לצד תנופת הבנייה הגדולה בשדרות וישובי עוטף עזה גם ענף המסחר נמצא בפריחה גדולה שלא הייתה מעולם: עשרות בתי עסק חדשים נפתחו , בתי עסק קיימים מדווחים על צמיחה, העיר שדרות כבר משווקת לתיירות חוץ כמוקד קולינרי. מי שאחראי בין היתר לפריחה הגדולה הוא מרכז העסקים של מעוף שנפתח בעיר לפני כשנה ומעניק סל חבילת ייעוץ אסטרטגי ומיתוג שדוחף אותם להצלחה.
התנופה הגדולה שבה נמצאת העיר שדרות מאז המבצע הצבאי האחרון לא פסחה גם על המסחר, אם עד תקופת המבצע הצבאי הראשון בעזה (עופרת יצוקה) בתי עסק קרסו בזה אחר זה ונאלצו לצאת להפגנות סוערות כדי להתחנן לסיוע ועזרה מהמדינה, המציאות כיום הן בשדרות והן בישובי העוטף השתנתה מן הקצה אל הקצה, פריחת העסקים מורגשת היטב בכל מרכזי המסחר השונים בעיר, אפילו המרכז המסחרי הישן שהיה שומם לחלוטין עם חנויות רבות להשכרה הפך מוקד קולינרי לצד מוקד בילויים בחיי הלילה. בין הגורמים שאחראים לשגשוג והפריחה של עסקים רבים בתחילת דרכם וכן בתי עסק וותיקים נמנה מרכז מעוף לעסקים שהוקם בשדרות לפני כשנה והפך לבית עבור כל בית עסק שמבקש ייעוץ והכוונה. "בעבר היה את מט"י שעבד דרך הרשויות כדי לתת את המענה לעסקים אך בשלב מסויים החליט משרד הכלכלה שהוא רוצה ליישר קו ולאחד את סניפי מט"י שיעבדו באופן אחיד, שיהיה פיקוח ובקרה, נהלים אחידים וסטנדרט אחיד, אז הוא הוציא את המכרז להפעלת המעו"פים. במכרז התמודדנו כשלוש חברות אביב, מתן ותגבור לעסקים שחברו יחדיו במטרה אחת- להעמיד מרכז שייתן מענה מקצועי אמיתי לבתי העסק הקטנים בשדרות ועוטף עזה" מסבירה מנהלת סניף שדרות שרית מנשקו על הרעיון שעומד מאחורי הקמת מעוף, "מעוף באה להיות יחידת השטח של משרד הכלכלה ולתווך בין כלים שמשרד הכלכלה והסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים נותנים תחת החלטות ממשלה לבין העסקים וזאת כדי לגעת בעסקים הקטנים וכדי לעזור להם ולסייע להם, מדובר ביזמים ועסקים עם מחזור של עד 100 מיליון ₪ בשנה או 100 עובדים, שזה 98% מהעסקים במדינת ישראל".
בסיור במרכז העסקים ברחוב הנחלים, קשה שלא להתפעל מהמשרדים המוקפדים. לא מדובר בעוד שלוחה של משרד קטן אלא מרכז של ממש שמאפשר לבתי עסק קטנים בתחילת דרכם לקבל חבילת סיוע ולא פחות חשוב לשכור משרד לתקופה של שנה וחצי במחיר מסובסד של אלף שקלים לחודש על מנת לאפשר לעסק לבנות את עצמו ולצמוח בדרך יותר קלה. "היה חשוב לנו לבנות מקום שיהווה בית לעסקים מעבר לעניין שאנחנו משכירים משרדים אנחנו נותנים מענה לבתי עסק רבים גם בשדרות ובכל המרחב כולו. האמת שרצו בהתחלה לפתוח את מרכז העסקים באחת מהמועצות האזוריות אבל ראש העיר אלון דוידי נלחם כדי שנגיע לכאן. אני שמחה שהמרכז נפתח כאן, כי שדרות היא סמל. יש גם עוד נקודת מבט – אנשים מאמינים במקום הזה. הם לא מוכנים למכור נכסים, הם לא מוכנים למכור חנויות, הם מאמינים שהמקום הזה בפריחה וזה משנה את כל התמונה. אם פעם אנשים היו אומרים אכלו לי-שתו לי-תיתנו לי, אז היום זה שונה. כולם מאמינים בעיר הזאת והשיח הזה הוא שיח של פריחה שהעסקים מאמינים במקום הזה".
