"הפכו את שדרות ונתיבות לראשל"צ ורחובות שלפני עשור, עד לאן נגיע עם המחירים המשוגעים האלה", תגובה אחת של תושב שדרות על התייקרות הנדל"ן מצליחה במשפט אחד להמחיש את מה שמתחולל כאן בשנים האחרונות. אז כמובן, שדרות ונתיבות לא מתקרבים במחירי הדירות למה שמתחולל בערי המרכז אבל אם עד לפני מספר שנים הפיתרון לזוגות צעירים גם באשדוד ואשקלון נמצא בפריפריה הדרומית של ישראל במיוחד נוכח פרויקט מחיר למשתכן שנתן מענה רחב לעשרות אלפי משפחות שהצליחו במחיר שפוי להגשים את חלום הדירה בשדרות ונתיבות הרי שגם פיתרון זה כבר לא נותן מענה משום שהמחירים זינקו באופן דרמטי. לשם המחשה: מי שהצליח רק לפני חמש שנים לרכוש בפחות ממיליון שקלים דירת חמישה חדרים בשדרות נדרש לשלם כמיליון וחצי שקלים ואף יותר.
"אני הגעתי לשדרות לפני עשר שנים ממרכז הארץ" מסביר לי תושב העיר שדרות שעומד מאחורי התגובה שפתחה את הכתבה. "אני עזבתי את ראשל"צ בגלל שלא הצלחתי למצוא דירה במחיר שפוי. אז כמובן שאין מה להשוות היום במחירים בין המרכז לשדרות אבל המדינה ושלוחותיה במנהל מקרקעי ישראל נתנו יד בקריטריונים הזויים לעלייה מטורפת של המחירים גם כאן בשדרות. תבין שאני רכשתי דירת ארבעה חדרים בשדרות בשנת 2014 במחיר של 800 אלף שקלים, היום אחי הצעיר רוצה לעבור לכאן ועבור דירה חדשה הוא נדרש לשלם 1.4 מיליון שקלים. המדינה במו ידיה בתוך עשר שנים הפכה גם שדרות וגם את נתיבות ליקרות מאוד בדיוק כמו ראשל"צ ורחובות מלפני עשור. האם השכר שלנו עלה באותו קנה מידה, אפילו לא שליש".
טובי המומחים של ישראל ואינספור תוכניות והבטחות של פוליטיקאים מנסים להיאבק ביוקר הנדל"ן שממשיך לשבור שיאים. אם בעבר, שדרות, נתיבות ואופקים היו אי של שפיות הרי שגם כאן ללא פרויקט מחיר למשתכן אין להרבה זוגות צעירים סיכוי לרכוש דירה. אגב, מי היה מאמין שהעיר שדרות על אף המציאות הביטחונית תהיה יקרה יותר מנתיבות?
תאוות בצע בחסות המדינה
אם בכל זאת מחפשים כמה מהסימפטומים לתופעה עליית המחירים החדה שמורגשת היטב במשולש של צפון הנגב, שדרות-נתיבות-אופקים, די להציץ במכרזים בעבור קרקע לבניית עצמית שם מזה תקופה ארוכה יש תסכול גדול מכך שבני המקום לא מצליחים להתמודד בעיקר במכרזים בשיטת כל המרבה במחיר.

שכונת הבוסתנים החדשה ליד כביש 34. צילום: גולן סבג
בעבר, יש לציין עסקנו לא מעט בסוגיה. כבר בשנת 2015 הצביעו תושבים על כך שיש בעיה במכרזים כשלא נתנו עדיפות מובהקת לבני המקום. התוצאה: תושבי חוץ, ביניהם לא מעט משקיעים רכשו קרקעות כשהדבר האחרון שעניין אותם כמובן לעבור להתגורר בעיר ואולי לחזק אותה.
פסטיבל האבסורד התגלה כמובן מאוחר יותר כשקרקע שנמכרה "כהטבה" לתושבי שדרות למשל בשכונת המוסיקה במחיר של 250 אלף שקלים קפצה למחיר של 800 אלף שקלים. זאת הייתה תוצאה ישירה של מכרז ללא קריטריונים ברורים שימנעו את הספסרות בקרקע.
