חודשיים וחצי אחרי שנחשפה לראשונה ב'דין וחשבון' תופעה של ניסיונות סחיטה כלפי קבלני בנייה באמצעות גביית "דמי שמירה", תחקיר נוסף ומעמיק חושף כי התופעה רחבה הרבה יותר ומטרידה: בשדרות פועלים לפחות 2 "ארגוני פרוטקשן" שמתחרים ביניהם, קבלנים מודים כי הם משלמים בין 500 ל-1500 שקלים עבור שמירה על אתר הבנייה. "מי שלא משלם כמוני סופג הרס ונזק לסחורה" אומר אחד התושבים שפתח קבוצת ווטסאפ למאבק בתופעה.
סיור שעשינו השבוע מספר פעמים באחד מאתרי הבנייה בצפון העיר שדרות לא מרמז אפילו במעט על התופעה שמטרידה בחודשים האחרונים תושבים רבים שבונים את ביתם החדש. על פי השיטה המוכרת מאוד ברחבי הארץ מתייצבים גורמים מטעם "חברת שמירה פיראטית" באתרי הבנייה כאנשים נורמטיביים לכאורה ומציעים באדיבות לשמור על אתר הבנייה בתום יום העבודה אבל בעיקר בסופי שבוע כדי למנוע גניבות סחורה בסכומים של עשרות אלפי שקלים ואף נזק לאתר עצמו. "כל מי שמתחיל לבנות בית כבר יודע מה המשמעות שמישהו מגיע ומציע לך לשמור על הבית שאתה בונה, אין צורך להיות תמימים" מסביר א' תושב שדרות שהחליט לפעול מול גורמי המשטרה "באופן אוטומטי אתה נרתע ומוצא את עצמך בלבטים ובחשש גדול, קבלנים שהם כבר וותיקים בתחום הבנייה מבינים שאין טעם להילחם בתופעה ולשלם כמה מאות שקלים בחודש ככה הם עובדים בשקט וחוסכים לעצמם כאב ראש גדול וגם הפסד של לא מעט כסף. למרות זאת אני אומר אסור בשום פנים ואופן להשלים עם המצב הזה וצריך לשים לזה סוף".
"התופעה כבר שולטת בשדרות"
תופעת הפרוטקשן למי שלא מכיר "גביית דמי חסות"-הפכה שיטה לסחיטת כסף המופעלת לרוב על ידי אנשי פשע מאורגן.השיטה מתבססת כביכול על הסכם בין בית עסק לפושעים לפיו הם יספקו לעסק שירותי הגנה בתמורה לתשלום קבוע. בפועל מדובר בסחיטה, מפני שהפושעים למעשה "מגנים" על העסק מפני עצמם, שכן אם לא ישלם את דמי החסות – הם עצמם יפגעו בו או בבעליו.לרוב מתחילה הסחיטה בפנייה ידידותית אל בעל העסק והצעה לספק לו שירותי הגנה מפני ונדליזם. אם בעל העסק מסרב או טוען שאין לו צורך בשירותים כאלה, נוקטים הפושעים בשיטות ונדליזם או אלימות שונות (כגון הצתה או שוד) כדי להפחיד את בעל העסק, והוא נאלץ לשלם תשלום קבוע לפושעים כדי שמעשי ההרס לא יחזרו.
רק לאחרונה בכתבה בחדשות 10 נחשפנו למימדי התופעה בעמק שרה בעיר ב"ש. מבין בעלי העסקים הרבים ב'עמק שרה' שנאלצים לשלם פרוטקשן מחשש לשלום עסקם הפרטי, נחשף סיפורו של אהרון אלגריסי, בעל מוסך בבאר שבע שנשדד לפני 8 שנים באיומי אקדח לאחר שלא נענה לדרישת התשלום של העבריינים. יום אחד הגיעו חמישה רעולי פנים, בדואים ככל הנראה, תקפו ושדדו את אהרון ושותפו לעסק דוד באיומי אקדח.
