מתחילת הפרשה העגומה טענה עיריית שדרות כי העילה לפיטוריו של גבי פינטו, אחיו של עו"ד אמיר פינטו שהתמודד מול דוידי על ראשות העיר היא בשל ביטול משרת פקיד קבלה. כעת בתגובה נרחבת לעתירה היא משנה את גרסתה.
ביום שני בית הדין לעבודה ידון בעתירה שהגיש גבי פינטו, פקיד הקבלה של עיריית שדרות שפוטר בחג חנוכה האחרון אבל בלי קשר למה שיוחלט כבר עתה ניתן לומר כי התנהלות העירייה בפרשה העגומה מדיפה ריח רע של ניסיון להביא לפיטוריו של עובד בכל מחיר. אילו היה מדובר בצעד ענייני כפי שהעירייה מנסה לצייר מתחילת הפרשה, ההתנהלות הייתה צריכה להיראות אחרת לחלוטין, כך למשל אם מדובר במשרה מיותרת היה ניתן לפחות לשקול ניוד לתפקיד אחר אבל במקום זאת העירייה מיהרה לבצע שימוע ותוך יומיים לפטר אותו מיידית, במקום זאת העירייה מתפתלת בהתנהלותה ובנימוקיה שלא מותירים מקום לספק מה הסיבה האמיתית לפיטוריו של פינטו.
שינוי גרסה
כאמור, לאחר שהעירייה זימנה את פינטו לשימוע (אף פעם לא מובן למה צריך שימוע כשהתוצאה ידועה מראש), יומיים הספיקו לה כדי לשלוח לו מכתב פיטורים. כשפינטו עתר לבית הדין לעבודה, העירייה ביקשה פתאום ארכה של עשרה ימים כדי לברר את העובדות לפני הגשת התגובה. היום מתברר כי העירייה הייתה צריכה את הארכה בעיקר כדי לאפשר לעורך דין חיצוני להיכנס לתיק ולמצוא את הפלפול המשפטי הנכון. אגב, לא ברור למה הייתה העירייה צריכה להוציא הוצאה כספית כה גדולה מכספי משלם המיסים על עו"ד חיצוני כשיש לה גם כך יועץ משפטי שמקבל שכר ומלווה את הסיפור מתחילתו.
כידוע, מתחילת הפרשה, העירייה טענה כי פיטוריו של פינטו מהנימוק כי המשרה בוטלה ואין עוד צורך בפקיד קבלה. אציין כי ההגדרה של פקיד קבלה מטעה מאוד ויוצרת תחושה כי מדובר בפקיד שמבצע עבודה משרדית לכל דבר אבל הנה אפילו היועץ החיצוני הבחין בזאת- מדובר בשומר הכניסה לבניין העירייה ולא פקיד קבלה שהוגדר כך כדי אולי להמחיש לנו כי מדובר במשרה מיותרת. שאלה נוספת שעולה מנימוק העירייה: מי החליט שהמשרה מיותרת? האם משרד הפנים שרק שנה קודם לכן אישר משרה קבועה לאותו עובד?. ממסמכי העתירה עולה כי ההחלטה היא לחלוטין בידי העירייה, אף אחד לא כפה עליה אחרת. אגב, בתגובה לעתירה (שאתייחס אליה בהמשך) שהעירייה סיפקה השבוע מתברר שדווקא יש צורך ב"פקיד קבלה"/ שומר.
לאחר שבעה ימי ארכה שבהם שקד עו"ד דן שווץ על תגובת העירייה היא נמסרה לבית הדין. מעיון בתגובה קשה היה שלא להבחין בשינוי הגרסה של העירייה שמחזקת את התחושה הרווחת כי לא מדובר בצעד תמים וענייני של העירייה, בנוסף לעובדה שהיא גייסה עורך דין חיצוני, נדמה כי העירייה עושה את כל המאמצים להכשיר את הפיטורים ולהפוך אותם למוצדקים כשהיא בעצמה, בהתנהלותה המזגזגת הוכיחה שלא מדובר בצעד ענייני כי מי שעושה צעד ענייני לא מתפתל, לא צריך לחפש כל מיני פלפולים משפטיים.
מה שהכי מדהים בתגובה של העירייה שבעצם היא מודה שיש צורך באותו תפקיד של "פקיד/שומר, שיש נחיצות לתפקיד, אז מדוע פינטו פוטר? ובכן שימו לב לשינוי הדרמטי בעלילה- "פינטו לא חמוש אלא פקיד קבלה", כמו שכבר הסברתי קודם פינטו לא פקיד קבלה, הוא לא ביצע עבודה משרדית, מי שביקר בעירייה יודע שהוא ניצב שם כשומר, כמו השומר בקופת חולים, השומר בסופר, כמו השומר בבנק שברוב המקרים לא נושאים נשק.
