במשך שלוש שנים, הקים מוטי מלכה משדרות בעשר אצבעות ובהשקעה של חצי מיליון שקלים עסק משפחתי לממכר בשר "הקצבים" אבל ביקורת אחת של משרד הבריאות והמחלקה הווטרינרית הסבה לו נזק ענק בגלל הרצון לעשות לעצמם יחסי ציבור בתקשורת. בראיון מיוחד ל'דין וחשבון' הוא מביא את גרסתו, מסביר למה לדבריו עשו מזבוב פיל ואיך הוא מתמודד עם הנזק התדמיתי שנגרם לו.
סביר להניח שכמוני, לרבים מכם יצא לבקר לא מעט באיטליז אם זה במכולת השכונתית או באחד מרשתות המזון הגדולות, כמעט בכל פעם עולה אותה התהייה עד כמה באמת הבשרים, העופות והדגים שאנחנו אוכלים במיוחד שברקע מהדהד קולו של רפי גינת שהצליח להפחיד אותנו מכל מזון אפשרי, נשמרים ומטופלים באופן קפדני. סביר להניח שכל רשת או בעל עסק שמכבד את עצמו מקפיד הקפדה יתרה. כשנכנסים לאטליז "'הקצבים" באזור התעשייה בשדרות, ההקפדה על הסדר והניקיון מורגשת באופן מיידי כך שבאמת קשה היה להבין ממה כל כך הפחידו אותנו בתחילת החודש משרד הבריאות והווטרינר העירוני שמיהרו לאחר ביקורת שגרתית להפיץ לתקשורת הודעה חורצת דין ומפחידה, בלי לחשוב על ההשלכות באשר לעתידו של העסק. "מי שראה את הכותרת המפוצצת חשב כאילו אני מוכר חזיר, מוכר באמת מזון שעבר תוקפו והמקום שלי מוזנח באופן קשה ואת זה אמרו עליי שאם יש משהו שאני מקפיד עליו במשך 30 שנים שאני עוסק בתחום זה נושא הניקיון והסדר" מסביר הבעלים מוטי מלכה בראיון ל'דין וחשבון'. מאז הוא מנהל סוג של קרב הישרדות, למזלו הוותק שלו בתחום עומד לזכותו וגורם לאנשים עדיין להאמין בו. "הכי קל להוציא הודעה ולרסק עסק שנבנה בהמון יזע והשקעה כספית במיוחד שאני יודע את האמת ובחרתי לא להסתתר, לומר את האמת שלי, איפה טעיתי אבל עדיין זה רחוק מאוד ממה שהציגו לציבור בלי לחשוב פעמיים מה הנזק שיגרם לי".
כאשר אנחנו שומעים על מקרים בהם משרד הבריאות מבצע אכיפה ומגלה מפגע בריאותי קשה שלא להירתע, זה מייד יוצר אצל כל אחד תחושה כי מדובר במקום לא היגייני, מטונף ומה לא. אבל המקרה שאיתו מתמודד בשבועות האחרונים, מוטי מלכה הוא בדיוק המקרה שבו היה צריך להפעיל שיקול דעה לפני שמכריזים כותרת מפוצצת "140 קילו הושמדו באטליז בשדרות" מבלי להשמיע את עמדתו וטיעוניו. חשוב לומר, משרד הבריאות והווטרינר העירוני מחויבים לעשות את עבודתם וטוב יהיה אם יגבירו את הפיקוח במקומות שונים בעיר בהם נדמה כי רגלם לא דרכה מעולם. "באותו יום התברר לנו שמספר בתי עסק קיבלו הודעה על ביקורת של משרד הבריאות רק אנחנו לא ידענו אבל לא הייתה לנו בעיה עם זה" מסבירה שמרית מלכה מבעלי המקום, "אני כמובן לא מסתכלת על אחרים אבל להציג אותנו כפי שהציגו אותנו זה מרתיח ורחוק מהאמת כי אנחנו מקפידים מאוד על נושא הניקיון והתברואה אני מרשה לעצמי לומר יותר מכל עסק אחר. לבוא ולכתוב שבשר הוחזק בתנאי תברואה ירודים כשמדובר בכלל בבשר שנשמר במחסן בצד ומיועד להחזרה ולא למכירה זה נקרא לעוות את האמת".
