בין מבחן בהיסטוריה לשיעור במתמטיקה בתיכון 'גוטוירט', קורל אפללו בת ה-15 וחצי מממשת כישורים נוספים, שלעולם לא יכלו לבוא לידי ביטוי בתוכנית הלימודים הקיימת של משרד החינוך. בינתיים היא המציאה מחדש את עיצוב הצמות ושזירת זרים. "אולי באמת הגיע הזמן שבבי"ס, לצד הבגרויות, ייתנו הזדמנות גם למקצועות האומנות" היא אומרת
במהלך יום הצילומים לקמפיין הראשון שלה למיתוג העסק שהקימה לעיצובי זרים וצמות זמזמה קורל אפללו, נערה צעירה ושאפתנית משדרות את השיר המפורסם של ריטה "לא כל כך יפה ולא בת שש עשרה אבל יודעת משהו על העולם הזה" מתוך ניסיון לעלות רעיון לכתבה בעיתון. האמת, אחרי מספר שעות של פרויקט הצילום שהיא ניהלה, בעזרתה האדיבה של האם התומכת, קשה היה שלא להתרשם מהקסם של הנערה שעוד לא מלאו לה 16 אבל יש לה לא מעט כישורים, הרבה מה לומר על נושאים חשובים, ובעיקר לשים זרקור על המציאות של תלמידי תיכון בעיר שלה, שדרות, שאומנם מקבלים את כל הכלים להגיע להישגים במבחני הבגרות (ואכן ניתן להתרשם מהמיקום הגבוה ברשימה הרשויות) אבל בדרך לא ממש מממשים את כישוריהם שיכולים גם להוות חלק משמעותי בעתיד שלהם.
"להפחית את התלות בהורים"
אפללו, למי שעוד לא עוקב אחריה בפייסבוק ובאינסטגרם מעוררת עניין רב בקרב בני הנוער בזכות עיצובי זרים לשיער שהפכו לטרנד של ממש בכל יום הולדת לכל הגילאים, בנוסף, היא הצליחה להחיות מחדש את טרנד עיצובי הצמות שלפני הרבה מאוד שנים היה פופולארי לצד תלבושת אחידה התכולה של בית ספר. "המודעות שיש היום ליופי בקרב נערות בנות גילי היא מודעות גדולה שלא הייתה בעבר, היום נערות כבר בגיל 12 יודעות להשקיע בעצמן, יודעות מה יפה להן ללבוש ואיזה תכשיט לענוד" מספרת אפללו על מה שהביא אותה לפתח את העסק לזרים וצמות. "אני אישית מאוד מחוברת לאופנה ומה שמסביב וזיהיתי את היופי שיש בהוספת זר מקורי ומעוצב לשיער במיוחד בימי הולדת וכמובן עיצוב הצמות אז החלטתי להתנסות וראיתי שאני מקבלת המון מחמאות, זה מה שבעצם דחף אותי להמשיך".
הבעיה היא שמרוב מודעות, ילדות מתלבשות כמו בנות 20, לפעמים זה מוגזם מדי את לא חושבת?
"חשוב שיש לנערות מודעות ליופי אבל חשוב לעשות את זה לא בצורה מוגזמת כפי שאני נתקלת לא מעט, בסופו של דבר כל נערה תתבגר ותהפוך לאישה אין צורך לנסות להיות אישה כבר בגיל 12, זאת אומרת לכל גיל יש את היופי שלו, את הלבוש שלו, אין צורך לקום לבית ספר ולשבת בבוקר על איפור שעה ולעשות בעיניים אייליינר מוגזם, להקדים את המאוחר זה פשוט מיותר".
אגב, לא מוקדם בשבילך להתעסק עם עסק אפילו שהוא קטן?
"מבחינתי אני לא רואה בזה עסק עדיין אבל באופן כללי משהו שתורם להתפתחות שלי הוא לא מוקדם, התחלתי להתעסק עם עיצוב צמות בכיתה ו' ואחרי שנה פתאום היה לזה ביקוש אז התחלתי להרוויח מזה קצת, בשנה האחרונה נכנסתי לתחום הזרים וגיליתי שיש לזה ביקוש ממש גדול. כשאתבגר יותר, אם יהיה לי עסק גדול משלי שזה מה שאני שואפת אליו בעתיד מבחינתי זה יהיה הגשמת חלום, בינתיים עם העסק הקטן הזה אני עושה הכנה טובה לעתיד".
