למרות שמרק איפראימוב וחווה נחשונוב מתויגים בציבור בשדרות כנציגים של העולים במועצת העיר הם סבורים שב-2018 אין מקום למגזרים. "בכל צעד שעשינו במהלך הקדנציה הנוכחית, חשבנו ודאגנו לכל התושבים, ביניהם לקהילות העולים, לנוער, לוותיקים ולכל המגזרים". בנוסף הם מספרים על היחסים עם דוידי, על המעבר לישראל ביתנו ומתייחסים לטענות לכפייה דתית.
קשה למצוא בפוליטיקה בשדרות שיתופי פעולה פוליטיים בין מי שאינם בני משפחה שהחזיקו מעמד, בשל הנתון הזה החליטו גם כמה מהמועמדים להציב בני משפחה קרובים ברשימה שלהם- מצד אחד, צעד שהתושבים לא תמיד רואים בעין יפה, מצד שני רק כך כנראה ניתן להבטיח נאמנות. המקרה של מרק איפראימוב וחווה נחשונוב הוא ללא ספק מקרה יוצא דופן, למרות שאינם בני משפחה, השותפות שלהם שרדה קדנציה שלמה מה שרבים ומנוסים בעבר לא שרדו כמו למשל בזמנו מיכאל אמסלם וציון שושן, יובל גבאי וסבטה שטרית והרשימה עוד ארוכה. "יש בנינו קודם כל קשר חברי וקשר של עשייה משותפת שהתחילה עוד לפני שהיינו חברי מועצה" מציינת בחיוך חברת המועצה חווה נחשונוב, "ההחלטה לשלנו לפני הבחירות הקודמות להיכנס לפוליטיקה יחד נולדה מפרויקטים שלנו בקהילה שנעשו בהתנדבות, אני חושבת שעשינו דברים מדהימים וברגע שעלה הרעיון להתמודד זה היה טבעי שנעשה את זה יחד". ואילו איפראימוב, חייכן מטבעו מוסיף בשפתו המיוחדת "זה לא שאין בנינו מחלוקות אבל יש לנו כלל אחד ברור לא משנה מה יהיה אנחנו נשארים יחד, אני סומך עליה וכל החלטה מתקבלת בצורה משותפת".
אגב, השניים עברו במהלך הקדנציה מספר מבחנים וצלחו אותם, כמו למשל כאשר ההסכם הקואליציוני לא קוים במלואו והשניים היו חלוקים אם לנקוט באיומי פרישה או לשמור על עממיות. לעומת זאת במו"מ הקואליציוני המחודש במחצית הקדנציה כשהם פרשו הם שמרו על דעה אחידה שלא נכנסים חזרה בלי תיק הקליטה.
"תמיד ראינו לנגד עינינו את הקהילה ואת טובתה"
בבחירות הקודמות ב-2013 השניים החליטו כאמור להתמודד יחד, באופן כמעט טבעי הם תויגו כנציגי העולים למרות שהם בכלל התמודדו בתמיכת הבית היהודי. בנוסף, אחרי עשרות שנים התושבים העולים החליטו לתת את המושכות לדור חדש, התוצאות לא איחרו להגיע והסיעה של השניים הפכה למובילה עם שני מנדטים כאשר הם לא היו רחוקים מהמנדט השלישי.
פחות מחודש לבחירות , שתפו בתחושות שלכם
מרק: "מתחילת הקדנציה ועד היום עברנו תהליך של למידה. הגענו חדורי מטרה לשנות את מצבה של שדרות ולהיות שותפים לצמיחתה ושגשוגה, הבנו תוך כדי תהליך, שהמציאות מחייבת החלטות אמיצות שישנו את עתיד העיר וישפרו את איכות החיים לטווח ארוך. ההחלטות היו קשות לנו ונעשו בלב כבד, אך ידענו שאנחנו בדרך הנכונה. והיום אנחנו רואים את תחילתה של הצמיחה. אנחנו קוראים לזה כאבי גדילה. תמיד ראינו לנגד עינינו את הקהילה ואת טובתה. מאז שעבדנו במרחב החברתי ועד היום אנחנו עושים כל מאמץ לשפר את המציאות בעיר שדרות ולשמחתנו קוצרים לא מעט הצלחות. והרבה מזאת, בזכות אותם תושבים שהאמינו ומאמינים בנו ובדרכינו- המנדט שלנו הוא התושב ורווחתו".