מסתבר שמשרד הבינוי והשיכון ומנהל מקרקעי ישראל מאפשרים במקסימום לתת עדיפות של 50% לתושבי המקום כאשר הקריטריון הראשון זה לתת עדיפות למחוסרי דיור. ב-50% הנוספים אין באמת קריטריון שיכול היה למנוע ממשקיעים או נציגים מטעמם להתמודד ולזכות בקרקע במחיר מוזל ומספר שנים אחר כך לספסר בקרקע ולהשפיע באופן ישיר על עליית המחירים.
האם מישהו במשרדי הממשלה או אפילו בעיריית שדרות פעל לשנות את הקריטריונים? בעיריית שדרות הציגו רק בחודש אפריל האחרון את "ההישג" בפרויקט דירה בהנחה כש-50% מתוך 38 הדירות לתושבי המקום.
האם זה מספיק? אם תשאלו תושבים רבים שהגישו מועמדות למכרז אחר שתוצאותיו פורסמו בסוף השבוע האחרון זה לא מספיק בכלל. "מה שקרה במכרז האחרון בשכונת הבוסתנים זאת שערורייה שצריכה לעורר את כולנו כאן בשדרות" אומר ישראל אוחנה, "זה פשוט הזוי שאנחנו בני המקום לא יכולים אפילו להתמודד מול המחירים המטורפים שהם תוצאה ישירה מדיניות לא ברורה".
מוקדם יותר בפוסט זועם הסביר אוחנה את מה שקרה במכרז ל-35 קרקעות לבנייה עצמית. "ההצעה הנמוכה ביותר שזכתה סביב 1.7 ועד להצעות של 2 מיליון שקל על שטח בלבד בעיר שדרות !!! מי היה מאמין שזה יותר גבוה ממה שנמכר ביד 2? מה זה הטירוף הזה אני לא מבין ! איפה העירייה איפה ראש העיר ? למה לא להגביל לבני מקום, למה לא לעשות הגרלה ? במה אנחנו יותר טובים מאופקים או ערים אחרות שמעודדות הישארות של בני מקום ?".
בעיריית שדרות אומרים שהם עושים את המקסימום ממה שמאפשרים להם וזה עדיפות ל-50% מתושבי המקום?
"אני קודם כל חושב שצריך לתת 100 אחוז עדיפות לתושבי המקום במיוחד כשמדובר ב-35 מגרשים בלבד. זה לא אפשרי? מעניין מאוד איך בנתיבות ברמות מאיר יצאו למכרז 15 מגרשים לתושבי נתיבות בלבד!, זאת אומרת אם רוצים זה אפשרי. בוא נצא מנקודת הנחה שהחליטו על מתן עדיפות של 50% לתושבי שדרות למה עושים את זה בשיטת כל המרבה במחיר? הרי זה ברור שלרוב הזוגות הצעירים אין את היכולת הכלכלית להתמודד במכרז כזה שבו ההצעה הגבוהה הגיעה שים לב ל-1.45 מיליון ₪ לפני הוצאות פיתוח שנעות סביב ה-500 אלף שקלים, זאת אומרת כמעט 2 מיליון שקלים על קרקע. אגב, שים לב שההצעה של 1.5 מיליון שקלים (כולל תוספת פיתוח של 450 אלף) לא הספיקה למתמודד לזכות. לאן הגענו? מיליון וחצי לא מספיק לקנות היום קרקע לבניית עצמית בשדרות?".
"הכתובת הייתה על הקיר" אומר דניאל מדמוני, "תאוות בצע של כסף בחסות המדינה. כך משפיעים על עתידם של צעירי שדרות, אין עתיד, מחירים מנופחים מנותקים מהמציאות ע״י רוב של אנשים שבאים לעשות סיבוב. מילא היו משחררים 200-300 קרקעות אבל בקושי 35, זאת בושה. לשכנים לידינו ברהט הוציאו לאחרונה 500 קרקעות במחיר של 140 אלף כולל הכל לתושבי המקום בלבד! בעוד אצלנו 35 קרקעות לכלל הציבור במחירים מטורפים של יותר משני מליון רק על האדמה ועוד לפני הסיבוב עלינו".
