כשמטחי הרקטות נורו ללא הפסקה לעבר העיר שדרות במבצע שומר החומות בחודש מאי השנה, התפילות והתקוות של כולנו לפני הכל היו שאף אחד לא יפגע וישלם בחייו. לצד הטרגדיה הנוראית של הילד עידו אביגל ז"ל, לא מעט ניסים התגלו בפגיעות הישירות בבתי המגורים בעיר, אחד מהם בבית של משפחת אלגזר משדרות שניצלה פעמיים וגילתה שהסיוט שלה רק התחיל. "אני ואישתי לא ישנים כבר כמה חודשים לא רק בגלל החוויה הטראומתית שחווינו והחרדה שאנחנו מתמודדים איתה אלא גם בגלל הטרטורים שמעביר אותנו מס רכוש" אומר בתסכול גדול השבוע יהושע אלגזר, "לא מספיק נפגענו פעמיים מרקטות, אנחנו עוד צריכים להתמודד עם הבירוקרטיה כדי לקבל את מה שמגיע לנו- לחזור לבית שהיה לנו לפני שהטילים הרסו אותו".
סיפור ההתמודדות של התושבים בשדרות עם הבירוקרטיה של מס רכוש לאחר שנגרם נזק לרכושם מוכר מאוד מהשנים שבהם מערכת כיפת ברזל עוד לא הייתה מבצעית ומאות בתי מגורים נפגעו ונגרם להם נזק רב. רבים מהתושבים מצאו עצמם תחת אש צריכים להילחם עם הערכות נזק מופרכות של נציגי המדינה כדי לקבל את הפיצוי ההולם שמגיע להם. יש לציין כי מאז נכנסה מערכת ההגנה לפעולה הנזק לרכוש פחת משמעותית אם כי עדיין נרשמו פגיעות ישירות. במבצע שומר החומות העיר שדרות לראשונה מזה שנים ספגה לא מעט פגיעות ישירות, בעלי הבתים שנפגעו שוב נדרשו להתמודד עם סיוט הבירוקרטיה.
הנס הגדול בזכות המורה של הבן
הנס הגדול של משפחת אלגזר משדרות התרחש ב-12.5.21 יומיים לאחר שהחל מבצע שומר החומות. בשעות הערב הם שהו בבית, כמו כולם עקבו בדריכות אחר דיווחי החדשות והיו בהאזנה מלאה למשמע קולות האזעקה. "באותו ערב נורו מטחים כבדים גם למרכז הארץ וגם לשדרות, אחד מהם הרג את הילד עידו" נזכר יהושוע אלגזר, "באחת האזעקות מיהרנו כמו תמיד להיכנס לממ"ד ואז נשמע פיצוץ מחריד, התברר כי רקטה פגעה בבית אך יצאה מהקיר השני לחצר של הבית, נגרם נזק גדול לחלונות ולכל הרכבים שהיו בקרבת הבית, אחד מהם שלנו ושני רכבים נוספים של השכנים. אגב . הסתבר אחר כך שהרקטה פשוט לא התפוצצה אחרת הנזק היה הרבה יותר גדול".
לדבריו, כבר למחרת הבין כי הפיצוי שיקבל על הנזק בכלי הרכב לא יהיה מלא משום שמס רכוש לא משלם על ירידת ערך רק על עלות התיקון. "נגרם לרכב נזק באלפי שקלים אבל אמרו לי שהמדינה לא מכסה ירידת ערך, כאילו שאני בחרתי או גרמתי לנזק הזה. מה הם מצפים עכשיו כשארצה למכור את הרכב לא אדווח שהוא נפגע מרסיסים, לא אדווח שהחליפו לו חלקים? איזה מן דבר".
למחרת, אלגזר לא הבין שזו רק תהיה ההתמודדות הראשונה שלו מבין לא מעט התמודדויות שיבואו בהמשך ויהפכו את הרצון שלנו לחזור לביתו לסיוט אחד גדול. "הרקטה שהתפוצצה ביום רביעי גרמה לנזק בחלונות ועשתה סדקים בטיח לא עשיתי מזה עניין גדול, הכי חשוב שיצאנו מזה ללא פגע. רק רציתי שהמדינה תתקן לי את הנזק וזהו לחזור לשגרה".
