כשיעקב בר יוחאי רכב על האופנוע שלו בדרך לעבודה והבחין בקשיש מט לנפול הוא חזר להושיט לו עזרה. מאותו רגע הוא החליט להקדיש את חייו להצלת חיים בהתנדבות. כשנהוראי דרשן נקלע בטעות לקורסים חובשים הוא מצא עצמו מעניק עזרה ראשונה לאדם שסבל מקוצר נשימה כבד ומאותו רגע התמכר. בעזרת האופנועים של 'איחוד הצלה' הם הפכו לכוח עזר משמעותי במערך ההצלה המקומי.
כשנהוראי דרשן ויעקב בר יוחאי, מתנדבי איחוד הצלה בשדרות מגיעים רכובים על האופנועים השאלה המתבקשת הראשונה שלי הייתה איך לכל הרוחות הם מסתדרים בחום יולי-אוגוסט עם המעילים השחורים של רוכבי האופנוע, מבחינתם זה הדבר האחרון שמטריד אותם בדרך להעניק עזרה רפואית ראשונה. "כשאני עולה על האופנוע בדרך למשימה של הצלת חיים מי בכלל חושב על החום, ברגע שיש קריאה אני חדור מטרה להגיע לפצועים, לחליפה הכבדה הזאת כבר התרגלתי, אותנו לא מעניין אם חם או קר, אנחנו יוצאים למשימה. בכל מקרה כבר למדנו איך להסתדר עם החום הכבד הזה" מסביר בחיוך דרשן רכז יחידת המתנדבים בשדרות שפועל בהתנדבות מלאה יחד עם עוד עשרה מתנדבים מקומיים בסניף המקומי שהוקם לפני שנתיים ונותן מענה נוסף לתושבי העיר שכידוע מתגוררים במקום המועד לפורענות. "לשמחתנו עוד לא התנסינו במצב ביטחוני ואני מוכן שגם בעתיד לא נתנסה אבל לכל מי שמתגורר בשדרות ברור כי המציאות כאן בשדרות והעוטף היא שברירית, בכל רגע נתון השקט יכול להישבר לכן תמיד אנחנו ועוד ארגונים חירום אחרים הפועלים בעיר חייבים להיות בכוננות תמידית, 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה כדי לתת שירות רפואי ראשוני מהיר ויעיל ובמקרים מסוימים גם להציל חיים".
המלחמה עם מד"א
ארגון "איחוד הצלה" הוקם בשנת 2006 כארגון המושתת על מתנדבים ומטרתו מתן מענה רפואי ראשוני ומקצועי על מנת להציל חיים. כיום מונה הארגון מעל 3200 חובשים, פרמדיקים ורופאים פעילים מדן ועד אילת והוא מאושר כגוף מסייע רשמי בשעת חירום על ידי משרד הבריאות. מתנדבי “איחוד הצלה” מגישים סיוע רפואי לחולים ולפצועים הזקוקים לטיפול וסיוע רפואי מיידי. המתנדבים פזורים בתוך אוכלוסיית ישראל בכל עיר, שכונה ורחוב.
הסיפור המעניין של 'איחוד הצלה' נולד מתוך חוויה אישית של מי שעומד בראשה- נשיא הארגון אלי ביר אשר בנערותו בשנת 1978 היה עד לפיגוע בקו 12 בירושלים, הואראה בתור ילד איך אנשים שעפו מאוטובוס בוער צועקים לעזרה ומחכים זמן רב לעזרה. בגיל 15 הוא החל להתנדב באמבולנס בירושלים וראה בתור נער איך אנשים שזקוקים להצלה מיידית מחכים הרבה זמן ולפעמים הדקות האלו קבעו את גורלם. אחרי שהחל יחד עם עוד כמה חברים ללמוד קורס עזרה ראשונה, והתנדב במערך כוחות ההתנדבות בישראל באמבולנס, הוא הקים בשנת 1989 את ארגון הצלה, עם השנים הארגון הלך והתפתח והפך לארגון גדול בפריסה ארצית, את החותמת הרשמית של המדינה הם קיבלו רק לפני כשנתיים. הנהלת משרד הבריאות בראשות השר יעקב ליצמן, הודיעה כי היא מכירה בארגון המתנדבים "איחוד הצלה" כגוף רשמי העוסק ברפואת חירום אשר פועל באופן עצמאי ובכפיפות ישירה למשרד הבריאות. הכרת משרד הבריאות ב"איחוד הצלה" כגוף הצלה וחירום רשמי הגיעה לאחר תהליך ארוך שעבר הארגון מול הנהלת משרד הבריאות ולאחר שבחן את נהלי פעילות הארגון ואת הסטנדרטים המקצועיים של הנהלתו ומתנדביו. ההחלטה סייעה ל'איחוד הצלה' לקבל מידע עדכני על אירועי חירום, הן ממשפחות המטופלים והן ממוקדי הביטחון והחירום בישראל, וקבלת פעילות הארגון כלגיטימית בטיפול החירום בישראל.