זה נכון כל עוד השקט נשמר?
"זה לא משנה כי אנשים יודעים שהסבב הבא הוא רק עניין של זמן. אני רואה צעירים שמגיעים לכאן ללימודים ומשתקעים בעיר, גם כאלו שנכוו. הם טעמו את העיר הזאת ולא רוצים לעזוב – הם רוצים להשקיע ולעשות עסקים".

אלון דוידי ואלון שוסטר חונכים את מעוף | צילום: אורי גבאי
נערכים לסבב הבא
לפני קצת פחות משנה נחנך במעמד שר הכלכלה מרכז העסקים בשדרות אבל את הסיוע של מעוף החלו לקבל בתי העסק בשדרות והעוטף כבר לאחר המבצע הצבאי האחרון "צוק איתן" במסגרת החלטת הממשלה 2017, שהתקבלה בספטמבר 2014, שבה הוחלט על תוכנית רחבה ובה שורה של פעילויות שיקום ועידוד צמיחה בעקבות המבצע והמצב הביטחוני המתמשך שקדם לו. החלטות אלה נגעו להיבטים שונים, ובהם בינוי, דיור, תשתיות, תעסוקה, יזמות, תשתיות ותיירות.
מה הסיוע שאתם מציעים לבעלי עסקים ויזמים?
"קודם כל לעסקים יש כאן בית. חממה. יש כאן מעטפת של עסקים במרכז עסקים שבעל העסק יכול לקבל מהם שירותים במחירים אטרקטיביים – אם זה גרפיקה, ייעוץ משפטי, פרסום או כל דבר. אנשים לא צריכים לפתוח איזה תיק זכאות ורק אז לעבוד, הם יכולים ישר לבוא ולשבת אצלנו וגם לקיים כאן פגישות וגם לשאול ולקבל אינפורמציה. יש כאן קורסים מדהימים שעסקים באים ונחשפים אליהם, יש לנו סדנאות מנהלים ופיתוח ברמות מאוד גבוהות וקורס יזמות למי שיש לו רק רעיון עסקי והוא רוצה לקבל ארגז כלים וקורסים דיגטליים. אנשים ממש מרגישים שזה המקום לקבל את התשובות, התמיכה והמעטפת וכמובן את ההכשרות שהוא צריך. עסק שמגיע אלינו הופך להיות משהו יותר גדול וזה מה שחשוב".
מה האינטרס של משרד הכלכלה בעצם לסייע לעסקים הקטנים?
"מכיוון שהם אלו שמניעים את הכלכלה ועל מנת שתהיה שרידות יותר גבוהה לעסקים ככה משרד הכלכלה ובכלל הממשלה יעשו את העבודה שלהם. האינטרס שלנו הוא שעסקים יצליחו, יחיו וישרדו לאורך זמן וירוויחו כסף, זאת המטרה שלי. אני מקבלת משכורת בשביל לסייע לבעלי העסקים להרוויח כסף ולהוציא אותו, להעסיק עובדים וגם שיגיעו לעבודה בשמחה. לפעמים אני נפגשת עם בעלי עסקים שעובדים במשך שנים ולא נהנים ממה שהם עושים, או שיש להם רעיון חדש ורוצים לפתח אותו, במיוחד אנחנו רואים את זה בעסקים גדולים יותר שהם עסקים משפחתיים כשנכנס הדור השני או השלישי והם רוצים להמשיך את העסק שעובד ומרוויח אבל החלום שלו הוא לעשות משהו אחר. מה שאנחנו עושים במצב כזה הוא ייעוץ ארגוני כדי לשמר נהלים בעסק עצמו וגם מנסים לראות אם הדור הממשיך בעצם לאן הוא רוצה להמשיך ומנסים לפתח מחלקה נוספת באותו העסק עצמו. כל התחום של החדשנות היום הוא תחום מאוד חזק, לקחת מפעל שעושה את אותו הדבר הרבה זמן ולנסות לכוון אותו לכיוונים חדשים".
