כשאביו של יוסי אוחיון, נפתלי ז"ל, מאנשי הציבור הבולטים בהיסטוריה המקומית היה על ערש דוי הוא לחש שוב ושוב על אוזנו כמה חשוב לשמור על שדרות, על תושביה ועל דור המייסדים שנלחם בחלוציות יוצאת דופן לבנות את המקום. רק בחלוף הזמן הוא הבין כי מדובר בצוואה לא כתובה שהשאיר לו אביו. "מאז שאני נער בשדרות הייתי מעורב מאוד בקהילה אם זה בבית הספר, אם זה במועדון המוסיקה שדרוק, תמיד היה בי רצון להיות מעורב ולהתנדב כי ככה חונכנו בבית על-ידי אבא נפתלי ואמא בת שבע שתחיה" היא מסביר בהקדמה למה שהוביל אותו להחלטה הנוכחית לקפוץ למים של הפוליטיקה המקומית. "כשהתבגרתי והקמתי משפחה, סקרנה אותי מאוד עבודה שבאמצעותה אני יוכל לסייע לאנשים בדיוק כמו אבא ומצאתי את זה לשמחתי בתחום התעסוקה מאז ועד היום. כיום, אני משמש כמנהל תיקי לקוחות אסטרטגיים בחברת ההשמה "אורטל" אני מודה לה' על הזכות שניתנה לי לסייע לאנשים למצוא תעסוקה. לצד הקריירה היה לי תמיד חשוב להיות מעורב בחיים כאן בשדרות ואפשר לומר שבשנים האחרונות במיוחד מאז לכתו של אבא התחזק אצלי הרצון עוד יותר לפעול למען הציבור".

במסגרת הכתבה, יצאתי עם אוחיון לפקוד את קברו של אביו בחלקה שבה קבורים באופן די מדהים, כמעט כל השושלת של בני המשפחה שהגיעו לכאן ממרוקו בשנים הראשונות. "לאבא שלי תמיד הייתה חשובה המשפחה והוא דאג עוד בחייו שכולם יקברו אחד ליד השני" הוא מסביר תוך שהוא מצביע בחצי חיוך על החלקה שלו. "שניבדל כמובן לחיים ארוכים אבל אני כבר מסודר".
"טובת התושבים ושדרות בלבד לנגד עיניי"
אוחיון (40) אב לשלושה, בוגר תואר ראשון מדעי החברה והמדינה בהתמחות "שלטון מקומי", סגן נשיא אגודת הסטודנטים לשעבר באוניברסיטה הפתוחה, חבר בארגון "ברית יוצאי מרוקו" ובזמן הפנאי נגן תופים של חיים אוליאל היה פעיל בשנים האחרונות (גילוי נאות) גם במערכת התקשורת שלנו "דין וחשבון ושדרונט", הגיש את מהדורת האקטואליה "זמן מקומי".
ראוי גם לציין את העובדה שמדובר בחבר ילדות של כותב שורות אלה.
נתחיל עם גילוי נאות, אנחנו חברים מהגן, עברנו כברת דרך ארוכה מאוד, הגשנו יחד תוכנית אקטואלית וכתבת טור אקטואלי מקומי. למה לך פוליטיקה?
" הגילוי הנאות מתבקש ביותר".
כמו שאתה מכיר אותי לא תזכה להנחות מיוחדות, את הבמה להציג את עצמך תקבל כמו כל יתר המועמדים. לעצם השאלה שלי?