הביקורת וההודעה השנויה במחלוקת
את העסק שלו "הקצבים" הקים מוטי מלכה, תושב שדרות לפני כשלוש שנים אחרי שבמשך שנים עבד וניהל מפעלים לייצור בשר, בין היתר חנות המפעל "פרבורגר" באשקלון שנסגרה. "במצטבר אני עובד בתחום אפשר לומר כמעט 30 שנה, אחרי שלפני שלוש שנים נסגר המקום שבו עבדתי המון שנים החלטתי שהגיע הזמן לפתוח בעיר שלי חנות בשר משלי, להביא את כל הניסיון והידע על מנת להביא לצרכנים כאן את הבשר הכי טרי והכי איכותי" מסביר מלכה השבוע, "כשאני אומר אני בא עם ניסיון זה אומר שאני יודע בדיוק איך מייצרים בשר, על אילו כללים שומרים, כמה ניקיון צריך לעשות כך שזה משהו טבעי אצלי לא בשביל למצוא חן בעיני משרד הבריאות לביקורת, כמובן שאני לא מושלם".
מלכה החליט להשקיע לא מעט בהקמת העסק, בשלב הראשון הקמת אטליז לממכר עופות, בשר ודגים של מיטב מותגי המזון ובשלב הבא פתיחת קו ייצור, זאת אומרת מוצרי בשר שייעשו במקום. "בשלב הראשון אני יכול לומר שהשקעתי קרוב לחצי מיליון שקלים כדי להעמיד את תנאי הקירור הכי טובים בחדר הקירור שבניתי בחלק האחורי של העסק וכמובן בחנות עצמה שבה אני מציע את הסחורה ללקוחות" הוא מסביר, "בסך הכל מהרגע שפתחתי את העסק רבים בשדרות הכירו אותי ופרגנו לי מכל הלב".
ואז בא משרד הבריאות ומאיים לזרוק לפח את כל ההשקעה שלך?
"כן בהחלט. תראה עדיין אני אומר אין לי דבר נגד משרד הבריאות והביקורות שהם עושים, כל מי שמתעסק בתחום יודע שזה חלק בלתי נפרד מהעסק, כמו גם הרבנות המקומית שנותנת הכשר, אלה שני גופים חזקים שאטליז כמוני חייב את החותמת שלהם, אין מה לעשות".
ספר לי על הביקורת, מה היה שם באמת שגרם להם למהר להוציא הודעה?
"בגדול בחנויות בשר תמיד יש ביקורת של משרד הבריאות או הווטרינר העירוני ושוב אין לי בעיה איתם. עובדה שהווטרינר העירוני בא אליי בעבר כבר מספר פעמים, העיר הערות בונות, ביצעתי והכל היה בסדר מה גם אני חנות שמוכר ולא מייצר בשר, את כל הסחורה שלי אני קונה מחברות ידועות שיש להם את כל האישורים הנדרשים. הפעם לראשונה הגיעו אליי גם ממשרד הבריאות, אם תשאל אותי אם זה מקרי או ייזום אני לא יודע לענות לך".
לטענתם הם מצאו בשר שפג תוקפו ונשמר בתנאים ירודים?
"אתה מבין את האבסורד? אם זה בשר פג תוקף הוא לא ראוי למאכל אדם אז זה לא באמת משנה באילו תנאי קירור למרות שזה נשמר בתנאי קירור במקום שאין לאף אחד גישה מלבדנו העובדים. בקיצור הגיעו נציגי המשרד ביקשו לפתוח במחסן את חדר ההקפאה הגדול שם היו לי מדפים ומתחתם הייתי מאחסן שאריות של עורות, עצמות במקום לזרוק את זה בפח ולהסריח את כל הרחוב כי גם אין לנו פח נורמלי אז זה נשמר בהקפאה ופעם בשבוע יש בחור שמגיע אליי לקחת את השאריות כדי לתת לכלבים אז לצערי הם בחרו להיתפס על העניין הזה למרות ששוב זה בשר שהיה סגור ומוחבא ומסומן , הם רק אמרו שאסור שזה יהיה שם, אמרתי להם אוקיי אני מבין שזה אסור נתקן את זה וזהו אבל זה לא אומר שחלילה משהו מזה עומד למכירה, הם פשוט בחרו לעשות מזה עניין גדול".