ההשתלבות של 'איחוד הצלה' במתן מענה רפואי חירום יצרה בשנים האחרונות מתיחות עם ארגון 'מד"א', דבר שבא לידי ביטוי בתחרות סמויה על הטיפול בחולים ובאינספור עימותים בתקשורת, משרד הבריאות נאלץ לא אחת להתערב ולקבוע דרכים לשיתוף פעולה באמצעות אפליקציה מיוחדת שתפעיל מד"א במטרה להשתמש בכונני החירום של איחוד הצלה, אחרי תקופת רגיעה בין הארגונים בתחילת השנה הסכסוך הגיע לשיא, בשל כך התקיים דיון דחוף בוועדת הבריאות של הכנסת שם טען מנכ"ל מד"א כי איחוד הצלה מנסים לחסל את ארגונו, מנגד באיחוד הצלה טענו כי מד"א מנסה להשתלט עליהם.
בשבוע שעבר החליט משרד הבריאות לשים סוף לסאגה וכפה בחוזר מנכ"ל את אופן שיתוף הפעולה מעתה. זאת במטרה לייעל ולמקסם את פעילות כונני החירום במדינת ישראל לטובת כלל הציבור. לפי הנוהל עליו סוכם בשיתוף פעולה של שני הארגונים, כונני איחוד הצלה לא יהיו יותר עצמאיים ויופעלו במסגרת מוקד הכוננים הלאומי המופעל על ידי מד"א. הכוננים יוזנקו באמצעות מוקד מד"א שיאתר את הכוננים הקרובים ביותר למקום האירוע בלא קשר לשייכותם הארגונית. במקביל, מד"א יעביר גם למוקד איחוד הצלה מידע אודות כונני הארגון שאותרו, והמוקד ייצור קשר עימם ויבדוק יציאתם לאירוע ויעביר המידע למדא לצורך הזנקתם והעברת פרטי האירוע אליהם. לצורך כך, מד"א יפתח אפליקציה משותפת שיפעל כמוקד מידע משולב ושני הארגונים יצטרכו לבצע התאמות נדרשות לאפליקציה שתאפשר הפעלת הכוננים במתכונת זו. במטרה לייעל את התהליך ועל מנת שכל פניות החירום ינוקזו דרך מוקד הכוננים הלאומי, סוכם על דעת הצדדים, לאחר למעלה מ-10 פגישות משותפות במשרד הבריאות כי איחוד הצלה יחדל מפרסום ציבורי ופומבי של המוקד שלו, אולם לא ייאלץ לסגור אותו. ככל שתתקבל קריאת חירום במוקד איחוד הצלה, המוקד יעביר את הפרטים למוקד מד"א ובמקביל יאתר כוננים של איחוד הצלה ויזניקם לאירוע. האם זה סוף הסיפור של הסכסוך? יש לקוות שכן.

תאונת דרכים שאירעה לאחרונה בגזרת שדרות. שיתוף פעולה מלא עם מד"א
"אותנו מעניין רק לתת מענה מהיר לתושבי העיר"
עבור רבים מאיתנו, כאשר אנחנו נקלעים למצוקה וזקוקים לשירות רפואי אנחנו מחייגים 101 למגן דוד אדום אבל בשנים האחרונות לצד הארגון הוותיק והגדול הוקמו עוד ארגוני רפואה, יש שיטענו כי כל המאבק בסופו של דבר הוא סביב כסף אם כי בסופו של דבר רק האזרחים יכולים להרוויח משירות הצלה מהיר ויעיל.