"אתה יודע כמה שדרות זורמת בעורקיי מגיל קטן ספגתי בבית את האהבה למקום מגוריי, שמעתי שיחות של אבא בסלון הבית, ראיתי לחימה הרואית מול מערכות קרות ומנוכרות שמטרתם הייתה להתיש את עובדי העירייה והתושבים, למדתי להקשיב למצוקה של האחר ולנסות ככל אשר לאל ידי לקדם ולעזור לאחר. הפוליטיקה היא השדה שבו ניתן לחולל שינויים. לאורך השנים פעלתי ציבורית בכוחות המצומצמים שעמדו לרשותי כתושב מן המניין לקדם נושאים מקומיים בתקשורת המקומית והארצית. יזמתי פעילויות בתחום התעסוקה, אירחתי בעלי תפקידים מהשוק הפרטי והציבורי בעיר והסברתי להם כמה שדרות זקוקה לזריקת מרץ בתחומים מסוימים. יצאתי למאבקים מול המערכות כנגד החלטות שפגעו בתושבים ובילדינו. השורשים הם משהו מאוד חשוב בעיני והיום אני חבר ב"ברית יוצאי מרוקו" ויחד אתם הפקנו ערב ייחודי ליוצאי העדה המרוקאית בשדרות. דרך הפוליטיקה אוכל להעצים את הפעילות ולהביא לידי ביטוי את החזון שלי בתחום התעסוקה. שדרות ממוקמת על ציר אסטרטגי, בתוכנו יש הון אנושי איכותי, קרבה (יחסית) למרכז ואופציות מעולות לחברות איכותיות להיכנס לשדרות. בזכות כוח פוליטי משמעותי ניתן יהיה יחד עם חברי הרשימה שאציג בהמשך לתושבים, לפעול במגוון תחומים שזקוקים לטיפול שורש".
במסגרת התוכניות שלנו נגענו לא מעט בפוליטיקה, כמה ההסתכלות מהצד גרמה לך לרצות להיות חלק, האם זה משהו שהיה בראש שלך?
"קודם חשוב לומר, בבחירות האחרונות רצתי יחד עם חברי אביאל בן זיקרי, כך שנגיעה לפוליטיקה הייתה במהלך השנים בצורה פסיבית. אין ספק שההכנות לתוכנית וכתיבת טור מידי שבוע, קריאת החומרים, הגעה לישיבות מועצת העיר והעמקה בנושאים רק חידדו עבורי את ההבנה והרצון שאני רוצה להיות חלק משמעותי בבניית תהליכים וחזון לעשור הבא. היו מספר נושאים בתוכניות "זמן מקומי" שגרמו לי להחליט לפעול בזירה הפוליטית מתוך רצון לשנות ולשפר תהליכים".

בחודשים האחרונים כשהתחיל הדיבור סביבך להיכנס לפוליטיקה שוחחנו לא מעט. אני מרגיש שזה חשוב לך מאוד להמשיך את המורשת שלך אביך ז"ל?
"חלק מהפעילות שלי היא להדריך מבקרים המגיעים לשדרות דרך הקרן לפיתוח שדרות וגם באופן אישי אני מארח אישים ומנהלים בחברות ציבוריות ופרטיות. בכל פעם שאני מגיע למתחם עריית שדרות המיתולוגית במרכז אני עוצר ומספר לאנשים על הבית השני שלי-בניין המועצה המקומית שלימים תהפוך לעירייה. שם ראיתי את אבא שעבד סביב השעון בעולם ללא רשתות החברתיות, שעות קבלת קהל היו רק המלצה והבית שלנו היה מעין שלוחה של המשרד. מהמציאות הזאת זכיתי להרחיב את עולם המושגים שלי בתחום המוניציפלי, להבין שעובדי עירייה ותושבים הם לא רק מספר תעודת זהות ותרומה לקהילה היא חובה וחשובה ויש להכניסה לאורח החיים. בנשימותיו האחרונות של אבא, כשמכונת ההנשמה מתחילה לייצב את אותו קו ישר ארור, רכנתי את ראשי לאוזנו של אבא וביקשתי ממנו שיתן לי מעט מהכוחות והיכולות הציבוריות שהיו נטועות בו. שמתי לנגד עיני את הרצון לתרום לשדרות בדיוק כמו שהוא עשה עד רגעיו האחרונים ולפעול למען התושבים שכל כך אהב והם מחזירים לו אהבה עד היום. ההחלטה להתמודד למועצת העיר היא מעין קיום הצוואה של אבא ששירת את הציבור בשדרות ארבעה עשורים מתוך אהבה אבסולוטית שהייתה לו לשדרות ולתושבים".