יש הבדל בבעיות שאתם נתקלים בין עסקים קטנים לגדולים?
"הבעיות הם אותם הבעיות בעסקים קטנים ועסקים גדולים, זה עניין של תזרימי מזומנים, התנהלות פיננסית, ריווחיות, תמחור, כוח אדם. יש בעיה מאוד גדולה של כוח אדם כאן באזור, הגדרות תפקידים, כל העניין של המדיה הדיגיטלית – עסקים וותיקים שלא יודעים להיכנס לעידן הזה. אחת הבעיות הכי גדולות שעסקים צריכים להתמודד איתם, במיוחד עסקים של אדם אחד או שלושה אנשים, זה שאותו אדם צריך גם להניע את העסק, גם לשווק אותו, גם למכור וגם לתפעל. בעסק של אדם אחד יש בעיה גדולה: לא תעבוד – אין כסף. מחר לא תפתח את המספרה, לא תפעיל חוגים וכדומה – אין כסף. מה תעשה? אתה איש משפחה עם ילדים ומשכנתא והוצאות, מה יהיה. אז אחרי שאנחנו עובדים על יציבות ועל רווחה, השלב השני שהוא הכי מעניין זה לראות איך אנחנו משכפלים אותך כבעל עסק, איך אנחנו גורמים לעסק שלך להמשיך לעבוד ולייצר כסף גם כשאתה לא בא בבוקר. נסעת עם אישתך לתאילנד, מה קורה בעסק? לימדו אותנו שאנחנו זה העסק ולכן אנחנו צריכים לעבוד קשה. זה לא נכון, אם נלמד ונשכיל לנהל את העסק שלנו בצורה נכונה ונעבוד בצורה מתוכננת עם יעדים שנתיים וניקח אנשים שיעבדו איתנו, בהתאם לרווחיות כמובן, נגדיר תפקידים ונאציל סמכויות ונלמד אנשים לעבוד גם כשאנחנו לא קמים בבוקר, אז בסוף כן תוכל לנסוע לתאילנד או להישאר במיטה כשאתה חולה, זה קורה".

צילום: אורי גבאי
איך מתחילים את הטיפול בשיווק עסק שפונה אליכם?
"קודם כל עושים אסטרטגיית שיווק, אם זה מפעל לדוגמא אנחנו מכניסים יועץ ואם הבעיה היא שיווקית אנחנו בודקים מה נעשה עד היום ומה יש בעסק. אנחנו בודקים מה בעל העסק רוצה לשים בפרונט ואנחנו נכנסים לזה, אם לא אז אנחנו עובדים ישר על אסטרטגיית שיווק, יושבים עם בעל העסק ובודקים מי הם קהלי היעד, לאן אנחנו רוצים לפנות ואז עושים תוכנית שיווק גם מסורתית, שיווק רגיל, וגם דיגיטל שיש לנו פרויקט מדהים שמשרד הכלכלה נותן לנו כחלק מהכלים והוא בעצם שאנחנו משתתפים עם בעל העסק בהקמת אתר אינטרנט מכירתי וגם מעניקים כלים כדי שבעל העסק יבין מה הוא העולם הזה ואנחנו משתתפים ב-50% מעלות הקמת האתר ו-50% מעלות קידום האתר, עד 10,000 ₪. אנחנו מכשירים, ממקדים וגם מעניקים יועץ שיתמוך בתהליך הזה, חשוב להדגיש שהתמיכה הזאת היא רק אם יש לך מוצר למכור, זה לא למעניקי שירות כמו ספרד".
אני נתקל בהמון בעלי עסקים שמשקיעים רבות בעיצוב העסק, מלאי או דברים אחרים ואז לא נותר להם כלל תקציב לשיווק.