בשנתיים האחרונות הפעילות של ארגון המתנדבים 'איחוד הצלה' מורגשת היטב בשדרות שבימי הסלמה זקוקה מאוד לכוחות עזר, גם בימי השקט התברר לא אחת כי יש חיוניות לפעילות הארגון שמתנדביו מגיעים במהירות לזירות אליהם מוקפצים, לעיתים כדי לתת שירות רפואי עד להגעת אמבולנס מד"א ולעיתים כדי לפעול יחד עם מד"א לתת עזרה ראשונה. "אנחנו לא רוצים להיכנס לסיפור עם מד"א, זה לא עניין שלנו המתנדבים, אני יכול לומר לך באחריות שבשדרות קיים שיתוף פעולה מלא, ההיפך תושבי העיר שהם כונני חירום במד"א ובאיחוד הצלה הם חברים טובים, כולם כאן עסוקים בהצלת חיים" מסביר יעקב בר יוחאי. דרשן מחזק את דבריו: "אותנו מעניין רק לתת מענה מהיר לתושבי העיר, לא עסוקים חלילה בשום מלחמה".
כאמור, הסניף של איחוד הצלה בשדרות הוקם לפני כשנתיים על-ידי קבוצה של מתנדבים שראו את הצורך בחיזוק מערך החירום הרפואי בעיר באמצעות אופנועים. בר יוחאי סיפר על הרגע שהבין את חשיבת הקמת איחוד הצלה בעיר ילדותו שדרות. "לפני כשמונה שנים, בתקופה שהתגוררתי באזור המרכז, הייתי רוכב על אופנוע בדרך לעבודה שלי, תוך כדי בזווית העין קולט עובדת זרה מחזיקה קשיש שהיא אחראית עליו והוא כזה מט לנפול, עשיתי מייד פארסה, עליתי על המדרכה והגעתי אליו" הוא מספר, "עכשיו בצבא למדתי קצת על עזרה ראשונה אבל זה לא היה מספיק, מאותו רגע הבנתי זהו אני חייב להתעסק בתחום הזה, להרחיב את הידע שלי מתוך הבנה שאם טיפול נכון ובסיס ברגעים הראשונים אפשר להציל חיים. בכלל אני חושב שלכל אחד אצלנו שמתעסק בתחום יש איזו שריטה במוח לתת לאזרח, להושיט עזרה והכל בהתנדבות מלאה. בשדרות יש לנו עשרה מתנדבים קבועים שעברו הכשרה אבל בכל רחבי הארץ כבר יש לנו מעל 3500 מתנדבים שזה מדהים. השאיפה שלי שבכל רחוב בשדרות יהיה כונן חירום".
לעומת בר-יוחאי, לנהוראי דרשן לא היה כל חיבור מקדים לעזרה ראשונה. אפשר לומר שהוא הגיע לזה די במקרה ונשאב לתוך זה. "לפני שנתיים כמה חבר'ה פתחו קורס של חובשים שנמשך שנה שלמה שמקבלים בו הכשרה מאלף ועד ת', התחום הזה לא כל כך עניין אותי, אפשר לומר שאני נקלעתי ממש בטעות אחרי שלחצו עליי להגיע לקורס" הוא מספר ומתאר את הרגע שגרם לו להתחייב להתנדבות באיחוד הצלה, "רק לאחר שסיימתי את הקורס התחברתי לתחום דרך מקרה שחוויתי מקרוב, הגעתי לבנאדם עם קוצר נשימה משמעותי, עושה פעולות פשוטות ומהירות ואתה רואה את הבנאדם ומבין שאם לא היית מגיע אליו בשניות הראשונות יש מצב שהבנאדם הזה לא היה איתנו היום, אחרי סוף האירוע כשאתה חושב על זה אני מבין שבזכותי ובזכות עוד אנשים שנתנו לו עזרה עד שהוא הגיע לבית חולים הוא חי, מאותו רגע עניין ההתנדבות בתחום החירום הפך לממכר אצלי ואני לא יכול להפסיק.

נהוראי דרשן, רכז מתנדבים בשדרות.
