שנה וחצי לאחר פטירתו של אחד מגדולי הרבנים של העיר שדרות, הרב אריה גמליאל זצ"ל שעמד בראש ישיבת שדרות ונחשב לאחד מבכירי תנועת ש"ס מטעמה כיהן בכנסת כ-15 שנים, מבקשים בני משפחתו ותלמידיו להנציח את זכרו בחלקת קברו בבית העלמין שניצב במעלה הכביש.
"האמת היא שעד פטירתו בכלל לא עסקנו בנושא הקבורה, לא הייתה לרב אפילו חלקת קבר" מספר חתנו הרב מנחם גמליאל, "כפי שידוע לך, בית העלמין בשדרות גדל ואין יותר מדי מקום בטח לא מקום שאפשר לבנות בו חלקה גדולה, במזל גדול נמצא מקום טוב שכאילו נשמר לכבודו של הרב".
מהרבנים החשובים של שדרות
הרב אריה גמליאל נחשב במשך עשרות שנים לאחת הדמויות המשמעותיות ביותר שפעלו בשדרות. עוד הרבה לפני שהוקמו כאן בעיר ישיבות הסדר, הוא הקים בצניעות רבה את ישיבת שדרות על שטח של בי"ס הרוא"ה בגלגול הראשון שלו ולאורך עשרות שנים, תלמידים רבים למדו שם, חלקם הפכו עם השנים לרבנים גדולים ומוכרים.
הרב גמליאל הגיע לשדרות עם קבוצת אברכים בשליחותם של הבבא סאלי והרב יששכר מאיר זצוק"ל. ועמד בראש כולל לרבנות והוראה "הוד התורה" שהיה תחת נשיאותו של המרא דאתרא הרב דוד בר חן. זצ"ל, לימים הפך הכולל לישיבה הלא היא ישיבת שדרות. "מאחורי הקמת הישיבה בשדרות עומד סיפור מדהים שקשור לבבא סאלי זצוק"ל" מספר בנו של הרב המנוח, חננאל גמליאל, "אבא שלי ז"ל הרי זכה להכיר את הבבא סאלי, לפני מערכת הבחירות שבה זכה עמוס חנניה איש המפד"ל להיבחר לראש המועצה הוא קיבל ברכה מהבבא סאלי זיע"א שאמר לו שאם יבטיח להקים ישיבה בשדרות, הוא יזכה בתפקיד ראש המועצה ואכן זה מה שקרה. עמוס חנניה עמד כמובן בהבטחה שלו, בדיוק בי"הס הרוא"ה התפנה למבנה חדש והוא נתן לאבא את המקום להקים את ישיבת שדרות".
כאמור, הרב הגיע לשדרות לפני למעלה מ-40 שנה והקים את הקהילה החרדית ובנה מוסדות חינוך, ישיבות וכוללים. הרב גמליאל היה מנהיג במלוא מובן המילה. כוח ההנהגה שלו היה לשם דבר גם בקרב פוליטיקאים וחברי כנסת מכל גווני הקשת שהעריצו את חכמתו וראו בו אדם מיוחד מעבר לתפקידו הציבורי.
לחשוב על המציאות של שדרות אז לפני למעלה מארבעה עשורים, כל האיזור היה שממה ושיממון, אבל אז הגיע לכאן אריה אחד שידע מה כוונותיו ומחשבותיו, הצליח לעשות את הלא יאמן והביא לכאן עשרות משפחות ומאות תלמידים, שהיוו את הבסיס לקהילה והישיבה שבראשם עמד. ככל שהיה הרב גמליאל ענק בתורה כך היה ענק במידות טובות- תמיד דיבר בנועם שיח ובעדינות, ליבו היה רחום וביתו היה פתוח לכל דורש. עצותיו היו לדרך עבור רבים ובתבונה רבה העניק תושיה למבקשי דעתו. מרגש היה לראות את ההערצה של תושבי שדרות כלפיו, אנשים ראו בו כתובת לכל עניין אישי ותורני והוא אף חיבר סדרות ספרים 'בית גמליאל' ו'מעשה ארג' המפארים את עולם הספר התורני ובעולם ההלכה וההוראה. תחסר לנו מאד יהי זכרו ברוך".
