במרכז הפרויקט עמדה השאלה: מהי שדרות עבורך? קבוצת "מרבד שדרות", שהורכבה מנשים פנסיונריות בעיר בהנחיית סטודנטיות לטיפול באמנות, יצרה יחד "שמיכת טלאים" סמלית. כל אישה קיבלה ריבוע ובו ביטאה את תחושותיה כלפי העיר דרך דימוי אישי. התוצאה – מרבד עשיר בצבע, כאב, חמלה, ובית.
הקבוצה, שפעלה בהנחיית דנה קייזלר, יעלי כץ שטובר וריקי מוסקוביץ', נולדה מתוך הצורך במרחב רך ובטוח לנשים מקומיות. דרך חומרי טקסטיל מוכרים- בדים, חוטים, כפתורים – נרקמה לא רק שמיכת טלאים, אלא קהילה. כל ריבוע הפך לסיפור קטן של געגוע, חיבור וזיכרון. נשים רקמו זיכרונות ילדות, בתים שמהם פונו, קולות של אימהות וסבתות, וגם דימויים של תקווה ושייכות.
ככל שהמפגשים התקדמו, המרבד הפך למשהו חי – לא רק אסתטי, אלא גם רגשי. המרבד כולו הוא עדות חיה לרוח של שדרות ולכוח הנשי שבה, וקריאה שקטה להמשיך להיאחז בחוטים, גם כשנדמה שהכול מתפרק. כל ריבוע נשזר בידיים שונות, אבל כולן ביקשו לומר דבר דומה: "אנחנו כאן, נוכחות, יוצרות, שורדות." המרבד הזה הוא לא רק יצירת אמנות- הוא לב פועם של קהילה.
הקבוצה השנייה, "סטודיו בטוח", התבססה על מודל של סטודיו פתוח: סביבה עשירה בחומרים שמזמינה התנסות חופשית – גם ללא רקע אמנותי. עם הזמן נרקם קשר עמוק בין המשתתפות. "זו קבוצה שנבנתה לאט, מתוך הקשבה הדדית וחקירה של חומרים ונפש", מספרת חן יעקובי, אחת המטפלות שהובילה את הקבוצה יחד עם המטפלת נעמי עשרי.
במהלך אחד המפגשים, עלתה לראשונה ההצעה להקים תערוכה משותפת. היוזמה הפכה למציאות, והתוצאה הייתה לא רק אסתטית אלא גם טיפולית. "דרך העבודה עם החומר – נשים התחילו לספר. אחת סיפרה על בריחתה מהעוטף ב-7.10, וזה פתח הזדמנות לשיח מעמיק על פחד, אובדן ותקווה", משתפת חן.
אחת המשתתפות, שהפסיקה ליצור מאז האסון, חזרה לאמנות בזכות המפגשים בקבוצה. "האמנות החזירה לה קול", מספרות המנחות. כל יצירה בתערוכה מלווה בטקסט אישי של היוצרת – הסבר קצר, כואב או מלא תקווה, שנותן מבט נוסף אל תוככי הלב. "החומר דיבר כשהמילים נעלמו", אמרה אחת המשתתפות. "דרך הידיים מצאנו שפה חדשה."
התערוכה הפכה למרחב שיח – לא רק של אמנות, אלא של חיים. מרכז חוסן שדרות מזמין את הקהל להתרגש, לשמוע, לראות ובעיקר להרגיש.
במרכז מתקיימות סדנאות שיח, אמנות, גוף ונפש במגוון רחב של נושאים לכלל הקהילה. מוזמנות ומוזמנים לעקוב אחרי הפעילויות של מרכז חוסן שדרות ברשתות ולהצטרף, ולהירשם לסדנאות הקרובות. חפשו אותנו ברשתות החברתיות פייסבוק ואינסטגרם -מרכז חוסן שדרות.
הילה גונן ברזילי מנהלת מרכז חוסן:“האומנות במרחב הסדנאי שלנו היא כלי טיפולי עוצמתי לוויסות רגשי וביטוי אישי. מרכז חוסן שדרות גאה להמשיך להוביל ולהשקיע משאבים במרחבים בטוחים שמאפשרים ריפוי וצמיחה.”