"זה חלק מהדברים שאנחנו מלמדים עסקים, כשאתה מקים עסק אתה בונה תוכנית עסקית, שחלק ממנה זה השיווק. אם בעל עסק אומר מההתחלה שאין לו כסף להשקיע בשיווק זאת בעיה, לפעמים אנשים מגיעים לכאן לחוצים כלכלית ואני מסבירה להם ששיווק זה א'-ב'. חשוב לציין שלא כל שיווק עולה כסף. כרגע יש לנו קורס של שיווק אפקטיבי ואיך לעשות כסף בלי להשקיע כסף. אפשר ללמוד את זה. אפשר להחזיק אתר אינטרנט ודף עסקי בפייסבוק ולשלם על זה המון כסף ואפשר גם ללמוד לעשות את זה בעצמך. אם אתה לא יודע יש לך שתי ברירות כבעל עסק – או שתבוא ללמוד ותקדיש לזה זמן או שתשלם למישהו שיעשה לך את זה. יש כאן בשדרות המון עסקים שעושים את זה, מוכשרים מאוד שיודעים לקדם עסקים וזה אחלה".
אחרי צוק איתן בעצם פתחתם כאן את השלוחה והתחלתם להתמודד עם עסקים רבים שנקלעו לקשיים כלכליים עקב המלחמה. אם יהיה מבצע נוסף, איך מתמודדים?
"התשובה מתחלקת לשתיים – היום אני נתקלת בעסקים שרוצים לעשות עשייה ולעזור אחד לשני, רוצים להיות חלק ממשהו גדול יותר מהם. יש כאן שיח מדהים, עבדתי בהמון מקומות ואף פעם לא נתקלתי בכזאת אחווה הדדית בין העסקים בעזרה ובסיוע, יש כאן משהו מיוחד. החלק השני הוא שמשרד הכלכלה הטיל עלי לסייע לעסקים בחירום. קודם כל אנחנו עושים מיפוי של כל העסקים בעוטף, סיימנו כבר את שדרות ואשכול ואנחנו עובדים עם עוד 3 מועצות מסביב. אנחנו עושים פורומים ומדברים עם העסקים מסביב ומנסים להבין מהם ומהניסיון שלהם כי הם חוו כבר מבצע אחד או יותר איך אנחנו יכולים לסייע. אנחנו שומעים מהם ומנסים לעבוד על תוכנית להתמודדות עם חירום כדי לתת לעסקים את הכלים כדי שהם יוכלו להמשיך להתנהל בחירום במבצע הבא שהוא בעצם עניין של זמן. עסקים העלו למשל את העניין של להכין דוחות כמו שצריך, ככל שהם יכינו דוחות בצורה מסודרת ככה יהיה להם יותר קל לקבל את הפיצוי בהמשך, זה משהו שהם למדו ויש עסקים שיצטרכו יועץ שיעזור להם לעבוד נכון היום כדי שהם יוכלו מחר לקבל את המענקים כמו שצריך. עוד משהו שעלה זה בחורה שמכניה תכשיטים שפינו אותה, היא אומרת שאם היא הייתה לוקחת איתה את החומרים שלה היא יכלה להמשיך לעבוד. אז היא למדה להכין את הדברים שלה בצורה מרוכזת היא תוכל להמשיך לעבוד גם במקום אחר. רוב היישובים כאן יודעים לאן הם הולכים בחירום ולכן אנחנו עובדים על תוכניות להמשך התנהלות בחירום. אנחנו נסיים את הפרויקט הזה בתוך חודשיים ונקבל את כל המסקנות".
במידה ויש מבצע צבאי ויש עסקים שלא עובדים במשך חודש, איך מסייעים להם?
