בישראל, כמו במדינות רבות אחרות בעולם, יש סוגים שונים של מעמדי העסקה ועצמאות. אחד מהם הוא כמובן עוסק מורשה. למעשה, מדובר על אחד ממעמדי העוסק הקיימים בישראל עבור בעלי עסקים עצמאיים. מדובר בבעל עסק החייב בגביית מע"מ מלקוחותיו והעברתו לרשות המסים. עוסק מורשה מתאים בעיקר לבעלי הכנסה חודשית גבוהה או לאנשים העובדים במקצועות חופשיים. בדרך כלל המקצועות החופשיים שמדובר עליהם בהקשר של עוסק מורשה הם: עורכי דין, רואי חשבון, רופאים, אדריכלים ומקצועות דומים. בניגוד לעוסק פטור, עוסק מורשה מחויב גם בהגשת דוחות תקופתיים ותשלומי מע"מ, אך מצד שני הוא יכול לקזז את המע"מ על הוצאות העסק שלו ויש לכך משמעות כלכלית רחבה.
איך פותחים עוסק מורשה?
במידה ואתם רוצים לפתוח עוסק מורשה, עליכם לדעת תחילה כמה דברים חשובים. אומנם התהליך הזה יחסית פשוט, אך יחד עם זאת, צריך לעשות אותו בהתאם לחוקים ולתקנות. יש בתהליך הזה מספר שלבים והם:
- רישום במע"מ – אתם. צריכים לפתוח תיק במע"מ, דבר שתוכלו לעשות בקלות בסניף המע"מ שנמצא על ידכם. כל שעליכם להביא איתכם זו תעודת זהות, אישור על חשבון הבנק שלכם ומסמכים אחרים שיכולים להיות רלוונטיים לגבי הפעילות העסקית שלכם.
- רישום במס הכנסה – כמובן שכחלק מהתהליך שלפתיחת עוסק מורשה, אתם צריכים גם לפתוח תיק במס הכנסה. זה צעד חשוב כדי שתוכלו לדווח על ההכנסות של העסק שלכם בעתיד.
- רישום בביטוח הלאומי – חשוב מאוד להירשם גם בביטוח הלאומי ולהצהיר על פתיחת עסק שלכם.
אומנם ברור לכם מה עליכם לעשות כדי לפתוח תיק של עוסק מורשה, אך זה בכל זאת נראה לכם מסובך? אם כך, כדאי שתדעו שאתם לא חייבים לעשות את התהליך הזה לבד. למעשה, תוכלו לפנות אל רואה חשבון שעובד בתחום הזה ומביא איתו ניסיון של שנים רבות.
האם כדאי לכם לפתוח תיק של עוסק מורשה?
אתם עדיין מתלבטים האם לפתוח תיק של עוסק מורשה? אם כך, כדאי שתדעו שעוסק מורשה מתאים בעיקר לעצמאים שהכנסתם השנתית צפויה להיות גבוהה מהתקרה של עוסק פטור (כ-120,000 ש"ח בשנה). עם זאת, זה גם נכון לומר שלא תמיד כבר בתחילת דרכו של העסק אתם יודעים לומר כמה תרוויחו. לכן כדאי לדעת שתוכלו תחיל להיות עוסק זעיר, או עוסק פטור ובהמשך לשנות את הסטטוס שלכם, והכול בהתאם לרווחים.