כזכור, כבר לפני כחודשיים וחצי נחשפה חלק מהתופעה ב'דין וחשבון'. "בשנתיים האחרונות יש תנופת בנייה גדולה, חלק מהפרויקטים נבנים על-ידי קבלני משנה קטנים, חלקם וילות פרטיות על-ידי אנשים פרטיים שמעסיקים עובדים מכל הסוגים שמגיעים לעיר" סיפר אחד התושבים שבונה בית פרטי, "אליי אישית לא פנו אבל שמעתי לפחות על מקרה אחד שהבית שלהם כבר בשלבי סיום , הם קיבלו הצעה לכאורה ידידותית להציב שמירה עד שיאכלסו את הבית, הם אמרו בנימוס לא אבל מאז בעל הנכס מוטרד ולא רגוע, אני לא יודע אם לקרוא לזה פרוטקשן אבל זה מצב לא נעים".
אחד הקבלנים הוותיקים סיפר השבוע כי בפרוש נעשה נגדו ניסיון של פרוטקשן, "אני במקרה מספיק חזק לעמוד מולם ויודע להתמודד עם כל ניסיון אבל יש כאלה בשדרות שאני מכיר שנתקלו בזה ומאז חוששים. אני לא אומר לך עכשיו שהפרוטקשן חוגג אבל כל מיני בני מיעוטים שמסתובבים בעיר מציעים את עצמם לקבלני בנייה ואפילו לבעלי עסקים מסוימים, ברגע שיש ניסיון כזה צריך לגדוע אותו. תתאר לך שיבוא מישהו שיחשוש מזה אני אומר לך באחריות הוא ישב בשקט וישלם, בטח לא ירוץ עם זה למשטרה כי אז הוא יחשוש מנקמה".
מבדיקה שביצענו עם מספר קבלנים הם הודו כי הם עצמם לא נתקלו בתופעה בשדרות אבל שמעו שיש ניסיונות להטיל אימה באמצעות גביית דמי חסות. "זה לא סוד שיש בשדרות מלא בני מיעוטים שמסתובבים בעיר, סביר להניח שיש פיקוח של המשטרה אבל זה לא מספיק כדי למנוע את התופעה" הוא מסביר. לעומתו אחד הקבלנים משוכנע שהתופעה קיימת אבל לא מדברים עלייה. "אם תבדוק טוב אתה תגלה שיש שומרים בכל מיני מקומות, לכאורה מדובר בעובדים שעובדים באתר בנייה אבל איך אפשר לדעת שלא מדובר בתשלום דמי חסות? זאת אומרת שגם אם המשטרה רוצה, כל עוד מי שנסחט לא מדווח יהיה לה קשה לטפל בתופעה באמת".
למרות העדויות שהגיעו לידי 'דין וחשבון' במשטרה לא ידעו כיצד להתייחס למידע כל עוד לא הוגשה תלונה, לעניין זה התייחס בחודש שעבר בראיון ל'דין וחשבון' מפקד משטרת שדרות סנ"צ מייק כהן שאמר בין היתר: "אם יש תופעה כזאת אני קורא לאנשים לבוא ולהתלונן. אני מבטיח שכל תלונה כזאת תקבל התייחסות רצינית. אני לא מכיר תלונות כאלה ואם קיימת תופעה כזאת של אנשים שסוחטים אז שהציבור יבוא ויתלונן. אין לנו תיקים כאלה ואם היו בטוח שהיינו מטפלים בהם כמו כל תיק של פשע חמור. בלי שנקבל תלונות ובלי ידע בסיסי על אדם כזה או אחר שפנה וביקש לקבל כספים שלא מגיעים לו קשה להתקדם. אם אני כמשטרה יודע על ביצוע עבירה מהסוג הזה, כל-כולי יהיה בתוך זה. צריך שיתוף פעולה של האזרחים, אפילו בצורה הבסיסית".
