לירון אוחנה הייתה ברמנית במועדון לילה בנתיבות, ישראל אוחנה ניגן על עמדת הדיג'י אבל המשיכה לעולם הפוטושופ והעיצוב הגרפי הביאה לאהבה גדולה ביניהם שהולידה לא רק ילדים, אלא גם את חברת המיתוג "לי מדיה" שהפכה לסיפור הצלחה בשדרות ואזור הדרום. ראיון זוגי.
כבר בכניסה למשרדים החדשים של 'לי מדיה' אי אפשר היה שלא לשים לב להקפדה על הפרטים הקטנים, לצד הצבע הצהוב הבולט שמרכיב את הרעיון המיתוגי שלהם אפשר בהחלט ללמוד כיצד בונים מיתוג עוד מהשלב שבו אתם כבעלי עסק חדשים מחפשים מבנה להשכרה וחושבים על התחלת השיפוצים. "התפיסה שקיימת המון שנים אצל לא מעט בעלי עסקים שיש בית דפוס שמדפיסים שלט וכרטיסי ביקור כבר היסטוריה, בעידן החדש בית דפוס כמובן עדיין קיים אבל בדרך כלל בתי דפוס לא מתמחים מספיק במיתוג או במה שנקרא "קריאטיב" מסביר ישראל אוחנה לפני שאנחנו מתיישבים לראיון. האישה לירון כמובן מוסיפה תיבול משל עצמה. "היום אנשים לפני שהוא בונים בית הם לוקחים אדריכל שיעצב להם את הבית, שיתכנן הכל, זה בדיוק מה שאנחנו אומרים ללקוחות שלנו, בעיקר בתי עסק חדשים, תנו לנו להגיע אליכם, למשרד שלכם שנעשה חשיבה משותפת מה הצבע המתאים, איך הוא יראה ויותאם למיתוג של המקום, לבניית הלוגו. לפעמים זה מאוד קריטי לעסק להמשך הדרך. אנחנו כמובן לא אדריכלים אבל היום בתחום המיתוג והפרסום אתה חייב להביא ערך נוסף של ידע בעיצוב, את זה כמובן אנחנו משתדלים לספק ללקוחות שלנו, כל עמוד פרסום, כל טיזר בעיתון או בפייסבוק נעשה עם המון חשיבה עיצובית".

משרדי "לי מדיה". עיצוב שנותן השראה. צילום: שדרונט
בחודשים האחרונים, עושה רושם, תחום המיתוג בקרב בעלי העסקים החדשים תופס תאוצה גדולה. אם עד לאחרונה היינו פותחים מוסף 7 ימים של ידיעות אחרונות ורואים מודעות פרסום עם תמונה מרהיבה כאילו נלקחה מקטלוג של אדריכל, או פרסומים של אייס והום סנטר עם תמונה מושכת ומבצעים שגורמים באופן אוטומטי לכולנו להיתקע בדפים אלו ולא להמשיך לדפדף, במקרה היותר משמעותי להניע את הרכב ולהגיע לחנות לקנות את המוצר. היום למעשה לא צריך עוד לנסוע למשרדי פרסום בתל-אביב, יש אותם בשפע קרוב לבית, אחד מהם "משרד הפרסום "לי מדיה" חברה משדרות שמביאה צבעים חדשים לבתי עסק רבים בעיר.
הכירו דרך הפוטושופ
מאחורי 'לי מדיה" מסתתר סיפור מעניין, כמו האור הצהוב שמבסס את הלוגו שלהם, כך ניצתה האהבה ביניהם, כך גם ניצת הרעיון לעסק פורה ומשותף. "באותה תקופה אני וישראל היינו ידידים, נפגשנו מדי פעם בעבודה במועדון לילה שם התפרנסתי בתקופה שהייתי סטודנטית, אני עבדתי ברמנית והוא היה די.גי'" נזכרת בחיוך לירון, "אני סיימתי לימודים שלוש וחצי שנים במכללת סמי שמעון של הנדסאית תקשורת חזותית, איך שסיימתי את הלימודים נכנסתי לעבוד בעיתון מעריב, אפילו עוד לא סיימתי את הפרויקט גמר שלי, אני אפילו לא יודעת איזה אומץ היה לי לשלוח קורות חיים למעריב, לא היה לי שמץ של מושג בעימוד עיתונים, לא היה לי מושג בכלום. הקטע המצחיק שאני מגיעה ליום העבודה הראשון ואני משחקת אותה כאילו אני שנים גרפיקאית אבל מה שיפה שתוך כדי פשוט למדתי וקלטתי מהר את העבודה, אחרי שנתיים וחצי הבנתי שעיתון זה לא בשבילי, ידעתי שאני רוצה להתפתח מאוד בתחום הגרפיקה רק לכיוון של מיתוג וכדומה".
אז מההיכרות במועדון נולדה בעצם זוגיות, משפחה וילדים?