"אנחנו עובדים עכשיו על 'איך אתה ממשיך לעבוד כשהעסק סגור' שחלק מזה זה ישראל דיגיטלית שהעסק יהיה מקוון ואותו אדם יוכל להמשיך לעבוד גם כשהחנות סגורה, זה כלי מאוד חשוב שאנחנו מכניסים כל חודש עשרות עסקים לתוך זה. כלי שני זה שאנחנו עובדים על החוסן שלהם בשוטף אבל מעבר לזה אנחנו כאן למען השרידות הכלכלית. אני לא יכולה לערוב לאיזה מענקים ואיזה פיצויים ינתנו לעסקים, זה לא אני. אבל אני כן יכולה לקבל את העסק ולסייע לו לחזור לשגרה כמה שיותר מהר לאחר מכן. בשביל זה אני פה".
"אין אבטלה בשדרות"
אחד התחומים שממנו שרית מנשקו נפעמת במיוחד במסגרת עבודתה עם בתי העסק הקטנים, זה הענף הקולינרי שם לדבריה יש שיתוף פעולה מדהים בין בתי העסק השונים. "אחד הדברים היותר יפים שקורים כאן הוא שיתופי פעולה. לפעמים אתה מגיע ואני יודעת שיש עוד אדם באותו העניין וזה הופך לשותפות. זה משהו יותר גדול ממה שאתה יכול לעשות לבד, אתה חלק ממשהו אחר. בתחום הקולינרי שזה אחד התחומים היותר ענפים שקורים פה במרחב, אחד המטרות שלקחתי על עצמי כשנכנסתי כאן לעבודה הוא לקחת את התחום של האוכל ולחבר אותו ביחד. לקחתי את כל המסעדות בעוטף שרצו לקחת חלק וחיברתי אותם לפורום שנפגש אחת לשלושה שבועות. בהתחלה הם קיבלו ידע והרצאות, התחילו לאחד ספקים, לחסוך בעלויות. היית רואה בוואצאפים 'אני תקוע בלי פלסטיק במידה כזאת וכזאת מי יכול לעזור לי או נגמרו לי הצלחות', או 'אני תקוע בלי טבח מי יכול לעזור לי' והם היו עוזרים אחד לשני. מדהים, אין דברים כאלה באף מקום בארץ. החלק הראשון של הפורום היה הכשרות, החלק השני היה סדנאות – עשינו סדנת סושי אצל ניר ואיך מכינים גבינות, וכל אחד למד מהתחום של השני ועכשיו אנחנו עובדים בחלק השלישי של הפורום על פרויקטים, אנחנו רוצים לעשות פרויקטים משותפים שנוגעים לאוכל כמו למשל מפת תיירות מבוססת קולינריה. אלו רעיונות שיכולים להפוך את תיירות הדמים המבוססת קסאמים לתיירות קולינרית שבה מגיעים אנשים מחוץ לעיר ומשאירים כאן את הכסף שלהם. אני יכולה לסכם שהעסקים בשדרות ועוטף עזה בפריחה אדירה, תפקידנו לנווט אותם להצלחה".
פריחת המסחר באזור שדרות הביאה לכך שנוספים עוד ועוד מקומות תעסוקה, לדבריה של מנשקו הרבה ערים היו שמחים להתחלף עם שדרות. "יש ערים שמתלוננים על אבטלה שאין תעסוקה אבל בשדרות המצב הפוך לחלוטין. לא רק שאין אבטלה בכלל, אין מספיק כוח אדם, זאת הפכה להיות אחת הבעיות הגדולות כאן שאין כוח אדם. בשלב הבא אנחנו כנראה ננסה לנצל את הרכבת כדי למשוך לשדרות עובדים מחוץ לעיר. אם תסתובב בחברות כוח אדם אתה תמצא שיממון, אין הרבה אנשים שמחפשים עבודה וצריך לתת לזה מענה".

שרית מנשקו | צילום: אורי גבאי
תעסוקה יש השאלה כמה היא איכותית?
"יש היום בשדרות גם עבודה איכותית שאפשר להתפרנס ממנה יפה מאוד ואפשר לראות את זה גם בעסקים קטנים, גם במפעלים גדולים. אני יכולה להעיד שקצב הגדילה נמשך כל הזמן, בחודש אחד אני מקבלת בין 30 ל-40 בתי עסק חדשים בכל המרחב שלנו שזה המון מה שמעיד על המשך צמיחה".