יומיים אחר כך, הבית של משפחת אלגזר ספג שוב פגיעה ישירה, הפעם הנזק היה בלתי נתפס אבל מאחורי סיפור הנס הגדול עמדה הפעם מורה אחת של אחד מבני המשפחה שהתעקשה שעליהם לצאת להתרעננות בבית מלון מחוץ לעיר. "המורה של הילד פשוט הצילה לנו את החיים כי אחרי שהרקטה פגעה ביום רביעי, יומיים אחר כך פגעה בבית הרקטה השנייה, למזלנו לא היינו בבית".
הסיפור החל כאשר המחנכת שונטל יהוד בן נעים, מבית הספר התיכון שבשדרות, עודדה את משפחת אלגזר לצאת להפוגה מהטילים במלון ענבל בבירה. היוזמה עצמה נולדה בארגון נשות אמי"ת מניו יורק, שלו שייכת רשת אמי"ת, המנהלת כ 60 תיכונים בארץ. באמי"ת ביקשו להזדהות עם התלמידים והמורים הנמצאים תחת אש והחליטו לתרום לכל משפחה שזקוקה להפוגה סוף שבוע במלון כדי לאגור כוחות. וכך גם באמי"ת שדרות הציעו למשפחת אלגזר לצאת למלון לשבת. באותו יום שישי כשהתפוצצה הרקטה למרבה המזל, רחל ויהושע ובנם התלמיד אוראל, ואחיו אילן, שהו במלון בירושלים. "הגענו למלון, ומייד כשירדנו לארוחת ערב, בעלי מקבל טלפון מהשכן, ששואל איפה אנחנו ומספר שהתפוצץ בתוך הבית שלנו טיל", סיפרה האם רחל. "לא ידענו אם לצחוק או לבכות. מייד יצאנו מה מלון ונסענו חזרה לשדרות לראות מה נשאר מהבית ולנסות להציל מה שאפשר. ההזמנה למלון הצילה את החיים שלנו, המנהל ונשות אמי"ת היו שליחים טובים של מי שרצה להציל אותנו".
רק רוצים לחזור לבית
בעקבות המקרה, אנשי העירייה ומס רכוש התגייסו כדי לארגן לבני משפחת אלגזר מקום מגורים זמני, לדבריו של יהושוע הוא העריך כי מייד לאחר חלוף הזעם של המבצע, הבית ישופץ והם יחזרו להתגורר בו אבל בעוד מבצע שומר החומות הסתיים בחלוף 11 ימים, ב-21 למאי, הם גילו שהסיוט שלהם רק התחיל.
במהלך הסיור בבית נדהמו בני משפחת אלגזר לגלות את היקף הנזק העצום, הם מיהרו להביא מהנדסים כדי לקבל חוות דעת נוספת לחוות דעת שיגבשו אנשי מס רכוש. "הבאתי מהנדס כדי שיבצע בדיקה והוא קבע בפירוש שלבית נגרם נזק ביסודות ולכן הוא ממליץ להרוס אותו מהיסוד ולבנות אותו מחדש, לא הסתפקתי בזה והבאתי עוד חוות דעת של איש מקצוע שקבעו כי אין היגיון לשפץ כי היסודות נהרסו ואין לדעת איזה עוד נזק נגלה בעתיד". אישתו של יהושע רחל: "הבאנו 2 חוות דעת של אנשי מקצוע, גם נציג העירייה קבע שהבית הזה צריך להיהרס ולהיבנות מחדש אבל אנשי מס רכוש טוענים שצריך לשפץ וזהו. הכי פשוט להרים ידיים ולהסכים לזה אבל אנחנו כבר נענשנו בכל מה שנגרם לנו למה אנחנו צריכים להיענש פעם נוספת".