לירון נזכרת בחיוך: "ידעתי שהוא קצת מתמצא בתוכנות גרפיקה. התקשרתי אליו וביקשתי את עזרתו, אמרתי לו "ישראל אתה חייב להתקין לי תוכנות". ישראל: "אתה יודע במכללה מלמדים הרבה תיאוריה ופחות מעשי אז השתדלתי לתת לה כלים, אפשר לומר שבזכות הפוטושופ, אינדיזיין והאילוסטרייטור הקשר שלנו התחיל להתאדק. אני כמובן שמחתי לעזור, לא ממש ידעתי שזה יתפתח מעבר לזה.
מי שתוהה לפשר השם 'לי מדיה', התשובה פשוטה ביותר-אלה האותיות הראשונות של השמות שלהם לירון וישראל. "האמת היא שכולם חושבים שזה השם שלי וקוראים לי "לי" מסבירה לירון. "בשנת 2012 החלטתנו לפתוח יחד את 'לי מדיה', בהתחלה עשינו כל מיני מיתוגים קטנים, צברנו עוד ועוד ידע, בשנים הראשונות בעיקר עבדתנו מהבית, אף זו לא הייתה העבודה העיקרית שלנו אבל בשנה האחרונה זה ממש התחיל להשתנות, אפשר לומר שגם ההתפתחות של שדרות גרמה לנו להתפתח ולקחת את העסק עוד כמה צעדים קדימה".
תחום המיתוג פורח בעיקר בערי המרכז שם נמצאים משרדי הפרסום הגדולים במדינה. כמה האמנתם שזה יכול להצליח באזור שלנו?
ישראל: "בהתחלה היה קשה מאוד להניע עסק כזה באזור שלנו. אני זוכר שהיינו יושבים עם לקוח ומדברים איתו על בניית לוגו, שלוש סקיצות ב-600 שקלים היו נפתחים לו העיניים והיה אומר "ב-600 שקלים אני מדפיס חצי עולם", היה לנו מאוד קשה להתמודד עם זה אבל לאט לאט התחילה המודעות".
לירון: אני יכולה לומר לך שלישראל הייתה אמונה גדולה, הוא תמיד אבל תמיד היה אומר לי, זה הולך להיות משהו גדול, זה יהיה משהו גדול, אני יודע את זה, אני מאמין בזה. אני היה לי פחד שזה לא יצליח מהסיבה שאנשים אומרים למה צריך להשקיע במיתוג. היה לי חשש לגבי המשכורת, איך יהיו ההוצאות השוטפות כמה זה יצליח. אני יכולה לומר שהרבה בזכות הדחיפה שלו הפכנו את העסק לעבודה עיקרית, היום אני יודעת כשאתה משקיע את כל כולך יש תוצאות.
ישראל: "לפני שנה בערך אמרתי זהו ניתן את הפוש, האמנתי שאנחנו נמצאים בתקופה טובה של האזור שלנו, במיוחד שדרות ויצאנו לדרך. אמרתי יאללה מספיק או שאנחנו משנים לאנשים את התפיסה כאן. עם כל זה שהפייסבוק והדיגיטל תפס תאוצה בשנים האחרונות, משרד מיתוג הכרחי מאוד לשדרות כמו שעיתון מקומי הכרחי לעיר, עם כל הכבוד למדיה אי אפשר בלי זה. בנוסף, אפשר לומר שפתיחה של מרכזי קניות תרמה לנו המון, פשוט עלינו על הגל, לפני זה אם תבדוק לא היה מה לפרסם כי אלה הוותיקים שהיו קיימים ויתרו מזמן על שיווק ופרסום ועובדים על לקוחות קבועים במקום לחשוב איך להגדיל את ההיצע.
מיתוג לפני שמתחילים לשפץ
קשה מאוד לחלוק על העובדה שהעיר שדרות נמצאת בתנופה גדולה כמעט בכל התחומים, תחום שבולט במיוחד הוא תחום המסחר- שני מתחמי קניות חדשים "מול 7" ו"פרץ סנטר ב" הביאו לעיר עשרות בתי עסק חדשים שבניגוד לחשש המוקדם רק תרמו לעסקים הקטנים המקומיים לפרוח אבל לצד כל זה קשה להתעלם מכך שרבים מהם עדיין סובלים מבעיה ישנה- היעדר פרסום ומיתוג מקצועי כדי למשוך עוד ועוד קליינטים. "במתחמים הגדולים, ברשתות הגדולות אנחנו רואים עבודת מיתוג ופרסום חכמה של אנשי מקצוע כדי למכור ולמשוך את הקהל אבל עסקים רבים בשדרות עדיין לא משכילים להבין כמה עבודה הם יכולים להכניס לעצמם עם חשיבה נכונה של מיתוג ופרסום, זה כבר קורה בעשרות ערים בישראל והגיע הזמן שגם בשדרות" מספק ישראל אוחנה הסבר למה שקורה בבתי העסק בשדרות. "שדרות עוברת שינוי אדיר ואין תושב אני חושב שלא ער לכך, גם אנחנו כאנשי פרסום רואים את השינוי וכפי שקרה בהמון תחומים גם בתחום המיתוג, זה מתחיל לחלחל אצל בעלי עסק רבים שכבר מבינים שאי אפשר רק לפתוח חנות ולתלות שלט, חובה עליהם להמשיך לפרסם במקומון כמו 'דין וחשבון' שמגיע לכל בית ואנשים פה צורכים אותו וכמובן להשקיע במיתוג ופרסום חכם וממוקד שימשוך קהל, לשמחתנו אנחנו צברנו המון ניסיון שאותו אנחנו מביאים לבתי עסק שפונים אלינו, היו לא מעט כאלה שאחרי שהתחילו לעבוד לפני תוכנית מיתוג מסודרת אמרו "איפה היינו עד עכשיו" או "חבל שלא באנו מההתחלה לפני שפתחנו את העסק".