מתי אתה מבין שזה לא עוד ביקור שגרתי שאתה מקבל הערות ומתקן?
"הם הודיעו לי שהם מתכוונים להשמיד את זה, אמרתי להם אין בעיה כי באמת לא ראיתי בזה משהו חריג גם כשהם צילמו תמונות בלי הפסקה".
לטענתם היו גם קרטונים שלמים שפג תוקפם?
"נכון, אלה קרטונים שעטפתי כמו שצריך, כתבתי עליהם פג תוקף ובזה נגמר הסיפור, זה חלילה לא הועמד למכירה בשום שלב".
לא יותר קל היה לזרוק הכל לפח וזהו?
"תראה כל יום נאגר 5 קילו שאריות בשר, ברגע שאני זורק את הבשר בפח המפגע תברואתי יכול להיות יותר גדול. אתה יודע איזה סירחון יהיה ברחוב הזה, יהיה פה ריח בלתי נסבל, ובקיץ זה אפילו חמור יותר. הפיתרון שאני מצאתי זה לאסוף במרוכז לשמור במחסן בצד, בנאדם שדואג לכלבים מגיע פעם בשבוע ואוסף את זה ובזה נגמר הסיפור. אני לא רואה עם זה בעיה אבל משרד הבריאות כן רואה עם זה בעיה אז אני צריך ליישם וזהו"
אבל לא ממש הסתפקו בזה ומיהרו להוציא הודעה מפוצצת?
"יכול להיות שבגלל הדחף לייצר כותרות כמעט ריסקו לי את העסק ואני עדיין במצב לא פשוט. חשבתי לתומי שבזה הסתיימה הביקורת, אחרי שעה אני מגלה שזה מופיע כבר במאקו, ווינט, וואלה, רוטר, כמעט כל כלי תקשורת, "140 קילו הושמדו באטליז עם כל הפרטים המזהים, הכפישו אותי ופשוט רצו להוריד לטימיון את כל מה שבניתי בעשר אצבעות. עוד באותו היום בוטלו מלא הזמנות והרגשתי ממש שעולמי חרב, שהלכה לי כל הפרנסה, אפילו היו מחשבות לסגור ולא לפתוח יותר כי הייתה הרגשה שכל המגדל שבנית, קובייה אחר קובייה קורסת".
מאמצים גדולים לשקם את התדמית
בעצה אחת עם בני משפחתו וחבריו הקרובים החליט מלכה לא להרים ידיים ויצא למלחמת הישרדות מבחינתו, מלחמה שבעיקרה לשכנע לקוחות לשמור לו אמונים. "היו לי ימים לא קלים בלי שינה, תחשוב שלוקחים לך את כל הפרנסה מהיד , שממש עושים לך עוול בגלל שמשרד הבריאות החליט שיש צורך לפרסם דבר ביקורת שגרתי, אין לי בעיה שיצלמו ויפרסמו אם באמת היה משהו חריג, אבל לא יכול להיות ששמי יוכפש מבלי שיהיה לאנשים את האפשרות לשמוע את גרסתי".
אז איך מסבירים באמת ללקוחות את מה שקרה?
"החלטתי פשוט לא להתחבא, לא להסתיר את הסיפור ולספר לכל אחד באמת מה קרה, אפילו אני מזמין לקוחות לבוא לראות מקרוב עד כמה המקום שלי נקי ומבריק וכמה אני שומר על תנאי הקפאה וכו. לשמחתי יש לא מעט לקוחות שהשתכנעו אבל יש כאלה שלא השתכנעו והיו מהוססים מאוד, מקווה שבהמשך אצליח לשקם את האמון איתם".
פנית לעירייה בעניין הזה?
"אם יש משהו שכואב לי שאני שומע שההודעה יצאה מהעירייה, כאילו יש בשדרות כל כך הרבה עסקים קטנים ובינוניים שנלחמים על חייהם אז לא היה נורא להפעיל קצת שיקול דעת. מה שהכי מוזר בכל הסיפור שיומיים קודם לכן ביקרו אצלי נציגים של הרבנות הראשית, הם ביצעו ביקורת ומצאו שאני עומד בכל תנאי הכשרות, יומיים אחר כך מופיעים אצלי נציגי משרד הבריאות, אני שב ואומר אין לי בעיה שיעשו את העבודה אבל קצת שיקול דעת, אני השקעתי חצי מיליון שקל והמון יזע כדי להקים את העסק הזה, הם בהודעה אחת יכולים לרסק לי את כל מה שבניתי".