זה לא מפריע ללימודים?
"אני לא נותנת להתעסקות בעסק הקטן הזה להפריע ללימודים ומתי שצריך להשקיע בלימודים אני משקיעה. מבחינתי זה חלק מההכנה לעתיד, למשל לצורך העניין כשאני אהיה באוניברסיטה אני אהיה חייבת לשלב בין הלימודים לעבודה כדי לממן את עצמי, כבר עכשיו אני לומד לעשות את זה".
ציינת קודם שבעזרת העסק הזה את עושה הכנה לעתיד, למה כוונתך?
"אפשר לומר שהדור שלנו היום הוא דור מפונק שמקבל הכל בקלות מההורים, דווקא הרצון שלי בגיל הזה לפתוח לעצמי עסק קטן נובע מהתפיסה שאני רוצה לפתח לעצמי עצמאות כבר בגיל צעיר, לקבל כבר עכשיו את הכלים ואת הידע לנהל את עצמי כלכלית ולהפחית את התלות בהורים שעובדים מאוד קשה כדי לפרנס את הבית ולפעמים אנחנו גם לא מעריכים מספיק. הסיפוק הגדול שלי מזה למשל בחופש הגדול האחרון בזכות הכסף שהרווחתי רכשתי לעצמי מכשיר טלפון".
את רואה את עצמך בעתיד מתעסקת באופנה?
"אני מאמינה שכן כי אני מחוברת לזה משאני ילדה קטנה, למדתי תפירה ותפרתי בגדים לתצוגת אופנה, כל פורים אני בונה ותופרת לעצמי תחפושת מקורית כך אני מחוברת לתחום הזה ומה שמסביב שזה בינתיים זרים, צמות וגם איפור, כל אלה דברים שאני אוהבת וחשוב לי מאוד לעשות מה שאני אוהבת, בכלל כל נער או נערה צריכים לצד הלימודים לעשות גם מה שהם אוהבים".
"תלמידים רוצים שיהיה להם משהו מאתגר נוסף מעבר למתמטיקה והיסטוריה"
יש להודות. הכתבה הזאת לא הייתה כלל מתוכננת, היא נולדה ממש במקרה כאשר כותב שורות אלה, צלם במקצועו הוזמן לצלם את קטלוג הצמות והזרים. בכל יום הצילומים מה שהפך למסקרן במיוחד ונגע אישית לכותב הכתבה זה עד כמה בבית הספר שבו לומדת קורל נותנים את הכלים לתלמידים להתפתח בתחומים שהם מוכשרים בהם, להוציא בגרות מלאה עם מגמות מתמטיקה, אנגלית והיסטוריה זה חשוב מאין כמותו אבל לא פחות חשוב לאתגר את התלמידים בתחומים נוספים שיגרמו לשמור על מוטיבציה גבוהה בבית ספר.

"משהו מאתגר נוסף, מעבר למתמטיקה והיסטוריה". קורל. צילום: אורי גבאי
בשנים האחרונות כחלק מה"אג'נדה" העיתונאית שלי, מעת לעת אני מבקש לשים זרקור על התחום המקצועי, שנעלם מבתי הספר. יש כמובן מחלוקת ציבורית ארצית רחבה סביב זה, האם להנציח את הפערים בין הפריפריה למרכז בכך שפותחים מגמות מקצועיות ולא מכוונים את התלמידים לאוניברסיטה. אך לטעמי הדיון הזה מיותר, כי כמו שבת"א יש מגמות מקצועיות גם בשדרות לא יקרה כלום אם יפתחו מגמות מקצועיות, אפשר בהחלט להוביל את התלמידים למצוינות ולתת להם להתפתח בעוד תחומים. הגיע הזמן להפסיק לנופף בשלט של אחוז הזכאים ולהתחיל לנופף גם בשלט של אחוז התלמידים שמממשים את כישוריהם ובזכות הכלים שהם מקבלים בבית ספר לפתח גם קריירה, זה כמובן לא פוסל את האפשרות לעשות זאת לצד תעודת בגרות עם המגמות האיכותיות.