לא מעט ביקורת העברנו על תפקוד מועצת העיר, בכנות מה יכול היום לעשות חבר מועצה מול רוב קואליציוני ברור?
"מועצת העיר הנוכחית הוכיחה כמה איזון הכוח חשוב. ראש עירייה צריך וחייב קואליציה יציבה אבל אסור להגיע למצב שבו אנו נמצאים היום. ראש העירייה מקבל כוח עצום בפתק ישיר וחברי מועצת העיר אמורים להיות מעין שומר סף ולדאוג לאינטרס של התושבים ששלחו אותם לחמש שנות פעילות ציבורית. אני יכול לומר לתושבים באופן חד וברור- טובת התושבים ושדרות בלבד לנגד עיני וכך גם יראה ההסכם הקואליציוני שאיתו אכנס לקואליציה עתידית מול כל ראש עירייה. כמובן שהרבה תלוי בכוח שנקבל בסוף ספירת הקולות. ככול שהרשימה שלנו תקבל יותר אמון ומנדטים, כך יישמר יותר האינטרס של התושב".
מה דעתך על מועצת העיר באופן כללי, היא מייצגת את כולם? מחולקת נכון לטעמך?
"את מועצת העיר הנוכחית הציבור ישפוט בסוף חודש אוקטובר הקרוב. אני מסרב להסכים עם האמירה שהפתק הלבן (או השני כמו שנוהגים לקרא לו) חסר חשיבות וחובה עלינו כתושבים לא להקל ראש בבחירת הנציגים שלנו במועצת העיר. אנו עדים לבזבוז כספים עבור תיקים שפועלים באותו תחום, בזבוז חברי מועצת עיר-משאב אנושי שמטפלים באותו נושא, מחזיקי תיקים שלא מבינים בתחום אחריותם, התעלמות מנושאים רגישים וחשובים שדורשים הקמת קבינט ולא ישיבה פעם בחודש כמו תעסוקה, תשתיות, מסחר, בעלי מוגבלויות, עצירת העלאת הארנונה והגדלתם על ידי סקר נכנסים ועוד תחומים שרשימה עם כוח במועצת העיר, יכולה וחייבת למנוע על מנת להגן על התושב מפני כוח בלתי מוגבל של ראש הרשות".
אנחנו נמצאים ארבעה חודשים לפני הבחירות, לא זכורה לי מערכת כל כך רדומה. האם זו השליטה של דוידי או שמה תחום שאיבד עניין ציבורי? איבד את אמון הציבור מתוך תפיסה מה כבר יכול לתרום חבר מועצה בהתנדבות?
"אנו בוגרי כמה מערכות בחירות, שדרות ידועה כעיר פוליטית יצרית ותמיד התקיימו בה מערכות בחירות חמות. אני מאמין שבזמן הקרוב יצאו עוד מועמדים ורשימות למועצת העיר. פעילות במועצת העיר אמנם וולונטרית, אך מי שזרום בדמו עשיה ציבורית יוצא ונלחם על מנת להיבחר ולייצג את התושבים מתוך כוונה לקבל את אמונם ולשרת אותם נאמנה. נכון, זה לא רציונלי להקדיש כל כך הרבה זמן וגם ממון על מנת לקבל את הזכות להיות חבר מועצת העיר, אך לא עבורי אני נלחם אלא עבור אותם תושבים המבקשים לסיים את תקופת ההרצה של שדרות כעיר בצעדיה הראשונות ולהתחיל לפעול כעיר מתוקנת, גדולה עם חזון ורצון להפוך לעיר משפיעה בשנים הבאות. הרבה יותר קל לתווך ולהסביר לאנשים מהו נגיף הקורונה, את החיידק הפוליטי יותר קשה- במיוחד כשאתה רץ לחברות במועצת העיר".