יש לך כעס על העירייה?
"הכעיסו אותי ברמות שאי אפשר לתאר. את משרד הבריאות אני לא מאשים אבל בעירייה צריכה לדאוג לנו העסקים הקטנים והבינוניים. יש בשדרות את העסקים הגדולים ויש את הקטנים, לידי למשל פתחה רשת חדשה שמוכר עוף בחמישה שקלים, כולם יודעים שהוא מפסיד כי לי זה עולה 17 שקלים לפני מע"מ, הוא מפסיד כסף כדי למשוך לקוחות אבל הוא יש לו את הכוח הזה אבל אנחנו קטנים אז היכולת שלנו במקום הזה שדרות זה לנסות להתקיים, לנסות להתפרנס ברמה המינימלית לכן העירייה צריכה לעזור לנו ולא למהר לתת למשרד הבריאות לרסק עסק בשביל איזה הודעה כדי להראות את הפעילות שלהם".
בסוף השבוע האחרון החליט מלכה להוציא ללקוחותיו בשדרות הודעה אישית. "כל הסיפור הוא זבוב שנופח לפיל.
ביקורות משרד הבריאות נעשות באופן שוטף בעסקי מזון חלקם מגיעים לתקשורת וחלקם לא. ההודעה שפורסמה נופחה הרבה מעבר למציאות. עובדה שהעסק פתוח ועובד ב"ה ברור לכל שאם משהו לא היה תקין חלילה היו נועלים את הדלתות" כתב בין היתר, " למרות שניסיתי לשכנע את הפקחים שמדובר בחזרות ושאריות מזון פורסם מכתב יבש שמשדר אטימות וחוסר רגישות עם הגדרות שמבהילות את הציבור.מכתב שביכולתו בקלות להרוס עסק ופרנסה של משפחה. כל זה הושמד ע"י פקחי משרד הבריאות ואין לי טענות על כך. אני חושב שנגרם לי עוול באופן פרסום הסיפור והצורה בה הוא עובר בין התושבים ומנופח עוד יותר. כולנו יכולים להבין את הנזק התדמיתי והכלכלי דווקא בתקופה שעסקים קטנים נלחמים על קיומם. הלקוחות הקבועים שלנו יודעים שחנות הבשרים שלנו היא אחת החנויות הנקיות והטריות ביותר בעיר עם שירות שקשה למצוא במקומות אחרים. חברים, אני חוזר ומדגיש העסק שלנו עובד עם מוצרים כשרים וטובים עברנו את ביקורת הרבנות בהצטיינות. אני עובד עם חברות מוכרות וידועות בשוק ויש תעודה וסימון על כל מוצר. אנחנו מקפידים בחנות על ניקיון סביבתי קפדני גבוה.
מי שמכיר אותנו יודע! למרות הפגיעה בי כאדם קודם כל ולמרות האכזבה אנחנו ממשיכים לעבוד עם הרבה כוחות מחודשים בשבילכם ולמענכם. מידי יום אני מתעודד לראות את הלקוחות שמכירים וממשיכים לתת בנו אמון ונותנים לנו סיפוק. מתוך אמונה שלמה בבורא עולם שהכל לטובה, ומתוך אמונה בעצמנו, ביכולות ובידע שלנו אנחנו מזמינים אתכם להמשיך לתת בנו אמון ולסמוך עלינו. אתם מוזמנים לשפוט ולראות בעצמכם את רמת השירות הניקיון והטריות שלנו".
איך אתם מתקדמים מכאן?
"אנחנו יום יום, שעה שעה עדיין נלחמים על התדמית, אני מקבל המון תמיכה מאנשים שהתחילו להבין שנעשה לי עוול. יש גם את ההתמודדות עם השמועות שמפיצים אנשים, לפני שכל אחד מפיץ שמועות כדי שיחשוב שמדובר בפרנסה של אנשים ולא משתעשעים עם זה. מעבר לזה אנחנו אנשים מאמינים וככאלה אני אומר הכל לטובה".