בבחירות הקודמות סומנתם כהבטחה גדולה עם תוכניות חשובות , מה הצלחתם לממש
אם נסקור את המצע שלנו לפניי חמש שנים, שמחים להגיד שרוב הדברים שהצגנו לתושבים כיעדים לקדנציה הנוכחית הושגו. לדוגמא: בחינוך- הצבנו מטרה לצמצם פערים ע"י מתן מגוון מסלולים למיצוי ומצויינות. פעלנו לפתיחת כיתת מצוינות נוספת והגברת התגבורים לתלמידים מתקשים. תמכנו ביוזמות ייחודיות של בתי הספר, כמו למשל השתתפות בתכניות מנהיגות בינלאומיות, רובוטיקה, מירוץ לזכרו אבי גרונוב ועוד. פעלנו לצמצום נשירה גלויה וסמויה ותופעות סיכון בקרב בני הנוער, הקמנו פורום נוער בסיכון, ששותפים בו נציגי אגפים הרלוונטיים בעירייה ותכניות עירוניות נוספות ממגזר השלישי. היום, בהתחייבות, אין ילדים שקופים במערכת! תמכנו בקידום החינוך הערכי באמצעות הקמת גינות קהילתיות בתוך בתי הספר, תכניות זהירות בדרכים מגוונות ומותאמות לכל בית הספר, תכנית "נשק וסע" שבה מעורבים הורים. ךליווינו פורום הכנה לצה"ל עירוני והיינו שותפים להצלחה בשיפור מספר המתגייסים ואיכות שירותם. בזכות פעילותינו, נכנס לתפקיד רכז עירוני לעידוד גיוס לצה"ל ואחוז המתגייסים לשירות משמעותי וקצונה עלה. הפכנו את מרכז הגיל הרך, מרכז גישור, מרכז הורים מתבגרים לשירותים עירוניים ועוד ידינו נטויה. הקצבנו מלגות להכשרות מקצועיות ולעובדי הוראה המעוניינים להמשיך בדרכי ההשכלה.
בתחום הרווחה קודם כל שינינו מדיניות עבודה עם תושב, כלומר העדפנו לתת חקה ולא רק דגים. יזמנו והיינו שותפים לפיתוח תכניות חדשות ומגוונות, כגון בטחון תזונתי, נושמים לרווחה, אשת חיל, מרכז עוצמה, מיזם משותף לילדים ונוער בהזנחה, נירים בשכונות ועוד.
בתחום הקהילה פיתוחנו מודל שכונתי להפעלה של פעילות קהילתית עירונית, הפניית משאבים לשכונות הותיקות ולשכונות מרובות עולים ותמיכה במגוון פרויקטים קהילתיים.
תחום זכויות ושירות לתושב היה בין המרכזיים ולכן הרחבנו פעילות של מרכז קהילתי לשירות התושב -דורות, תמכנו בפעילותו של מז"ח, מרכז גישור נמצא בהקמה ועוד.
בתחום של בטיחות בדרכים, הרחבנו משמעותית פעילות של זהירות בדרכים, יזמנו תכנית "נשק וסע". במהלך שלוש שנים צמצמנו 50% של הנפגעים מהתאונות בעיר.
וכמובן, דלתינו תמיד היתה פתוחה לכל תושב ונתנו מענה לכל אתגר שעלה בדרך ומקווים להמשיך עם זה הלאה בקדנציות הבאות.
כידוע, גם הפכתם לסיעה המובילה במגזר העולים האם הם יכולים להיות מרוצים מהייצוג שלהם ?