יהושוע: "לפני 23 שנים הגעתי לשדרות, השקעתי את כל החיים שלי בבית הזה, לא מוכן להתפשר ודורש מהמדינה שלא נתנה לי ביטחון את מה שמגיע לי. הכי קל לבוא ולהגיד נתקן, אתה מכיר קבלן שיהיה מוכן לחתום שהבית או אחד הקירות לא יקרוס בעתיד. אחד השמאים אומר לי "מה הבעיה נקלף לך את הטיח, נפרק לך את המטבח ונבנה מחדש, ואת כל הריהוט נחליף לך. הבעיה שהם לא עושים את זה, הם רוצים לקבוע סכום נמוך בהרבה ואחר כך אני אצטרך לשבור את הראש מול כל ספק. אם רכשתי דלת ב-7,000 שקלים נניח למה אני צריך לקבל חצי מחיר, איפה אני אמצא את אותה דלת בחצי מחיר".
לדבריו של יהושוע הוא מתמודד עם בירוקרטיה מתישה. "עד שאתה לא חווה את זה אתה לא מבין מה אנשים שטיל פגע להם בבית צריכים לעבור. בהתחלה אמרו לי לך תביא תוכניות, עכשיו לך תמצא בהנדסה תוכניות מלפני יותר מעשרים שנה, לא הצלחנו למצוא. אחר כך אני מוצא את עצמי מוציא מכיסי 5,000 שקלים בשביל שקבלן יכין לנו תוכנית לבית ויציין כתב כמויות. אחרי שאני מביא אומרים לי שהם לא מאשרים ואני שואל מי מפצה אותי על ההוצאה שנדרשתי להוציא? פשוט את אף אחד לא מעניין כל מה שאנחנו עוברים. הבית שלנו עדיין הרוס מפגיעת 2 רקטות והתחושה האישית שלי שהמדינה הפקירה אותנו".
במהלך הסיור בבית ההרוס, יהושוע לא יכול לשאת את המראה של ההרס הגדול ונשבר בדמעות. "כבר חוויתי אינספור נפילות רקטות, אחת מהן אפילו פגעה ברכב היסעים שאני עובד איתו, לא תיארתי לעצמי שאחרי שאני ומשפחתי נינצל פעמיים נצטרך להתמודד עם סיוט אחד גדול של בירוקרטיה הזויה. מאז חודש מאי אני ואישתי לא ישנים, הנפש שלנו לא רגועה, אנחנו עוברים יום יום כבר חצי שנה טלטלה נפשית קשה, נוסף על הכל מתמודד עם החרדות של אותו אירוע, אני מרגיש שאני כבר לא יכול לעמוד בזה, לא נותרו לי ולאישתי כוחות עוד להתמודד , מה שהם מצפים שאני פשוט ירים ידיים".
לסיום מבקשים בני הזוג רק בקשה אחת: לחזור לבית שבו הם חיים מזה 23 שנים. "מבחינתנו אם לא היה נגרם נזק ליסודות אולי היינו מתפשרים אבל קיבלנו חוות דעת שהבית צריך להיהרס ולהיבנות מחדש, למה אנחנו צריכים לעבור את הסיוט הזה אחרי שחטפנו 2 רקטות? אנחנו מקווים שהסיפור שלנו יגיע לאוזניים הנכונות כי אנחנו רוצים כבר לחזור לשגרה ולהשאיר את הסיוט של מבצע שומר החומות מאחורינו".
תגובת מס רכוש: "לצערנו, העיכוב בשיקום ביתם של משפחת אלגזר מונח לפתחם. מהנדסים מטעם קרן הפיצויים ערכו בדיקה מעמיקה בבית ומצאו כי ניתן לשקם את הנזק. בעקבות הבדיקות, נעשה אומדן מדויק לצורך שיקום הבית והוא הועבר למשפחה לצורך בדיקה ואבחון של בעלי מקצוע מטעמם. מס רכוש ממתין כעת לתשובה שלהם כדי להמשיך בתהליך השיקום".