מזה שנים רבות תחום הבנייה הירוקה בישראל הייתה אפשרית, אך לא דבר שיש צורך להתייחס אליו ככורח המציאות. כיום בנייה ירוקה היא בגדר תקן מחייב. החשיבות שלה היא עצומה, שכן היא מקדמת ערכים סביבתיים ומסייעת במאבק של ההתחממות הגלובלית. במאמר זה נדון על הטרנדים השונים, שימוש במשאבי הטבע לטובת קידום הטכנולוגייה בבית ומעבר לחומרים המעודדים קיימות.
תכנון נכון
רגע לפני שאנחנו צוללים לתוך חידושים וטכנולוגיות, חשוב להבין שהדרך הנכונה להשגת שינויהיא תכנון נכוןויישומו בפועל.למשל כדי שבניין יהיה יעיל בחינה אנרגטית יש לערוך שינויים כבר בשלב התכנון, למשל: חימום, תאורהואוורור בבניינים צורכים בין 60%-75% מהאנרגיה העיקרית שלו. לכן טרנד חדש בבנייה יהיה לשדרג את התאורה של כלל הבניין לתאורת LED, שהיא יעילה ועמידה יותר לאורך זמן. טרנד נוסף המיועד לשיפוראיכות האוויר בבניין , הוא שימוש במערכת אוויר צח במקום משאבות, מזגנים ומאווררים. גם בשימוש במעליות ישנו טרנד חדש המסייע לייעל את כמות האנרגייה על ידי הכנסת "מערכת לבקרת מעליות",שתפקידה לאזן את כמות האנשים אל מול המעליות הזמינות בזמני עומס (בוקר, ערב וכדומה) ולעודד את הדיירים להשתמש בחדר מדרגות וכמובן לחסוך באנרגייה רבה.
לגבי בתים פרטיים, הטרנד הנפוץ והמומלץ ביותר הוא לתכנן מראש "בית חכם", שיכולתו לחסוך אנרגייה רבה וגם כסף בטווח הרחוק. למשל, שילוב של חיישנים בזמן אמת, אשר עוקבים אחרי צריכת האנרגייה בבית ומציאת חריגות כדי למנוע בזבוז והגברת היעילות. כמו כן, מומלץ למחזר ולהפריד את המוצרים השונים לניירות, אריזות ופלסטיק, והימנע ככל הניתן משימוש בכלים חד פעמיים.
פן נוסף שיש להתייחס אליו הוא שבנייה ירוקה היא משמעותית בהשבחת ערך הנכס שהיא כמובן אינטרס מובהק של כל צרכני הדירות באשר הם: כך לצורך העניין, החסכון והיעילות של תכנון נכון, שבעקבותיו יכול הצרכן לחסוך כסף בשל כל היתרונות של הבנייה הירוקה הם בעלי חשיבות גבוהה. למשל כאשר מראש בונים בית שבו יכולת הבידוד טובה יותר, שיש בו שימוש באנרגייה סולרית, שנבנה מראש באופן שמנצל נכון את אור השמש, שמראש מותקנים בו כל האמצעים לחיסכון במים ועוד.כל אלו מייצרים חיסכון משמעותי לאורך זמן הן עבור דיירים בבניין והן עבור בעלים של בית פרטי.
השקעה נבונה בעתיד של כולנו
בנייה ירוקה היא הכרחית כדי לשמור על עתידנו. יישום הבנייה ירוקה הוא זה שיאפשר את העתיד הטוב יותר לכולנו. המעבר לשימוש בתאורה חכמה, חומרים מבודדים, חומרי בניין אקולוגיים, מערכות מיזוג ואוורור טבעי ומעטפות מבודדות, מפחית באופן מהותי את השימוש בדלקים, פליטה של גזים רעילים לאטמוספירה וייצור חשמל המוביל לזיהום אוויר. כך גם לגבי מחזור של זכוכית, עצים, פלדה, אלומיניום ואפילו צמיגים ישנים, שאפשר להפוך אותם למשטחים בגני ילדים, כאשר המחשבה המובילה היא למחזר כמה שיותר, לצרוף פחות ולייצר פחות. שינוי התפישה וסגנון הבנייה לירוקה הם אלו שיסייעו לנו לשמור על סביבתנו.
שינוי טכנולוגיות הבנייה
עם ההבנה הגורפת בצורך האקוטי בשינוי באופן הבנייה הקיים ומעבר לבנייה ירוקה, הופחת השימוש במשאבים מלאכותיים ומתחיל להיעשות שינוי מהותי באמצעות שימוש בחומרי גלם שעשויים מחומרים טבעיים, שבאפשרותם לשפר את היעילות האנרגטית בתוך המבנים השונים. לדוגמה הטרנד החדש של שימוש בבלוקים מסוג המפ, שעשוי משבבי צמח ההמפקריט. יתרונותיו של בלוק ההמפ שהוא לא פולט רעלים, יש לו יכולת מצוינת באגירתCO2 ובוויסות הלחות, דבר שמונע היווצרות של פטריות ועובש ובכך מונע אלרגיות ומחלות. כמו כן, הבלוקים הללו מסייעים לבודד את המבנה באופן אופטימלי, כך שהטמפרטורה נשמרת ומפחיתה את הצורך בשימוש באמצעי קירור וחימום, שמעבר לזיהום האוויר שהם מייצרים גם עולים לנו הון לא מבוטל. בית מחושב ויעיל, הוא בית שבו מיקומי הפתחים וגודלם מאפשרים סירקולציה טובה יותר של אוויר כמו גם חדירת אור, כךשאין צורך להיות תלויים במשאבים מלאכותיים או לפחות ניתן להפחית משמעותית את השימוש בהם, ובכך מתאפשר ניהול אורח חיים בריא ומחובר יותר לטבע.