איך אתה מסביר את זה שאין עדיין הכרזה של אף מועמד להתמודד מול אלון דוידי?
"אלון דוידי נתפס בציבור כראש עירייה אקטיבי בעל נוכחות. ריצה לראשות עירייה דורשת תעצומות נפשיות ובמיוחד כלכליות. לא כל אדם שחושב שיש לו את הסיכוי להתמודד מול ראש עירייה מכהן יכול להרשות לעצמו וגם אם כן יש תקדים מהבחירות האחרונות. אמיר פינטו הצליח בשלושה חודשים ברוטו להביא תוצאה מכובדת שעם עוד קצת זמן, השקעה ותקציב אולי בדגש על אולי, היינו עדים להפתעה וגרירה לסיבוב שני. קשה לי לראות מציאות שבה אלון רץ לבד לראשות העירייה, אני מאמין וגם קצת יודע שזה מתבשל במוחם של מי מהתושבים".
אני לא נגד דוידי, אני בעד שדרות
בחודש שעבר, לאחר שקיבל את ההחלטה הסופית להיכנס לפוליטיקה המקומית ולהתמודד למועצת העיר אוחיון סיים לכתוב אחרי 5 שנים רצופות את הטור שלו "ציוץ אקטואלי" כאן בדין וחשבון, במסגרתו הוא לא ממש חסך בביקורת על השלטון.
בחודשים האחרונים לא חסכת ביקורת בראש העיר כאשר בין היתר אתה טוען שהוא עסוק בעיקר ביחסי ציבור?
"ישנה קלישאה עתיקת יומין בפוליטיקה: "עשית ולא פרסמת-לא עשית". אני בעד לשווק עשייה ולספק מידע לתושב אך במקביל לא ניתן להתעלם מהמציאות בשטח. לא הגיוני שבמשך עשר שנים דף העירייה ודף ראש העירייה נקי מבעיות, נטול תקלות והתמונה שמצטיירת היא רק בצבעים ורודים כשבפועל יש כל כך הרבה עבודה, שיפור ותיקון. חשוב לומר אני לא נגד דוידי, אני פשוט בעד שדרות".
אבל אתה לא חושב שהעשייה שלו מדברת מאוד לתושבים שמבחינתם מקבלים מה שהם צריכים כתושבים?
"אין ספק שישנה עשייה, אך מרוב התעסקות בקוסמטיקה ישנה הזנחה בפרקטיקה. ניקח לדוגמא שלושה נושאים: תעסוקה- יצאו פרסומים חדשות לבקרים על הייטק בשדרות, המציאות היא שנפתחו סניפונים של חברות המשלמות פחות לתושבי העיר מאשר למקביליהם במרכז באותו תפקיד. עוד בתעסוקה זה ההתמכרות להדמיות על פארק הייטק שאף אחד לא טרח להגיד שזה נגנז. חינוך- נושא שדורש רפורמה רצינית על אף הכותרות על פרסים, מיקומים בטבלאות וזכאויות יש כל כך הרבה שינויים ותחלואים שהורים וילדים משלמים מחירים- החל מאיכות ההזנה וכלה בתכנים ובניית בתי ספר תיכוניים מגוונים נוספים. תשתיות לא מותאמות וחוסר חשיבה לעשור הבא שמביא עימו הגדלה דמוגרפית משמעותית לעיר שיפגע באיכות החיים. תושבים משלמים ארנונה שרק עולה ונשחקת כל שנה ואגרות נוספות ובזכות כך מקבלים שירות לתושב. אני מסרב להתרגש בשנת 2023 שמפנים את הזבל והגזם בשכונה, שיש תאורה תקינה ברחוב, שלא זורם ביוב ברחוב, שיש פעילויות תרבות וכו' אתרגש כשאראה שינויים משמעותיים ואיכותיים בתחומים שחלקם הזכרתי כאן. שדרות צריכה לדלג שלב אחד קדימה בכל החשיבה על העתיד ופתרונות ברי קיימא ולהפסיק את ההשוואות מול ראשי ערים קודמים, בואו נסתכל לערים אחרות ואפילו למדינות אחרות ומשם נצמח".
