חג פורים כבר בפתח ולצד השמחה הגדולה שמביא איתו החג הצבעוני ישנם לא מעט הורים וילדים בשדרות ובישובי העוטף שמוטרדים רק מדבר אחד- משחקי הנפצים שמלבד היותם מסוכנים מאוד, מעצימים משמעותית את החרדה בקרב אלה אשר סובלים מפוסט טראומה כתוצאה מהמציאות הביטחונית. כזכור, עניין החרדה צץ גם בחגיגות יום העצמאות כאשר ראשי הרשויות באזור החליטו לוותר על מופע הזיקוקים שגורם לבהלה גם בקרב הלומי הקרב שזה עתה חזרו מזירות הקרב של עזה ולבנון.
יש לציין כי בשנים האחרונים ישנה יותר מודעות לנושא ובשנה שעברה בשדרות למשל נחגג החג מספר ימים לאחר שהתושבים חזרו מתקופת הפינוי בבתי המלון. השנה, כמעט שנה וחצי אחרי מתקפת הטרור של השבעה באוקטובר מספר המטופלים בטראומה הוא עצום כך שישנה חשיבות גדולה יותר שכל ההורים יתגייסו למשימה לעבור את החג ללא משחקי הנפץ השונים שבמקור נועדו רק להשמיע רעש של קפצונים בזמן קריאת המגילה אלא שבשנים האחרונות זה הפך למטרד של ממש.
להתחשב בילדים החרדתיים
לקראת החג המתקרב, לא מעט תושבים המתגוררים בגזרת העוטף יצאו בקריאה נרגשת להימנע משימוש בנפצי פורים. "הבן שלי, בן 10, חווה אזעקות ונפילות טילים אבל מה שקרה בשבעה באוקטובר העצים עוד יותר את החרדה, למרות הזמן שחלף והעובדה שיש בשדרות בחודשים האחרונים שקט יחסי, הוא עדיין קופץ מכל רעש חזק" מספרת ענת, תושבת העיר. "כל נפץ שמישהו זורק ברחוב מחזיר אותו לרגעים הקשים, וזה פשוט שובר את הלב. אנחנו חייבים להתחשב בילדים שלנו ולמנוע את זה מהם."
בתוך כך, הורים משדרות מדווחים כי מאז השבעה באוקטובר הפחד והחרדה התעצמו עוד יותר, וכי כל רעש קטן גורם לבהלה גדולה. "הבן שלי לא יוצא מהבית אחרי הצהריים כי הוא מפחד לשמוע פתאום פיצוץ של נפץ ברחוב," מספר אבי, אב לשלושה משדרות. "מאז המלחמה האחרונה, כל רעש מזכיר לו את התקופה הנוראית שעברנו כאן, וזה בלתי נסבל." גם מירי, אם לילדה בת 8, מוסיפה: "הילדה שלי קופצת מכל דלת נטרקת או אופנוע שעובר במהירות. זה נורא לראות איך ילדים כל כך קטנים חיים בפחד, והנפצים רק מחמירים את זה."

גם בעיר נתיבות ישנה התגייסות לטובת מניעת השימוש בנפצים. מירב כהן, מפונה מקיבוץ עין השלושה שעברה מאז 7 באוקטובר להתגורר זמנית בנתיבות העלתה לקראת חג פורים, בקשה מרגשת מתושבי העיר ברשתות החברתיות. "כולנו חווים פוסט טראומה, תיזכרו בנו לפני שאתם קונים לילדכם נפצים וקפצונים", כתבה – וזכתה לתמיכה מהגולשים, תושבי העיר.
"תושבים יקרים אתם שקלטתם אותנו בחום, באהבה, ברוחב לב", פתחה את דבריה מירב. "אני פונה אליכם רגע לפני פורים, רגע לפני שאתם קונים לילדכם נפצים וקפצונים, בבקשה תיזכרו בנו המפונים ובילדים שלנו – כולם חווים פוסט טראורמה".
עוד הוסיפה מירב: "כולם קופצים מכל רעש קטן. אני בטוחה שתצליחו למצוא דרך לחגוג גם בלי נפצים. קצת מודעות והתחשבות זה כל מה שאני מבקשת, תודה רבה ושיהיה לכולנו חג שמח ובשורות טובות".
עמותות בריאות הנפש ופסיכולוגים לילדים מתריעים אף הם מפני ההשלכות. ד"ר מיכל לוי, פסיכולוגית חינוכית, מסבירה: "התגובות לרעשים פתאומיים אצל ילדים עם חוויות טראומטיות עלולות להיות קשות מאוד – החל מבכי ופאניקה ועד סימפטומים פיזיים כמו דפיקות לב מואצות וזיעה קרה. חשוב מאוד לייצר סביבה בטוחה בחג, תוך הפחתת הטריגרים שיכולים להציף את החרדה."
היוזמה של משטרת שדרות
הורים רבים קוראים לרשויות להגביר את האכיפה על מכירת נפצים ולחנך את הילדים לגבי ההשלכות של השימוש בהם. חלקם אף פנו לבתי הספר בדרישה להעלות את הנושא למודעות בקרב התלמידים.
"אני פונה לכל ההורים – דברו עם הילדים שלכם, הסבירו להם למה זה לא משחק ולמה זה עלול לפגוע באחרים," מבקשת אבישג ביטון משדרות. "פורים הוא חג של שמחה, בואו נשמור עליו כזה עבור כולם."

בתוך כך, במשטרת שדרות לא נותרו אדישים ובעקבות פניות של אזרחים וגם כחלק מתוכנית עבודה שהתגבשה בתחנה לקראת החג מעבר לשמירה על ביטחון הציבור, הוחלט לפעול בנושא. לדברי מפקד התחנה, סנ"צ מידד לביא, הוא מודעים לסכנה הכרוכה בשימוש של משחקי הנפץ. "מעבר לעובדה שמדובר בסכנה בטיחותית של ממש אנחנו מודעים לכך שרעשי נפץ בעיר כמו שדרות גורמים לבהלה גדולה. לכן, לקראת החג ביצענו פעילויות כנגד מכירת נפצים, זיקוקים וצעצועים מסוכנים בעיר שדרות וביישובי העוטף.
עוד הוא מציין כי על פי המדיניות שלו כבר לפני כשבועיים התקיים מבצע צעצועים מסוכנים בעיר שדרות.
"בהובלה של משרד אבטחה ורישוי עסקים, נציגי שיטור עירוני שדרות ומפקח משרד הכלכלה של מחוז דרום יצאנו למבצע הסברה, במהלך המבצע בוצעו בקרות ב-21 בתי עסק ברחבי העיר, בוצעה הסברה בכל בית עסק בנושא. מבצעים וחיפושים כאלו ימשיכו לצאת לפועל לקראת ובמהלך אירועי החג".