כדי להמחיש את העלייה הגדולה מצביע אוחנה על מכרז אחר דומה, גם כן בשכונת הבוסתנים שיצא בתקופת הקורונה (ספטמבר 2020) ל-28 מגרשים. המחיר הגבוה ביותר שהוצע עמד על 545 אלף שקלים בתוספת של דמי פיתוח סביב המיליון שקלים לקרקע. המחיר הכי נמוך עמד על 261 אלף שקלים בתוספת של דמי פיתוח הזוכה המאושר הצליח לרכוש קרקע בסכום שלא עולה על 700 אלף שקלים. "שים לב לזינוק המטורף בתוך שנה וחצי, קרקע שרק לפני שנה וחצי אפשר היה לקנות ב-600-700 אלף שקלים מגיעה היום למיליון וחצי. אני באמת לא מבין למה לא דואגים לבני המקום? למה מאפשרים למחירי הקרקעות להשתולל?. אני אישית לא יכול להרשות לעצמי אבל כתושב שדרות כואב לי לראות שלא נותנים הזדמנות הוגנת לבני העיר לבנות כאן את ביתם".

קרקע שנרכשה לא מזמן בשכונת הבוסתנים כבר עומדת למכירה
אגב, אם רציתם לקבל עוד הוכחה לפסטיבל האבסורד או אולי לעובדה שאין שום קריטריון שמונע מהתופעה הזאת להימשך, שימו לב מה מדווחים לנו כבר בסוף השבוע האחרון מספר מתווכים- כמה מהזוכים המאושרים שזכו רק בימים האחרונים כבר מבקשים למכור את הקרקע שלהם כדי לעשות את "עסקת חייהם" שהיא רווח על חשבון העיר שדרות. "אנחנו כמובן רק עושים את העבודה שלנו כמתווכחים" מספר מתווך תושב העיר בעילום שם, "אבל מישהו גם בעיריית שדרות צריך להתעורר, זה לא יכול להיות המצב הזה שיש כאן מכרזים שמשקיעים ותושבי חוץ מנצלים לספסר בקרקעות. יותר מזה אני אומר לך, יש לי יותר מחשד סביר שיש בשדרות התארגנות של משקיעים שעושים יד אחת ומתאמים ביניהם מחירים כדי שמחירי הקרקע לא רק שלא ירדו אלא רק יעלו. לטעמי זה עניין שהמשטרה צריכה לחקור כי מדובר בעבירה פלילית פר אקסלנס".
דוידי:" במכרזים הבאים יהיה שינוי"
ראש עיריית שדרות אלון דוידי אומר בשיחה עם 'דין וחשבון' כי הוא לא נותר אדיש מול הטענות שעולות ומבחינתו הוא פועל ככל הניתן לתת עדיפות לבני המקום. "במכרזים שקיימנו בעבר נבחרה שיטה של הגרלה ואני מוכרח לומר שזה לא מנע את הספסרות בקרקע כי ישנם בעלי קרקעות רבים שלא מימשו עד היום קרקע למשל בשכונת המוסיקה וכעת מבקשים למכור" הוא מודה. "אם זה היה תלוי בי הייתי נותן שבכל מכרז תהיה עדיפות לבני המקום".

ראש עיריית שדרות דוידי על רקע שכונת הבוסתנים
יחד עם זאת הוא מבהיר כי למד גם את מה שנעשה באופקים ובמכרזים הבאים יהיה שינוי. "מכרז שהתפרסם השבוע של 35 מגרשים בשכונת הבוסתנים הוא של רשות מקרקעי ישראל, ללא מעורבות העירייה ואנחנו משוכנעים שהשטחים הבאים שישווקו יוצאו גם בשיטת הגרלה. המחירים שנקבעו למגרשים (עד כ-1.5 מיליון ₪ למגרש) וכמות המציעים (כ-1,500) מבטאים את ערך השוק והביקוש האדיר למגורים והשקעה בעיר שדרות ואנו שמחים ומברכים על כך וממשיכים לפעול למתן פתרונות דיור לתושבי ותושבות שדרות בבוסתנים ובשכונה החדשה שעתידה להיבנות בסמוך לה".
בנוסף מציין דוידי: "בתחילת החודש הבא צפויה להתפרסם הגרלה גדולה מאוד של 540 יח"ד במסגרת 'דיור למשתכן' בשכונת הבוסתנים, כאשר מחצית מהדירות מיועדות לבני ובנות העיר, בהתאם לדרישה שהציב כבר לפני מספר שנים ראש העיר אלון דוידי ממשרד הבינוי והשיכון. גם בשכונה החדשה שצפויה להיבנות בסמוך אליה ישווקו יח"ד בהגרלות.