"אני עמוס מאוד בעבודה אבל שיש קריאה אני מיד מתייצב"
איך אתה בכלל מוצא זמן להתנדב ולקחת אחריות לא קטנה?
"אם אתה שואל אותי בהתחלה, לא חשבתי בחיים שאני ארכב על אופנוע וייתן מענה רפואי במיוחד שיום העבודה שלי עמוס מאוד ואני לא פנוי בכלל אבל שיש קריאות אני עוזב הכל וקופץ לשטח".
ואם אתה באמצע עבודה?
"עוזב הכל כי הצלת חיים היא מעל הכל. אני אתן לך דוגמה השבוע באחד הימים באמצע לחץ מטורף בעבודה, אני מקבל קריאה על אדם פצוע קשה לאחר שניסה לשים קץ לחייו באמצעות חיתוך ורידים ובליעת כדורים, סגרתי את המשרד ותוך מספר דקות הגעתי ראשון לזירה, עשינו מה שהיינו צריכים וכשהגיע האמבולנס העלינו אותו עליו וזהו חזרתי לעבודה".
חשוב לומר שאתם לא מחליפים את האמבולנס, איזה מענה רפואי אתם נותנים בשטח?
"לכל כונן שיוצא בשטח יש תיק שיש בו כל מה שיש באמבולנס רגיל חוץ מאלונקה, מכשיר שנותן שוקים, ערכת לידה, ערכת עירוי, סט חבישות, ערכת החייאה ליילוד ולמבוגר כולל בלון חמצן, כל כונן שלנו יש לו אמבולנס בתוך תיק קטן שעולה עשרות אלפי שקלים".
למה לדעתך יש צורך באופנועים של איחוד הצלה כשיש את האפשרות של אמבולנס?
יעקב: "איחוד הצלה שם לב שיש בארץ ובעולם בין זמן הגעת אמבולנס לבין זמן הגעת אופנועי ההצלה, הזמן הוא מאוד חשוב לכן הוקמה רשת להצלת חיים בשאיפה לראות בכל רחוב בארץ חובש של איחוד הצלה. לפעמים אני יושב עם האישה והילדים לארוחת ערב ואתה מקבל קריאה ברחוב שלך אתה עוזב את הכל ורץ. הנה למשל בשבוע שעבר, 12 בלילה ברחוב שלי הייתה תאונת פגע וברח ברוכב אופניים שנפצע וקיבל תוך דקות ספורות טיפול של עזרה ראשונה, יש גם מקרים שהגעה מהירה פשוט מצילה חיים".
כמה חשוב שבעיר עם מצב ביטחוני רגיש יהיה מענה מהיר כי בכל המבצעים ראינו את כוחות ההצלה של מד"א ואחרים מתפקדים מצוין?
"בעיר כמו שדרות נחוץ שיהיה כמה שיותר. הצוות שלנו עוד לא חווה את המציאות ונקווה שגם לא נחווה אם כי יש כמה בנינו שבמשך שנים מתנדבים ועברו כמה מבצעים צבאיים. אני בטוח שבעת הסלמה ירגישו אותנו טוב טוב בעיר".
כשאתם מגיעים לאירוע ואמבולנס מגיע אחריכם, איך הסנכרון ביניכם?
"אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם כל ארגוני ההצלה, כיבוי אש, משטרה, מגן דוד, אחרי הכל אנחנו חיים באותה עיר, מתפללים יחד, קונים ביחד במכולת, לכולנו יש מטרה אחת משותפת- להציל חיים. אני יכול לומר לך שבהרבה מקרים שהגענו יחד לזירה פעלנו בשיתוף פעולה מלא, ההיפך חובש של מד"א אומר לעצמו שהוא מגיע לזירה שזה מצוין שיש לו עזרה, זאת המטרה שלנו".
כמה האירועים שאתם מטפלים בהם מלווים אתכם?
"ברור שאתה מגיע לזירה ונתקל במראות אתה לוקח איתך את זה הביתה. אני יכול לספר לך שהמקרה הראשון שלנו היה כשילדה קטנה משדרות טבעה למוות בבריכה פרטית, זה אירוע שכל הצוות זוכר טוב, תראה לכולנו יש ילדים וזה מחזה כואב מאוד".