מה תרצה לקדם במועצת העיר?
"יותר נכון לומר מה נרצה לקדם כמנהיגות חדשה לשדרות. אני ושותפיי לרשימה שאותם התושבים יכירו בהמשך, כל אחד חזק בתחומו. אני מגיע מעולם התעסוקה, האחר מתחום ההייטק, חבר נוסף יהיה פה לאותם בעלי מוגבלויות ממקום של היכרות אישית. אנו פונים לכלל המגזרים, הזרמים והעדות ונפעל לקדם את הנושאים שחלקם כבר דיברתי עליהם כאן. בראש ובראשונה אעמוד כחומה בצורה בעד עצירת שחיקת הארנונה לתושבים והפעלת סקר נכסים רק במידת הצורך ולפי שיקול דעת. במהלך השנים דיברתי לא מעט על התעסוקה הדלילה והמיושנת שיש בעיר, יש לי תוכניות יחד עם החברות שאיתן אני בקשרים לקדם ולהביא לשדרות בשורה אמיתית בתחום. חינוך- נושא חשוב שיש בו המון עבודה החל מרישום לגנים, דרך התכנים ביסודי ובתיכונים וכלה בליווי התלמיד/ה מסיום הלימודים-בצבא ולשאוף לשלבם במוסדות אקדמיים. נוער נושר- בעיה שיש לה היום מגוון פתרונות איכותיים ומתקדמים. נדאג לבעלי המוגבלויות לפעילות חינוכית גם מעבר לשעות הפורמליות ובכלל יש המון עבודה בתחום. יש לי תוכנית סדורה בנושאי תשתיות עתידיות, שירותי דת- מחסור חמור במקוואות נשים וגברים, מיקסום חיי הסטודנטים בעיר, מניעת בריחת צעירים מהעיר, מיתוג שדרות כבירת המוסיקה והתרבות של ישראל ועוד נושאים שיעלו בהמשך הקמפיין. כמובן שנצטרך את הכוח לפעול מתוך הבחירה של התושבים, ככל שיכנסו יותר חברים מהרשימה- כך נוכל ליישם יותר פעילויות ונגן על התושבים מגזרות כלכליות".
לא מעט ביקורת יש על כך שרוב בעלי התפקידים הם תושבי חוץ. האם יש מקום לשיח הזה כי בסוף מבחינת ראש העיר הוא מסביר שהוא משתדל לבחור באנשי המקצוע הכי איכותיים לטובת שדרות. במילים אחרות למשל בחינוך הועדף גיל חדש, בנאדם עם קבלות שהוביל בתי ספר שהצמיח טייסים במודיעין?
"לא אכנס לדוגמא של פונקציה כזו או אחרת. דבר אחד אני יודע בוודאות- יש בשדרות אנשים איכותיים, בעלי יכולות ניהול פנומנליות, מקצועיים שנותנים שירות לערים ולחברות ברחבי הארץ. משדרות יצאו משפיענים ברמה הארצית והבינלאומית. אנחנו מאגר בלתי נדלה בתחומים רבים ביניהם: הניהול, המוסיקה, החינוך, הרפואה, הפוליטיקה, המסחר וכן הלאה. לא נשמע לי סביר שלא נמצא תושב/ת אחד לרפואה שיכול לנהל תחום בכיר, אם כבר השתמשנו בקלישאות בכתבה הזו- עוד אחת לא תזיק: "עניי עירך קודמים" ואני אומר, עשירי עירך קודמים- תושבי שדרות עשירים בידע ויכולות. צריף פשוט להפסיק לחשוש שיצמחו לידך פרחים יפים וגבוהים יותר".

