עוד לא ממש ידוע כיצד יסתיימו פרשות השחיתות, לכאורה, שהתפוצצו בשבוע שעבר בשדרות אבל לפחות בכל הקשור לאגף הקליטה של העירייה גם אם יתברר שלא בוצעו עבירות פליליות, הממצאים שעולים מתוך הפרשה מטרידים: כספי גבייה שלא הופקדו בקופת העירייה, תקציב למועדונית שלא פעילה, רכישת משקאות חריפים, מימון בתי מלון ומתנות. איפה מבקרת העירייה בסיפור? היא דווקא ביצעה ביקורת יסודית אך למרות הזמן הרב שחלף טרם הובא לאישור מועצת העיר
"בשלוש השנים האחרונות אגף הקליטה פורח כמו שהוא לא פרח מעולם" העיד השבוע אחד העובדים באגף הקליטה בעיריית שדרות, "עד לפני שלוש שנים, לא היה בכלל תקציב לפעילויות אבל בשנים האחרונות התקציב עומד על יותר ממיליון שקלים ויש לצערי כאלה שהחליטו לנצל את התקציב הגדול גם לבזבוזים מיותרים, כנראה לא סתם המשטרה נכנסה לתמונה".
כבר שנתיים שמגיעים לידי "דין וחשבון', עדויות על התנהלות בעייתית באגף הקליטה, מעת לעת גם פורסמו כתבות שעסקו במסיבות מושקעות אפילו מדי כמו זו שנערכה בשנה שעברה לרגל השנה החדשה עם אלכוהול ורקדניות בטן, מסיבה עם סממנים נוצריים שאגב עוררה סערה גדולה בגלל שהתקיימה בתוך בית כנסת. "אנחנו באמת לא יודעים אם נגנבו כספים ואם יצא משהו מכל מה שטוענת המשטרה בפרשה שהתפוצצה בשבוע שעבר במסגרתה נעצר סגן ראש העירייה טל נחשונוב הממונה על אגף הקליטה" אומרים גורמים בעירייה, "אבל מישהו היה צריך להתערב ולעצור את ההתנהלות הבזבזנית הזאת. זה ידוע כבר שנים שחברי עירייה שממונים על תיקים מסוימים מקבלים תקציבים כדי שיוכלו לעשות קצת פוליטיקה ולדאוג לציבור שלהם לפעילויות, זה קורה בתחום הדת, תחום הרווחה, ובעוד תחומים אחרים, זה בסדר כל עוד זה בגבול הטעם הטוב וחברי עירייה דואגים לקיים פעילויות חשובות לציבור התושבים אבל כאשר התקציב מופנה למסיבות, טיולים ובתי מלון זה פשוט בזבוז כספי ציבור ואסור היה לכל הגורמים הכי בכירים בעירייה לעצום עיניים ולשתוק ויהיה הסכם פוליטי אשר יהיה".
משלמים על פרויקטים שלא מבוצעים או מבוצעים חלקית
בתחילת הקדנציה הנוכחית עם כניסתו של אלון דוידי לבניין העירייה הוא הבהיר כי יעמוד בהתחייבותו כלפי חבר העירייה אנטולי נחשונוב שהיה נאמן לו מאוד במערכת הבחירות ואף סייע לו לא מעט. למרות שנחשונוב השיג רק מנדט אחד, דוידי נתן לו תפקיד סגנות בשכר לחצי קדנציה ואת תיק הקליטה שהיה מבוקש כבר אז אצל יריביו הפוליטיים של נחשונוב במגזר הרוסי מארק איפראימוב וחווה נחשונוב. לאחרונה אגב, המאבק המחודש על תיק הקליטה היה זה שהביא למשבר בין דוידי לנחשונוב ששלח לו הודעת אסמס חריפה שתוכנה נחשף בשבוע שעבר ב'דין וחשבון'. נציין כי לפני ארבעה חודשים מאבק זה גם הביא לעזיבת איפראימוב ונחשונוב את הקואליציה. דוידי אז האשים אותם בהפרת הסכם קואליציוני, הם מצידם טענו כי מאחר והפכו לנציגי ישראל ביתנו, המפלגה דורשת להחזיק בתיק הקליטה ולהעביר אותו מידי נחשונוב לידי הנציגים החדשים. בנוסף, בשיחות סגורות ההתעקשות של אימפראימוב ונחשונוב נבעה גם בשל העובדה כי בשנתיים האחרונות הם קיבלו אינספור תלונות על בזבוז מוגזם של תקציבים ולכן כאשר הבשילה האפשרות התעקשו על תיק הקליטה כדי "להפסיק את החגיגה" כדברם. תחילה היה נדמה כי נחשונוב ישתוק על כך אבל כאשר יתברר לו שייאלץ להיפרד מהתיק התגלע הסכסוך עם ראש העיר.