אחד המענים של מרכז העסקים מעוף בשדרות לעסקים הוא ייעוץ אסטרטגי שלעיתים קרובות הפוך למאוד קריטי לעתיד העסק. "היות אני חיה ונושמת עסקים אני מבינה שהצרכים האמיתיים שלהם זה כלים פרקטיים. הם צריכים שייתנו להם כלים שיאפשרו להם להתקדם בעסק שלהם והכלים צריכים גם להיות מאוד נוחים. אני מעודדת מאוד עסקים להיכנס לאזור הנוחות, איפה שנוח לך משם תצמח, אני מעודדת עסקים לשיתוף פעולה כי אין סיכוי בזירה העסקית להצליח לבד ואני מדבר על עסקים קטנים ובינוניים עד חמישה עובדים" מסבירה אביטל דניאל, יועצת אסטרטגית של שיווק ופיתוח עסקי, "בשדרות יש מלא אנשים שיש להם עסקים בבתים שלהם ויש להם חלומות להתקדם לעסק הבא והם מלאים פחדים והם מוצדקים אך נובעים מחוסר ידע. מה יהיה? האם יצליח? מה יכול להתקיים כדי שזה כן יצליח ומתוך כל הרעיון הזה קמה האג'נדה של מרכז העסקים בשדרות בניצוחה של שרית שמגשים חלומות לעסקים קטנים בעזרת הענקת כלים מתאימים לבנות את עצמם ולצמוח. היא בעצם מדרבנת את אותם בעלי עסקים שחושבים בקטן ואומרת להם אנחנו לא מוסד ממשלתי שמסייע במימון אלא הרבה מעבר דוחפים אותם להצלחה, לשדרג את העשייה שלהם ואתה יודע גם מי שרוצה לשרוד עם העסק שלו צריכים לדעת איך לשרוד. אחד מהפחדים של אנשי עסקים זה לפרוץ תקרת זכוכית שהם בנו ולהבין שאם אתה רוצה לפרוץ אתה צריך להשתחרר מהפחד של להיפגע מהרסיסים. סתם דוגמה, בעל עסק שחושש לפרוץ את הגבול של שדרות ומוכר רק לקהל המקומי, אם יש לך עסק של קוסמטיקה את צריכה לראות איך את מושכת לקוחות מבחוץ, אז נכון שקודם בונים על הלקוחות משדרות אבל צריך לחשוב גם מעבר. ברגע שאתה נוטע בהם אומץ והם מנסים ורואים תוצאות אז זה דוחף אותם לפרוץ את תקרת הזכוכית".
לדבריה של דניאל היא נתקלת בעסקים רבים שחוששים מעולם הדיגיטל שהפך כלי משמעותי לשיווק העסק. "אני נתקלת בכאלה שלא מנסים אפילו ללמוד לעבוד עם מחשב ולהרחיב את הידע, הם חוששים ואני מסבירה ששיווק זה לא רק פייסבוק שיווק זה עולם רחב ומי שאוהב את העסק שלו ומגיע למעוף יש לנו מספיק כלים לבנות לו את המודל העסקי שהוא לחלוטין חלק משיווק. ברגע שעסק משקיע בעסק שלו ומראה את הייחודיות שלו, השיווק הופך לקל ונוח" היא מסבירה ומוסיפה. "החשיבה השיווקית היא בעצם בהלימה למה שאני הולך להציע. אם אני אדריכל ודואג לזה שהבית שלך יראה יפה אני חייב שכל החומרים השיווקיים שלו יהיו תואמים את מה שהוא מציע. סתם לדוגמה: שיפוצניק לא יכול להיות במיתוג של "הדור הבא", אני אומרת לבעלי עסק הלקוחות שלכם חכמים נקודה. וכדי למכור בקלות צריך לייצר אמון. מתי נפגע האמון? כשאין הלימה בין איך שהעסק נראה ומה שהוא מייצג למה שנראה בפועל".