במשך עשרות שנים מתמודדים תושבים משדרות עם התפרצויות ריח נוראיות שמגיע מכיוון מפעל העופות שבשטחה של שער הנגב. אחרי שבעבר כבר נאבקה העירייה בתופעה מה שהביא לטיפול יסודי, בחודשים האחרונים זה הריחות חזרו. בנוסף, השבוע התרחשה דליפה ממיכל האמוניה שהכניסה את דיירי רחוב הנחלים הסמוך לחרדה גדולה.
כבר עשרות שנים שתושבי שדרות, במיוחד אלה המתגוררים ברחוב הנחלים (אזור בריכת השחייה) סובלים מהתפרצויות ריח חריף של המפעל הוותיק, המוכר לכולנו 'עוף קור' אשר שוכן סמוך לעיר בשטחה של המועצה האזורית שער הנגב. לעיתים הריח הנורא מתפרץ בשעות הערב המאוחרות ולעיתים הוא מתפרץ בשעות הבוקר המוקדמות. האם בשנת 2020 ראוי שמפעל ימשיך להתקיים בקרבת אזור מגורים על אף שהוא נמצא בכלל בשטחה של המועצה האזורית השכנה? כנראה שלא אם רוצים לשמור על איכות החיים של התושבים.
השבוע, לאחר שהתרחשה שוב דליפה של גז אמוניה המסוכן מתוך המפעל, הם החליטו לצאת למאבק בתקווה שאיכות החיים תשוב אליהם. תושבים רבים פנו למערכת "דין וחשבון", לאחר פרסום פוסט בקבוצת הפייסבוק "שדרות זה בית, שדרות זה לב" אותה מנהל אלירן ג'רבי. הם הציגו עדויות מצולמות של מה שלטענתן גורם המפעל לסביבה. בעדויות המצולמות ניתן לראות בין היתר מי שופכין מלאים בדם שזורמים סמוך לבתי המגורים. התושבים, שביקשו להישאר בעילום שם, מבטיחים שהפעם אין להם שום כוונה לוותר עד שכל הליקויים התברואתיים והסביבתיים יתוקנו.
כאמור, זוהי אינה הפעם הראשונה שתלונות עולות כנגד המפעל. משיחות שנערכו במערכת מתארים התושבים מציאות חיים בלתי אפשרית. "אנחנו לא יכולים לשבת במרפסת שלנו. הריחות כל כך חזקים ובלתי נסבלים שבאים בגלים כל פעם מחדש, ושלא נדבר על דליפת האמוניה" מספר אחד התושבים.

גב המפעל שצמוד לבתי המגורים. צילום: אורי גבאי
דליפת האמוניה מהמפעל היא נושא שדובר בו רבות מאחר והוא קרה כבר מספר רב של פעמים, ללא כל מענה חרף פניות התושבים לעיריית שדרות ולמשרד להגנת הסביבה. המפעל ידוע כמי שמחזיק בתחומו את הגז המסוכן למרות הקרבה לבתי המגורים באזור שחשופים לסכנה בריאותית. השבוע בעת שהתרחשה דליפה נוספת מהמפעל, הוצאו העובדים מהמפעל, כשלכאורה טענו בפניהם שמדובר בתרגיל. "אנחנו מרגישים שיש יותר מידי פעמים שדולפת אמוניה. זה ריח כימי חריף ביותר שאנחנו מרגישים אותו אפילו בלשון. עובדי המפעל שיצאו החוצה טענו בפנינו שאמרו להם שזה תרגיל, אבל כולנו יודעים את האמת. אני לא יודע מה אפשר לעשות, כנראה שולטים במפעל הזה אנשים חזקים מידי שלא מאפשרים לפעול נגדו ואין באמת הרבה מה לעשות", הוסיף תושב אחר בתסכול.
מתוך העדויות המצולמות ומסיור שנעשה בשכונות הקרובות למפעל, ניתן להריח את הריח העז ולראות את שפכי המים המלאים בדם עליהם מלינים התושבים. הם מספרים כי פנו לעירייה הנוכחית והן לראשי ערים בעבר, ולאף אחד לא היה פתרון אמיתי למצב העגום בו הם נמצאים. "כשפנינו לעירייה בתקופה האחרונה, כל מה שהיה להם להגיד זה שאין להם מה לעשות עם זה. בעבר בא נציג של העירייה שנראה היה שהוא נחוש לטפל בבעיה, אבל בסוף גם הוא נעלם כאילו בלעה אותו האדמה", סיפרו התושבים הכועסים, שבקולם ניכר ייאוש למרות שלטענתם הם לא מתכוונים לוותר הפעם ולהביא לפתרון המצב.

צילום: אורי גבאי
"אני לא יכול לתאר לך מה הולך אצלנו בשכונה ואצלי בבית", מבקש תושב אחר להוסיף. "השכונה שלנו מפוצצת ביתושים ענקיים במשך כל היום והלילה ובכל מצב, אני כל היו רודף אחריהם. הריחות הם נוראיים, אי אפשר לתאר את זה . בסופי שבוע יש רעש מטורף של מכונות מהמפעל וכריזה שלא מפסיקה ואנחנו חושבים כל הזמן שיש צבע אדום. נראה שכל מה שלא צריך לקרות, במפעל הזה קורה. דיברנו עם כל מי שצריך, גם עם המשרד לאיכות הסביבה, והם רק אומרים שהם שולחים מישהו וזה סתם המצאות כי לא קורה כלום. גם לעירייה פנינו והם טוענים שאין להם מה לעשות עם זה. כל היום אנחנו מרססים נגד יתושים ואז יש לנו כמה ימים של חסד וזה חוזר בכמויות אדירות. פנינו לכל מי שצריך, אבל כנראה שיש דברים שאנחנו לא מודעים אליהם והסכמים שונים שמונעים ממי שצריך – לטפל. איך יכול להיות שמפעל כזה מיושן ממשיך לעבוד בצורה כזאת עם דליפות שקורות יותר מידי פעמים? פשוט מטורף ואף אחד לא עושה עם זה כלום, אנחנו לא מעניינים אף אחד", סיים.