"בהעסקת המבקש (פינטו) היות והמבקש אינו שומר חמוש אלא פקיד קבלה, יצא מצב לפיו לא ניתן לקיים חלק גדול מהגדרות התפקיד שהעירייה הגדירה למשרה זו, כגון אחריות על מניעת מפגעים בבניין העירייה, שמירה על הסדר והביטחון בבניין העירייה" נטען בתשובת העירייה תוך שהיא מציינת את אותו מסמך של תיאור התפקיד ממנו לא עולה כל דרישה חד משמעית לשומר חמוש כך שהניסיון להציג את פינטו כפקיד קבלה ולא שומר תמוה מאוד.
מגדירים פקיד קבלה ודורשים דרישות של מאבטח
טענה נוספת שהעלתה העירייה בתגובתה והיא לחלוטין מוצדקת היא בדבר הצורך באבטחה לאור האיומים שהופנו לעברו של ראש העיר לאחרונה. "למרות הסיכון הביטחוני, למרות שהמבקש אינו שומר מוסמך ואינו חמוש, החליטה העירייה להעסיקו בכל זאת, מתוך מקום של התחשבות במבקש עצמו (פינטו) בדיעבד מתוך טעות, בחודש פברואר אף אושרו למבקש באופן חריג שעות נוספות לעבודתו כדי לנסות ולהעצים את תחושת הביטחון של עובדי העירייה" נטען בתגובת העירייה. "בשנת 2018 החלטת העירייה להעסיק את המבקש כפקיד קבלה, תוך ויתור על אבטחת בניין העירייה התבררה כמוטעית, זאת עקב אירועי אבטחה חמורים בעירייה ואיומים על ראש העיר ועובדי העירייה".
העירייה עוד מתארת באופן כללי כי "במהלך 2018 נכנסו לבניין העירייה אנשים בלתי מאושרים, נרקומנים וכאלה שמחפשים צרות ולפינטו לא היה כל יכולת להתמודד איתם. אנשים אלה הגיעו באופן חופשי ללשכת ראש העיר, דבר שגרם לצעקות וקללות מטעמם כלפי עובדי העירייה מה שהצריך להזמין משטרה". טוב עשתה העירייה שהדגישה משטרה כי שומר לא אמור להחליף את המשטרה, אין בסמכותו לעצור ולעקב אזרחים לחקירה. ברגע שיש הפרעה לסדר הציבורי תפקידו להזעיק את המשטרה, כך גם במקרה שקורה בשטח בית ספר, מאבטח מחויב להזעיק את המשטרה לטפל באירוע. אגב, ממש ליד בניין העירייה, ניצב בניין הרווחה, אותם "אזרחים בעייתיים" מגיעים בעיקר לשם ושם לפי הידוע יש שומר לא חמוש. מה ההבדל? רק הקב"ה יודע.
כדי להמחיש לבית הדין את האיומים שאכן הופנו לעברו של ראש העיר אלון דוידי (ויש להוקיע תופעה זו מהשורש) ציינה העירייה בתגובתה אירוע חמור שאירע בישיבת המועצה. "בחודש נובמבר 2018 ראש העיר הותקף על-ידי תושב העיר שהאשים את ראש העיר בבעיותיו, אירוע שהסתיים בהזמנת המשטרה ומעצר לאותו תושב ויכול היה להסתיים בנזקים לראש העיר עם עובדי לשכתו לא היו חוסמים את התושב בגופו". העירייה אף צרפה כתבה מתוך אתר האינטרנט של 'מאקו', אלא שהיא לא טרחה לציין כי מדובר באירוע שאין לו כל קשר לבניין העירייה ולתפקיד המאבטח משום שהוא היה במתנ"ס העירוני.
מלבד זאת בתגובתה העירייה העלתה שורה של טענות שלא ברור מה מטרתם, יתכן להסית את הדיון העיקרי, כך למשל תגובת העירייה עוסקת רבות בטענות שהעלה נגד מנכ"ל העירייה ומנסה להוכיח אי התאמה בתאריכים, כמו כן העירייה עוסקת במשך זמן העסקתו וטוענת כי מדובר במשך שנה כשלכולם ידוע שהוא בתפקיד מספר שנים רק הועסק קודם דרך קבלן.
ההתעסקות בזוטות מצד העירייה באה לידי ביטוי בהתייחסות לטענת פינטו כי מדובר בנקמנות פוליטית. "בעניין סיפור " נקמתו של ראש העיר" בשים לב בעצם ובצירוף מקרים שכזה לפני הבחירות פינטו לא הרגיש מאוים, לאחר הבחירות פינטו לא הרגיש מאוים. אלא מתי הרגיש פינטו מאוים? רק לאחר שקיבל את הזימון לשימוע לפני סיום העסקתו?" נכתב בתגובה תוך תהיה למה השתהה בעתירה. נדמה כי העובדות אחרות, שבוע לאחר החלטת העירייה הוגשה העתירה מה גם ברור לכל בר דעת, כל אדם יפעל רק כשחרב הפיטורים מונחת על הצוואר.