לתחושתי עיריית שדרות ביצעה מהפכה אדירה בכל הקשור לסטודנטים וזה מורגש בעסקים ובהון אנושי איכותי שבחר להישאר בעיר. מה עמדתך בנושא?
"המצע שלנו עוסק גם בתחום חשוב זה. היחס בין כמות הסטודנטים המתגוררים בעיר לבין הפעילות היא אינה פרופורציונלית. אין ספק שכפר הסטודנטים צעד מבורך ויפה, אך אחרי הכל צריך לדאוג שתהיה להם סביבה סטודנטיאלית מכובדת ומכבדת כמו בערים הגדלות. תעסוקה מותאמת, מלגות ללא אפליות, חיי קהילה ופעילות מפרה מצד הרשות ומצדם כלפי התושבים. זה נכון שחלקם הקטן פתח עסקים בעיר ויש להם פאב קהילתי. החזון שלי שהסטודנטים המתגוררים בעיר ירצו להישאר גם אחרי סיום התואר ובכך נרוויח פעמיים- סטודנטים מרוצים פרודוקטיביים שבסוף התהליך ירצו להישאר בעיר-מוחות מבריקים שיעצבו את עתידה של שדרות".
נושא החינוך הוא נושא רחב מאוד אבל ברשותך אניח כאן נקודה אחת. האם בעידן של היום עיר צריכה רק אחוז זכאים גבוהה או לתת לתלמידי העיר להתפתח במגמות אומנות כמו מוסיקה, קולנוע ותקשורת. מוסיקה כי זה סממן של העיר, תקשורת וקולנוע כי אנחנו נמצאים בעידן שלשדרות חשוב שישמעו את הסיפור שלה?
"קשה לי להתייחס למילה "חינוך" בנקודה אחת. בעולם המודרני יש כל כך הרבה צורות חינוך פורמליות ובלתי פורמליות שנותנות מענה למנעד רחב של תלמידים. לא כל התלמידים רוצים ללמוד תקשורת ולא כולם יתחברו למוסיקה. העולם החדש בנוי היום מטכנולוגיה, יחסים בין אישיים, ידע במסחר מקוון ועוד תחומים שהתלמידים יכולים למצא את עצמם ולהביא את כישוריהם בצורה מיטבית. עולם ההכשרות המקצועיות חלף מן העולם וההסללה של תלמידים למקצועות הללו עושים להם עוול. הקידמה והבינה המלאכותית תופסים מקום של כבוד בחיינו כבר היום וזה רק ילך ויתעצם בשנים הקרובות-לשם צריך לכוון את דור העתיד שלנו".
לסיום, מה תרצה לאחל למתמודדים הקיימים והחדשים?
"הבחירות הקרובות יהיו משמעותיות עבור שדרות. עברנו עשור שבו נעשו צעדים מבורכים וצריך מכאן רק לשדרג ולעלות מעלה. איזון הכוח במועצת העיר הוא חשוב ביותר וצריך לזכור שהפתק הלבן משמש כחומה שעומדת בין שכרון הכוח לאיזונו- בין רמיסת התושב לבין הדאגה לצרכיו. לדעתי ריבוי מתמודדים למועצת העיר ישרתו ואפילו יגדילו את כוחו של ראש העירייה במועצת העיר, דבר שיפר את האיזון הדמוקרטי המתבקש במועצה ויוביל לגזרות שיתבטאו בכיסו של התושב. אני מבין ומעריך את האמביציה שיש לכל אחד מהמתמודדים להיות חלק ממועצת העיר, עלינו כמתמודדים לפעול בישום שכל ולראות את טובת שדרות והתושבים בלבד. כמובן שאני מאחל הצלחה לכל מתמודד שמקדיש מזמנו וממשאביו האישיים".