מעבר לעשייה שלו בשדרות, הרב גמליאל היה שותף למהפכה הפוליטית הגדולה בישראל עם יסוד תנועת ש"ס בשנת 1982. שש שנים מאוחר יותר הוא אף נבחר מטעמה לכנסת ה-13 וכיהן בה במשך 15 שנים במהלכם הוא בלט במיוחד בתפקיד סגן שר השיכון. הוא סייע לתושבי הפריפריה להגשים את חלום הדירה ובכלל היה לשגריר מצוין של העיר שדרות. אחרי שפרש מהכנסת, חזר לפעול בכור מחצבתו בשדרות ובפעילותו הפוליטית האחרונה, בבחירות המקומיות בשדרות לפני כ-4 שנים הוא קיבל את האחריות מטעם אריה דרעי לגבש את הרשימה למועצת העיר בראשות דורון טקטוק.
הספרים שכתב הרב ולא יצאו לאור
כאמור, בבית העלמין בשדרות הולכת ונשלמת הקמת הציון של הרב. קברו יהיה בתוך מבנה מפואר שיכבד את מעמדו, כאשר בסמוך אליו יבנה חדר לימוד עבור תלמידי חכמים. " כשהוא נפטר זה היה בשבילנו רגע לא פשוט, היה עמוד התווך של המשפחה ושל הרבה מאוד תלמידי חכמים" מספר הרב מנחם גמליאל, "חסרונו מורגש במיוחד כאשר עולה סוגיה הלכתית ובכלל כל שאלה ציבורית שהוא היה יודע לספק תשובות טובות וחכמות".
"מייד לאחר פטירתו מצאנו את עצמנו בדילמה" מסביר הבן חננאל גמליאל, "כאשר הרב נפטר אמרנו מה עושים עכשיו, הרי הוא לא דיבר אף פעם איפה הוא רוצה שיקברו אותו ויש צדיקים שבאמת קוברים אותם בירושלים או במקום של ההורים בגדרה. קיימנו התייעצות עם כל בני המשפחה, חלקם תלמידי חכמים. הם קבעו בלי להסס שהוא יקבר רק בשדרות כי כל חייו הוא פעל ציבורית בשדרות והעיר הזאת הייתה חלק בלתי נפרד מחייו".
הרב מנחם גמליאל: "לאחר הקבורה שלו כמובן שרצינו לעשות מצבה מכובדת, פנינו לקבלן ציון ביטון והוא אמר מייד שהוא הכיר את הרב שנים רבות והוא רוצה לעשות משהו גדול ומכבד את מעמדו. עכשיו שתבין הרב אף פעם לא דאג לעצמו, אף פעם לא פנה לעירייה כדי שתסייע לו אישית, תמיד פעל רק למען הציבור, כל מה שעשה למען הישיבה היה על חשבונו, אפילו את כספי קרן השתלמות הוא לקח פעם לטובת הישיבה ולכן הוא גם לא עסק בנושא הקבורה שלו. לשמחתנו בעזרת לא מעט אנשים טובים שנרתמו כמעט ללא עלות לסייע אנחנו מנציחים את זכרו. בכלל, הרב עשה כל כך הרבה למען שדרות, ראוי שננציח את זכרו בצורה ראויה ולכן אנחנו פתחנו בגיוס תרומות להשלים את מיזם ההנצחה וקוראים לכל התושבים כאן לתרום ובעזרת ה' תוקדם חלקה ראויה שגם תיתן מענה כאן בבית העלמין למשפחות אבלות שמגיעות לכאן וזקוקות למניין או מישהו שיקיים את המצווה החשובה של מצוות המת".
חננאל גמליאל מבקש להוסיף: "יש לאבא כל כך הרבה תלמידי חכמים שמבקשים לעלות לקברו ולהתפלל, מאחר והקבלן היקר ציון ביטון בנה כאן משהו מעל המצופה, חשבנו שראוי שיהיה כאן חדר עבור תלמידי ישיבה שישהו כאן וגם יקדישו את זמנם לערוך ספרים רבים שאבא כתב וצריך להוציא לאור, אני מעריך שמהחובר שכתב ניתן להפיק עוד 20 ספרים חשובים שעוסקים בהלכה. אני נזכר בסיפור ששמעתי מאריה דרעי שפעם הרב עובדיה יוסף זצ"ל אמר לו איך זה יכול להיות בעולם שבנאדם משקיע כל כך הרבה מזמנו לסייע לציבור מוצא גם זמן לכתוב ספר הלכות ברמה כל כך גבוהה".