גניבות וזריעת הרס
הדברים שאמר מפקד משטרת שדרות ב'דין וחשבון' בחודש שעבר גרמו לכמה קבלנים לשים סוף לשתיקתם, חלקם הודו השבוע בפנינו כי הם ממשיכים לשלם סכום חודשי אך מוכנים למסור עדויות במשטרה אם לא יהיו מוכנים להיחשף. "אני מבחינתי בונה בכמה מוקדים בשדרות יש לי גם ככה מלא עבודה ודברים על הראש אז בשביל השקט שלי אני מוכן לשלם כדי שבאמת תהיה לי שמירה על הבתים שאני בונה, יחד עם זאת אני יודע שזה לא בסדר ואסור להשלים עם זה. אני מבחינתי מוכן להירתם למה שצריך אבל לא פועל בגלוי. אם עוד אנשים יתלוננו אני יחד איתם במאבק כדי לשים סוף לתופעה" סיפר אחד הקבלנים.
אם עד לפני חודשיים וחצי קבלנים דיווחו לנו רק על ניסיונות סחיטה הרי שבאחת השכונות התופעה כבר מזמן הפכה למטרד של ממש ותושבים שבונים את בתיהם מדווחים על גניבות ונזקים לבית שלהם שנמצא בבנייה. כך למשל אחד התושבים שהזמין כמות גדולה של חומר קלקר והניח בשטח הבנייה גילה עם שובו מחופשה קצרה מחו"ל באותו שבוע נגנבה ממנו סחורה בשווי 11 אלף שקלים מה שגרם ו לעיכוב בעבודה וכמובן להפסד כלכלי, "תחשוב לעצמך שאתה מזמין סחורה שחישבת לעצמך בתקציב הבנייה והיא נגנבת ממך, זאת פגיעה אנושה בכיס שלי. עכשיו היום זה חומר של 11 אלף שקלים, מחר את חומרי הברזלים של היציקות, ביום אחר זה קרמיקה, זה פשוט סיוט" הוא אומר ואני תוהה האם לא מדובר בגניבה רגילה כמו שקורה בהרבה מקומות בשוטף. "צריך להיות תמים גדול כדי לחשוב שמדובר בצירוף מקרים של גניבה קלאסית. אני משוכנע לגמרי שמדובר בגניבה מתוכננת היטב כי אחר כך גם קיבלתי הצעות לשמירה על הבית כדי שזה לא יחזור על עצמו, בפועל כל החברים סביבי שבונים אמרו לי בפרוש שזה יכול להימנע אם אשלם את דמי החסות לגורמים כנראה בני מיעוטים שיש ביניהם הסכמה שיש שמירה על המקום ולא מתקרבים אליו".
גם ד' שעבר להתגורר בשדרות לפני כשנתיים אחרי שרכש קרקע לבנייה באחת השכונות החדשות נחרד כאשר שמע סיפורים מקבלנים כי קיימת תופעת פרוטקשן. "אני עדיין לא בשלב מתקדם של הבית, זאת אומרת הוא נמצא בתהליך בניה ואני לא מחזיק סחורה יקרה אבל סביר להניח שאני אתקדם לשלב הטיח ואצטרך לאחסן בבית קרמיקות ואביזרים יקרים אני גם אקבל הצעת לשמירה על הבית" הוא מספר. לדבריו לאחרונה הוא כבר כנראה קיבל מסר. "באתי לכאן אחרי סופ"ש וגיליתי שקיר שלם שכבר נבנה פשוט מישהו בא ופירק אותו. זה לא מעשה ואנדליזם, זה מעשה מתוכנן היטב של אנשי שמבינים בתחום. מאז המקרה אני לא ישן בלילה מהחשש שיגנבו לי ויזרעו הרס בבית".