צילום: אורי גבאי
מהמועצה האזורית "שער הנגב" אשר המפעל נמצא בתחומה נמסר בתגובה: "מפעל עוף עוז נמצא תחת ניטור ובדיקות של המועצה- הן תקופתיות והן בדיקות פתע בתחומי ניטור הריח, זיהום אדמה ומים. ככל שמתגלות חריגות, המפעל נקנס. כל תלונה שמגיעה אלינו למועצה, מטופלת על ידי צוותי המועצה, איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון והמשרד להגנת הסביבה".
במשרד להגנת הסביבה מסרו בתגובה ארוכה ומפורטת: המשרד להגנת הסביבה מפקח באופן שוטף על המפעל ויפעיל את סמכויותיו, כפי שעשה זאת בעבר, ככל שימצאו ראיות המעידות על הפרות סביבתיות. במהלך השנים האחרונות התקבלו במשרד להגנת הסביבה תלונות בודדות על המפעל, רובן בנושא מטרדי הריח, וחלקן בנושא רעש ומזיקים. כלל התלונות שהתקבלו במשרד להגנת הסביבה ובמוקד החרום נבדקו, לרבות עריכת סיורים על ידי נציגי המשרד, נציגי רשות הטבע והגנים ואיגוד ערים לאיכות הסביבה אשקלון, וכלל הפונים קיבלו מענה. באשר למפגע היתושים, לאחר הפנייה בנושא נשלח למקום פקח של רשות הטבע והגנים. בבדיקה שערך לא נמצאה דגירה של יתושים. יש לציין, כי בסביבת המפעל יש מקורות שונים למפגעי יתושים למכביר כדוגמת נחלים שעליהם מפקח המשרד בתדירות גבוהה. מקרים ספורים של מטרדי ריח או זרימות ביוב שמקורם במפעל עוף עוז הובאו לידיעת המשרד. המקרים טופלו באופן נקודתי תוך ביצוע בירור ופניה לרשויות שדרות ושער הנגב. דוגמה לכך היא אירוע שהתרחש בספטמבר 2018 שבו דווח על זרימת מים אדומים בנחל ניר עם. האירוע טופל במסגרת סמכויות הרשות המקומית. באשר לאמוניה: שירותי הכבאות אכן הגדירו את האירוע כ"דליפת אמוניה קטנה". מקור הדליפה הוא פירוק מדחס אמוניה וניקוז שמנים אשר הכילו שאריות של אמוניה. לאחר האירוע המפעל הגיש למשרדנו תחקיר אירוע חומרים מסוכנים, כפי שהוא נדרש לעשות על פי תנאי היתר הרעלים של המפעל. לאחר מעבר על תחקיר האירוע, נראה כי במקרה הנוכחי לא התבצעה הפרה של תנאי היתר הרעלים של המפעל. יצוין כי באירוע אמוניה שהתרחש במקום בסוף 2017, התנהל מול המפעל הליך אכיפה מנהלי, שכלל התראה ושימוע.
מעיריית שדרות נמסר: "ראשית, יש לציין כי מפעל "עוף קור (עוז)" נמצא בשטח המועצה האזורית שער הנגב. עם זאת ובשל טענות של תושבי שדרות המתגוררים בסמיכות למפעל ולאזור התעשייה שער הנגב, העירייה פועלת ותפעל מול המועצה ומול איגוד ערים לאיכות הסביבה בתקיפות כלפי כל התנהלות של המפעל שפוגעת באורח חיי התושבים. בחודש ספטמבר התקבלה במוקד העירוני תלונה על זרימת מי שפכים מהמפעל לבתים סמוכים. צוות פיקוח איכות הסביבה הגיע למקום, פתח תלונה באיגוד ערים ואנו במעקב אחר נושא זה. ביררנו את הנושא גם מול המועצה וכאמור נמשיך לפעול כדי שכלל המפעלים יעמדו בתקני הבטיחות ולא יגרמו לריחות לא נעימים, הזרמת מי שפכים ודליפה של חומרים מסוכנים".
מאיגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון נמסר: לאחר שקיבלנו פנייה בנושא ריח חזק ככל הנראה ממפעל עוף עוז, כונן של האיגוד הגיע למקום לביצוע בדיקה מקיפה וזיהוי מטרדי הריח ומקורם. חשוב לציין כי לא נמצאו נכון לעכשיו ממצאים המבהירים בוודאות את הקשר של מפעל עוף עוז למטרדי הריח. בנוסף לכך, מהבדיקה של הכונן עולה כי במפעל אחר הנמצא באזור נמצאה פסולת בעלת ריח משמעותי . אך גם מכך לא ניתן להסיק בוודאות שזהו הגורם למטרד הריח החזק. איגוד ערים לאיכות הסביבה ממשיך בבדיקות מקיפות נוספות באזור על מנת לאתר את מקור הריח ויביא לסיום הטיפול במטרד מול הגרומים הרלוונטיים. נמשיך לשמור על בריאות תושבי הנפה ונוודא כי מטרדי הריח הללו יופסקו לאלתר.