ואיך כל זה קשור לפרשה שהתפוצצה בשבוע שעבר? לטענת אנטולי נחשונוב "חברי המועצה דוברי רוסית" הם אלה שדאגו להעליל עליו עלילות. "כשתסתיים חקירת המשטרה נדע אם אלה היו עלילות" התייחסו גורמים בסביבתה של העובדת אירה בובר ששימשה כמנהלת מחלקת הקליטה ופתחה בפני המשטרה את "תיבת הפנדורה", "למעשה הכל החל בסוף שנת 2014 באופן מקרי לחלוטין כשהיא ניגשה לגזבר העירייה שם המתין לה צ'ק בסך 400 שקלים בעבור השתתפות העירייה באחת הפעילויות שמימן משרד הקליטה. אירה הודיעה שאין צורך בצ'ק ואפשר להשאיר אותו בקופת העירייה "כי הם כבר הסתדרו", הגזבר קובי אילוז ביקש לדעת איך הם הסתדרו והתברר לו בפעילויות אשר ממומנות נמכרו כרטיסים והכסף לא דווח ולא הופקד בקופת העירייה. הגזבר לא המתין הרבה והוציא מכתב לכל הגורמים בעירייה על התנהלות לא תקינה. בשלב זה הבינה אירה לאחר התייעצות עם עו"ד שעליה לכתוב תצהיר ולדווח על ההתנהלות הבעייתית, בהמשך כאשר הבינה שמנסים להפיל עליה את האחריות היא ניגשה ליאח"ה והגישה תלונה והציגה בפניהם רשימות מסודרות המוכיחות שהיא התנהלה בצורה מסודרת".
התנהלותה של אירה בובר לא מצאה חן בעיניו של הממונה עליה טל נחשונוב, המתיחות בין השניים שרק בבחירות האחרונות התמודדו יחד באותה רשימת למועצת העיר הורגשה היטב ואף באה לידי ביטוי בנתק מוחלט, בהמשך נלקחו מבובר סמכויות, היא לא הייתה שותפה לישיבות ולהחלטות. בשל כך, כאשר נתבקשה לחתום על שעות עבודה או חשבוניות היא התנגדה בתוקף דבר שהרתיח עוד יותר את הממונים עליה. "באחד המקרים היא התבקשה לאשר שכר של עובדים בפרויקט שאושר תקציבית, אפילו הוקצה לו מבנה אבל לא הייתה שום פעילות והיא התנגדה בתוקף לאשר תשלום שכר על פעילות שבכלל לא התקיימה".
יש לציין כי זה לא המקרה היחיד שהאגף שילם על פעילות שלא התקיימה. לפני כשנה, באחת מישיבות ההנהלה פנתה חברת המועצה חווה נחשונוב לנוכחים והתריעה על כך שבפרויקט "מחוברים" יש בעלי תפקידים שנבחרו לתפקיד, מקבלים שכר אבל עושים בכלל את הפעילות. נציין כי פרויקט זה אושר על-ידי משרד הקליטה לפרק זמן של חצי שנה בין 1.5.2014 לבין 31.12.2014, בחודש פברואר 2015 כתבה פולינה צור, יועצת הקליטה בקהילה של מרחב דרום דו"ח מרוכך יחסית על ביצוע פעילות בתוכנית "מחוברים" בשדרות, בחוות דעתה ציינה: "פרויקט מחוברים בשדרות החל לפעול באיחור וזאת בשל חוסר בכוח אדם מקצועי. לאחר שנמצא רכז לתוכנית ושני מדריכים, התוכנית יצאה לדרך במבנה שהוקצה על-ידי הרשות. המבנה לא הותאם לצרכי התוכנית, לא עבר שום הכנה ובהתאם היו התוצאות. בני נוער כמעט ולא הגיעו לפעילות למרות שרכז התוכנית ניסה להפעיל חוגים. החוגים פעלו אבל עם מעט משתתפים. מספר נמוך של בני נוער הגיעו לפעילות וזאת לא בהתאם לדרישות המשרד. ביקרתי בפעילות לא ניתן להגיד שהתרשמתי". אגב, מבדיקה 'דין וחשבון' עולה כי רכז התוכנית שמצא עצמו חסר מעש החליט בסופו של דבר להתפטר לאחר שלא היה מוכן להמשיך לקבל שכר לחינם. נציין בנוסף כי לאחרונה התמנו שתי מדריכות חדשות לפרויקט אבל שוב הועמד מבנה שלא ניתן לקיים בו פעילות כך שלא ברור למה היה צורך לחזור שוב על אותה טעות ולבזבז תקציב על משהו שהוא בר-ביצוע.