מה שיותר מדהים בסוגיה הזאת שמעבר לכביש קיימת מכללת 'ספיר', מכללה די משגשגת וטובה, הבעיה שבשדרות לא השכילו עדיין לתת לתלמידים אפשרות להתחבר למגמות המצליחות במכללה כבר בתיכון, כמו למשל תחום הקולנוע ולא חסרות עוד דוגמאות. לצערי, בתיכון שבו למדתי בשדרות לא נתנו לי את הכלים לממש כישורים אחרים, הגיע הזמן לתקן את העוול הזה בדור הנוכחי. לא יקרה כלום אם יתחילו להכניס לתיכונים מגמות של תיאטרון, הנדסת חשמל, תקשורת וכו'.
"אני חושבת שבהחלט חסר לתלמידים בשדרות מגמות של אומנות, משום שאני מכירה המון תלמידים ותלמידות שאומנם משקיעים בלימודים ומשיגים ציונים יפים אבל לא מביאים את עצמם לידי ביטוי במה שהם מוכשרים וטובים בו או בתחום שהם אוהבים ורוצים להתעסק בו"
בחזרה לקורל, את כיתה ז' וח' היא דווקא התחילה מעבר לכביש בשער הנגב, אבל לדבריה לאחר שלא התחברה לדרך שבה המורים מעבירים את החומר הנלמד היא החליטה לעבור לתיכון בעיר הולדתה.
המענה שנותנים בשדרות בתוכנית הלימודים מספק את התלמידים?
"אני חושבת שבהחלט חסר לתלמידים בשדרות מגמות של אומנות, משום שאני מכירה המון תלמידים ותלמידות שאומנם משקיעים בלימודים ומשיגים ציונים יפים אבל לא מביאים את עצמם לידי ביטוי במה שהם מוכשרים וטובים בו או בתחום שהם אוהבים ורוצים להתעסק בו. לפעמים יותר מדי חומר של למידה משיג את התוצאה ההפוכה, יש תלמידים שזה מעייף אותם אבל אם נניח בחלק מהשעות בלימודים יכניסו להם גם תחומים שהם אוהבים אם זה אומנות, פיסול, תיאטרון, אלקטרוניקה תקשורת ועוד מלא אופציות שקיימות זה בטוח יעורר יותר חשק אצל התלמידים".
מה שאת אומרת בעצם שהציונים זה לא העיקר?
"שוב שזה לא ישמע כאילו אני לא חושבת שצריך ללמוד ולהשקיע, אני אישית משתדלת להשקיע וחושבת שזה חשוב מאוד להגיע לציונים גבוהים, אבל חשוב שתלמידים יממשו את כישוריהם בעוד תחומים, בסופו של דבר יש תלמידים שמתקשים עם החומר הנלמד ואפילו אם הם הצליחו להוציא תעודת בגרות טובה הם יוצאים בידיים ריקות. כמובן שיש תלמידים שמרימים ידיים עם החומר הלימודי וקשה להם, אז לפחות שבבית ספר ייתנו את האפשרות לאותם תלמידים לצאת עם תעודה מקצועית ביד או הכשרה באחד מתחומי האומנות".
ומה קורה בבית הספר שבו את לומדת?
"אני יכולה לומר לך שבתיכון 'גוטוירט' משקיעים המון בתלמידים, באמת אין לי מילה רעה אחת לומר. יחד עם זאת בשנה הבאה אני עולה לכיתה י' ואני והחברות שלי נכנסות למבחני בגרות, אני יכולה להעיד שהרבה בנות וגם בנים רוצים מאוד שיהיה להם משהו מאתגר נוסף, מעבר למתמטיקה והיסטוריה. אני חושבת שאולי באמת הגיע הזמן שבבי"ס לצד הבגרויות ייתנו אפשרות למקצועות האומנות".