"בכל צעד שעשינו במהלך הקדנציה הנוכחית, חשבנו ודאגנו לכל התושבים, ביניהם לקהילות העולים, לנוער, לוותיקים ולכל המגזרים. הדבר בא לידי ביטוי גם באחוזי ההצבעה הגבוהים של כלל האוכלוסייה שתמכו בסיעה שלנו".
חווה את ידועה כאישה לוחמת וביקורתית האם את מרוצה ממה שנעשה בקדנציה הנוכחית?
"מאז ומתמיד עניינה אותי טובת התושב, גם אם התעמתתי , ראיתי את התושבים וצרכיהם בראש מעייניי. הכל היה ענייני ונקי משיקולים זרים. שמחה לציין, שהייתה לנו תמיד אוזן קשב אצל ראש העיר ופעמים רבות קיבל את אמירותינו והתייחס אליהן ברצינות רבה".
בקדנציה הנוכחית החזקת בתיק קשרי חוץ, ספרי על התיק וכמה הוא משמעותי לעיר שדרות?
"תיק קשרי חוץ חשוב לא רק לשדרות, אלא לכל מדינת ישראל. שדרות היא עיר דגל, חזית העורף, החוסן שאנו מציגים פנימה למדינת ישראל והחוצה למדינות אחרות חשוב מאוד בהסברה של מדינת ישראל את קיומה לעם היהודי. במסגרת קשרי החוץ, יצרנו שיתופי פעולה סביב ערים תאומות נוספות במדינות בריטניה ואזרבז'ן , הצגנו את הכישרונות הקיימים בעיר תחום המדע, המחול, ספורט, חיזקנו את הזהות היהודית בקהילות שונות ועוד דברים רבים וחשובים. ההתנסות המתמשכת במציאות בטחונית קשה, הפכה את שדרות למודל בכל הנושא של פיתוח חוסן ושירותים לקהילה במצבי חירום ממנו עתידות ללמוד מדינות אחרות, ביניהן בריטניה, בלגיה וכו'".
כידוע, נבחרתם על תיקט כמייצגים של העולים אבל האם בשנת 2018 עדיין נכון להגדיר מגזרים ולייצג מגזר מסוים?
"לא נראה שאנחנו יכולים להגדיר את עצמינו כעולים. כל אחד מאיתנו גר בארץ יותר מ-20 שנה, לכן כפי שענינו קודם, גם בתחילת הקדנציה לא הוגדרנו כסיעה המייצגת עולים אלא את כלל התושבים. דלתנו תמיד היתה פתוחה לכולם ונמשיך כך גם בקדנציה הבאה".
"העיר שינתה את פניה"
כבר בליל הבחירות היה ברור כי השניים שהתייצבו עוד בספירת הקולות במטה הסודי של דוידי יהיו שותפים בחירות בקואליציה דבר שהיה נכון לפחות עד מחצית הקדנציה אז נולד משבר שהוביל אותם לתקופה קצרה באופוזיציה.
בבחירות הקודמות הלכתם יד ביד עם דוידי והוגדרתם לא פעם כשותפים טבעיים אבל במהלך הקדנציה היה ביניכם משבר ששלח אתכם לאופוזיציה. מה הייתה הסיבה?
"לפעמים במהלך קדנציה יש אי הסכמות על דברים מהותיים וזה לגיטימי להתנגד ולעבור לאופזיציה. מתוך דיאלוג מתמיד ומכבד עם ראש העיר, ידענו לגשר על הפערים ולחזור ולשתף פעולה. הכל בראיית התושב וצרכיו במרכז".
מרק בזמנו עלתה טענה כי הסיבה לעזיבת הקואליציה הייתה שהסתיימה הרוטציה של סגן בשכר, איפה נמצאת האמת?