איפה הייתה מבקרת העירייה?
כאשר התפוצצו בשבוע שעבר שתי הפרשיות על שחיתות לכאורה בשדרות עלו תהיות רבות מדוע לא נשמע קולה של המבקרת, אנשי אופוזיציה אף טוענים כי המבקרת לא עושה את עבודתה כראוי. מתברר שהמבקרת מירי גלס דווקא ביצעה אומנם באיחור ביקורת בכל הנוגע לאגף הקליטה, היא אף הניחה בסוף חודש מאי דו"ח יסודי על שולחנו של ראש העיר אלון דוידי. למרות שחלף המועד כפי שמתיר החוק לאישור הדו"ח טרם הובא לאישור המועצה. מבלי להיכנס לפרטים מלאים, המסקנות לא מתכתבות מול מה שהמשטרה טוענת באשר לאחראים לכך.
בשבוע שעבר כידוע המשטרה עצרה את נחשונוב בחשד לכאורה בין היתר – שיבוש חקירה, עבירות של קבלת דבר במרמה, ניצול מרות המלווה באיומים, קבלת דבר מרמה בנסיבות מחמירות, עבירות של איסור הלבנת הון, רישום כוזב במסמכי תאגיד והפרת אמונים. עו"ד אלי אונגר המייצג את נחשונוב טוען מנגד "כי מדובר במחזור חשד ללא בסיס של ראיות נוספות שהצטברו".
בניגוד לדו"חות קודמים, המבקרת לא מטילה כלל את האחריות על הממונה נחשונוב מה שהיא לא ממש עשתה בשני דו"חות קודמים שלה, דו"ח שכתבה על מועדון מרכז יום לקשיש שם הטילה אחריות על מי שהיה ממונה הרווחה בתקופת בוסקילה מיכאל אמסלם וכן דו"ח שכתבה על המתנ"ס ובו הטילה את האחריות על מי שהיה מחזיק התיק יובל גבאי. מה שהיה לא פחות תמוה, זאת העובדה ששני הדו"חות על דברים שקרו חמש שנים אחורה, על בעלי תפקידים שכבר לא נמצאים בתפקיד, נכללו בדו"ח ביקורת שנתי לשנים 2013-2014 שהובא לאישור מועצת העיר רק ב-2015.
מבלי להיכנס למסקנות הדו"ח על אגף הקליטה ומי האחראים להתנהלות החמורה כפי שמתארת לא אחת המבקרת בדו"ח הנ"ל ואם הפרשה תסתיים ללא אישום פלילי, הממצאים שעולים בדו"ח הזה על בזבוז תקציבים צריכים להטריד את כולם- כספי גבייה שלא הופקדו בקופת העירייה, תקציב למועדונית שלא פעילה, רכישת משקאות חריפים, מימון בתי מלון ומתנות.
באשר לעובדה כי הדו"ח טרם הובא לאישור מועצת העיר (ולכן אי אפשר לפרסם את הממצאים במלואם) נדמה כי זה תמוה ועל המבקרת לתת את הדעת על זה.
מבקרת העירייה מסרה בתגובה כי היא מנועה להתייחס וכי פרסום הדו"ח לפני שהובא לאישור מועצת העיר הינה עבירה פלילית. עוד הוסיפה "הביקורת בעירייה אינה מתייחסת לנושאים הנמצאים תחת חקירה משטרתית".
נציין כי חוות דעת משפטית שקיבל עיתון 'דין וחשבון' כן מאפשר פרסום הדו"ח אולם מראש בחרנו שלא לפרסם את תוכנו.