכבר הבהיר לליבשטיין בארבע עיניים- הוא פועל לטובת האינטרס של שדרות. "אני שמח שאני דואג לעתיד של שדרות".
מעיריית שדרות נמסר: "עיריית שדרות והעומד בראשה דואגים לעתידם של תושבי העיר, ילדיהם ונכדיהם במקומות מגורים ומקורות פרנסה. שדרות היא בירת העוטף וכפי שאמרו בעבר גם אלון שוסטר וגם אופיר ליבשטיין – כששדרות חזקה – שער הנגב חזקה. העיר שדרות גדלה ומתפתחת ואנו שמחים שבותמ"ל מבינים זאת ומקדמים את התוכניות וההמלצות של הצוותים המקצועיים. נמשיך לשתף פעולה עם מועצת שער הנגב בפרויקטים ומיזמי תעסוקה ומסחר משותפים למען תושבי שדרות והקיבוצים".