שנה לפניי סיומה של הקדנציה יצאתי לאופוזיציה עקב אי הסכמות מהותיות וחזרתי לאחר גישור על הפערים. עובדה קיימת שאני עדיין חלק מהקואליציה וחלק מהחלטות משמעותיות לטובת פיתוח העיר והשירות לתושב.
לאחר אותו משבר חזרתם לקואליציה הפעם כנציגי ישראל ביתנו במקומו של טל נחשונוב, איך נולד החיבור לישראל ביתנו?
חווה: הייתי במפלגת ישראל ביתנו עוד בתקופת ברייטרמן והתנתקתי מהמפלגה בעקבות בחירת אדם אחר כנציגם. בפוליטיקה כמו בפוליטיקה, בודקים הדדיות בין השטח למטה, בין העיר לממשלה, בתוך הבחינה ההדדית הזו, הבנו, שני הצדדים, שכדאי לחזור ולחדש את הקשר וכך נולד החיבור המחודש לישראל ביתנו ואנחנו שמחים מאוד על כך".
בנוסף הייתה לכם התעקשות לקבל את תיק הקליטה. מה הסיבה?
ראינו בקבלת תיק הקליטה המשך טבעי לפיתוח השירותים אותם הקמנו כסטודנטים מתנדבים, פעילים, שלוקחים אחריות על הקהילה בה הם חיים. הרצון להטמיע את השירותים שבנינו על בסיס וולנטרי ולהפוך אותם לשירותים שמהווים חלק מהתשתיות הארגוניות העירוניות היה הבסיס לבקשתנו לקבל את תיק הקליטה. במסגרת התיק פיתחנו תפיסה חדשה הרואה במוצא אתני מקור לגאווה וחיזוק. לדוגמא, כיום אנו מתמודדים על קליטה של קהילת בני מנשה ולטובתה הקמנו פורום בין אגפי יחד עם אנשי הקהילה בה רואים כיצד הופכים את חוויית קליטה לחיובית ומצליחה יותר.
מה עמדתכם של מה שנעשה בקדנציה הנוכחית והאם העיר באמת שינתה את פניה או הכל למראית עין?
"העיר שינתה את פניה. כל מי שעיניו בראשו רואה זאת ושמח על כך. אנחנו שמחים להיות חלק מתהליך השינוי ולהשפיע על ההחלטות המתקבלות בעיר לטובת התושב. אנחנו מאמינים ויודעים שזוהי רק ההתחלה וצפויים לנו עוד שינויים מהפכניים לטובת העיר והתושבים".
גם לקראת הבחירות הקרובות אתם מסומנים כהבטחה גדולה, האם יש לכם ציפיות לשמר את הכוח שלכם או שיש לכם יעד גבוה יותר?
"אנחנו מאמינים שעשייתנו בחמש השנים האחרונות הוכיחה את עצמה ובזכות זה תושבים רבים יצטרפו להצלחה וירצו לקחת חלק. בהזדמנות זו אנו רוצים להודות על האמון בנו, על התמיכה, על כך שהתושבים ראו בנו מנהיגים, משכילים, בעלי ניסיון מקצועי וחברתי, שמדברים בגובה העיניים, קשובים, אכפתיים ועומדים לרשותם בכל צורך ועניין. אנחנו נציגי ציבור וזה המנדט שלנו לפעולה. מבטיחים לשרת אתכם נאמנה גם בהמשך ודלתנו תמיד פתוחה לשירותכם".
כידוע יש לא מעט טענות על כפייה דתית, מה עמדתכם בסוגיה?
"שדרות היא עיר מסורתית, מרקם מגוון של אוכלוסיות, דיעות ועמדות וזה היופי שבה. אם תבחן היטב את כל הסיעות המתמודדות, תיווכח שאנחנו הסיעה היחידה שאין בה ייצוג של חובשי כיפות ועדיין קולנו נשמע, ודעתנו מתקבלת. אז אנו משאירים את הפרשנות לעניין לפרשנים גדולים מאיתנו. אנחנו מתעסקים בעובדות ולא בהשערות".