קיימים המון עסקים שמשקיעים המון בשיפוץ המבנה לעסק, ולא תמיד נשאר תקציב לפרסום.
"מכיר טוב מאוד את התופעה, אני חושב שזאת תפיסת עולם שהייתה קיימת בשדרות המון שנים אבל היום כפי שאתה רואה שדרות משתנה גם בתחום הזה, המון בתי עסק פותחים חבר'ה צעירים שמבינים את החשיבו ת של מיתוג ולפני שהם יוצאים לדרך הם מגיעים אלינו. אסור בשום אופן למישהו לפתוח עסק ולא לקחת בחשבון מראש שהחלק הכי חשוב זה מיתוג בפרסום. היום אם אתה בשדרות אתה לא יכול למשל שלא לפרסם ב'דין וחשבון' או לא לעשות מיתוג כי אין לך תקציב זו הטעות הכי גדולה שאפשר לעשות. השקעת כל כך הרבה תקציב בעבודות גבס, אביזרים וריהוט ולא השארת תקציב לדבר הכי חשוב שיכול להביא לך עבודה? אין בזה הגיון".
אני גם נתקל בכאלה שאין להם אפילו שלט לעסק.
ישראל: "נגעת בעוד נקודה חשובה אבל גם זה הולך ומשתנה בשדרות גם בזכות הרשתות שמגיעים לכאן. גם אותי כאיש פרסום מבאס להסתובב ולראות שיש עסקים שלא תולים שלט או כאלה שלא משקיעים בשלט. אין מה לעשות שלט היום זה הפנים של העסק והוא חייב להיות מואר, עם חיתוך אותיות, בקיצור מושך את העין, אין מה לעשות כשאתה משדר רמה גבוה ככה הלקוחות יתייחסו אלייך".
כשנכנסתם עם העסק לתוך לשדרות, מה הבנתם שחסר לבתי העסק בעיר?
ישראל: "ברגע שהעברנו את העסק לשדרות והתחלנו לעבוד כאן חזק, זיהינו את הבעיה הכי גדולה-בתי עסק מסתמכים על בתי דפוס ועל כל הכבוד בית דפוס זה לא מקום שיכול לספק קריאטיב שאנחנו יכולים לתת כי אנחנו יושבים ומתמחים רק בתחום הזה, עושים לכל לקוח ניתוח מקיף מה חשוב ומה הצרכים. יש אנשים שבאים לבית דפוס ואומרים תכתוב לי ככה תוסיף תמונה ויוצאים לדרך.
לירון: יש לנו לקוחות שלא מנצלים את מה שיש למדיה להציע. יש לנו למשל לקוחות שאנחנו מנהלים להם את דף הפייסבוק ורק בזכות זה הלקוחות התחילו להגיע, חשפנו אותם החוצה. אנשים לא ידעו בכלל שהם קיימים. כל עסק בשדרות היום חייבים להבין שהוא צריך להשקיע בכל המדיה כדי להביא עבודה אם זה פייסבוק, עיתון מקומי או אתר אינטרנט, איפה שיש קהל צריך לפרסם".
היום אם אני רוצה להקים עסק. כמה זה משמעותי להתחיל לפני הכל מהמיתוג?
לירון: "אנחנו המטרה שלנו שכל בעל עסק שמחליט לפתוח עסק ידע שהוא מגיע אלינו או למשרד דומה אחר לפני שהוא מתחיל את התהליך. אנחנו נתקלים לא מעט בבעלי עסקים שמקימים את העסק ומקבלים החלטות לא נכונות החל מהשיפוץ של המבנה ועד השלט ואז הם פונים אלינו אחרי שעשו כמה טעויות קשות, אנחנו כמובן עושים הכל כדי לתקן טעויות אבל אני שואל למה לא לבוא מההתחלה, ככה נחשוב ביחד איך לקבל החלטות הכי נכונות לעסק, איך ליצור שפה אחידה. עובדתית עסק בשדרות שמשקיע במיתוג מצליח להגדיל משמעותית את העבודה".