צילום: אורי גבאי
אגב, בסיור שלנו באחד מאתרי הבנייה ראינו כיצד קבלן נאלץ לבנות מחדש יציקה אחרי שכמה ימים קודם פירקו את הבנייה מהיסוד. "זה הזוי לחלוטין מה שקורה כאן" אומר אחד התושבים "אתה לא תאמין אפילו יש להם עמדות שמירה שהם בונים" הוא מצביע על שלד עץ שהוקם וצפוי לשמש עמדת שמירה. "הם יגידו שמדובר במבנה לשמש עמדת מנוחה לעובדים, אני אומר לך שמדובר במסווה של עמדת שמירה. בשכונה אחרת אפילו השתלטו על קרקע ציבורי, יצקו בטון ועטפו את המבנה הארעי לטובת עמדת שמירה בלילות".
ד' החליט לא לשתוק נוכח התופעה החמורה. "קראתי ראיון בעיתון שלכם עם מפקד תחנת המשטרה ונורא כעסתי. אי אפשר להקטין ראש ולומר תושבים צריכים להתלונן. אני אומר אם יש מידע הם צריכים לבדוק אותו, לבצע מעקבים, לשלוח יחידה חוקרת, לא לחכות שמישהו יבוא ויתלונן. בעקבות זאת החלטתי לפנות למשטרה, יש לציין שמהרגע שפניתי הם נותנים יחס נפלא, יש שוטרים שנתנו לי את הנייד הפרטי שלהם כדי להישאר מעודכנים בכל פיפס קטן, יחד עם זאת עם כל הכבוד שלי אליהם צריכים לעשות הרבה יותר כדי לגדוע את התופעה מהשורש, צריך להגביר את ההרתעה באזורי הבנייה בעיקר בסופי שבוע כדי למנוע מכל מיני אנשים מפוקפקים להכתיב לנו את החיים. אני יודע שזה קורה בהמון ישובים בישראל אבל יש ביכולתנו למנוע את זה בשדרות. כאשר התחלתי לברר על התופעה נדהמתי לגלות שיש המון קבלנים שמחוסר ברירה משלמים סכום חודשים, לא יכול להיות שאנחנו ניתן לזה יד לכן התחלנו להתאגד כקבוצה, אפילו שוקלים לעשות סבב שמירה בנינו. אני מקווה שהמשטרה תירתם בכל הכוח לשים סוף לתופעה".
בשיחות של 'דין וחשבון' עם פועלי בניין נחשפנו לעוד עניין מדאיג. מסתבר שיש בשדרות "ארגונים" של פרוטקשן שאף מגיעים למקרי אלימות ביניהם. "אתה צריך להבין שהכל פה עניין של כסף וכשיש מאבק על כסף זה מגיע גם לאלימות, אפשר לומר שיש 2 מחנות שרבים ביניהם על נתח גביית דמי החסות בשדרות ואני לא ממציא" אומר בגילוי לב אחד מפועלי הבניין שמתגורר באחד מהיישובים הערביים בנגב. "אני יודע לספר לך על מקרה שבו הייתה תקרית אלימה ביניהם, זאת אומרת אחד גבה 500 שקלים מקבלן והשני ביקש לגבות 1500 שקלים כדי לתת שמירה והגנה גם מהבחור השני שגובה כסף, זה יצר בלאגן אחד גדול". כשאני תוהה איך המשטרה לא יודעת מכל זה הוא אומר. "האנשים האלה מאוד מתוחכמים הם כבר מנוסים בתחום, אתה לא תראה אותם מסתובבים ופועלים בגלוי וקבלן שמשלם כסף לא מוכן לסכן את עצמו ולשתף פעולה עם המשטרה. קבלן מעדיף לשלם כדי שיהיה לו שקט".
לטענת אחד התושבים על-פי בדיקה שעשה ברשימת הנסחטים שמשלמים דמי חסות בשביל השקט שלהם נמצא גם שוטר. "יש לנו מידע ודאי ששוטר משלם עבור שמירה על הבית שלנו. אם הוא נכנע לזה , זה מסביר כמה התופעה חמורה".