ועדת הפנים של הכנסת דנה ביום שני במועד הבחירות ב-14 הרשויות שנקבע כי לא יתקיימו בהן בחירות ב-27 בפברואר, יחד עם יתר הרשויות.
בדרום, מדובר ברשויות שדרות, אשכול, שער הנגב, שדות נגב וחוף אשקלון. כזכור, במכתב שהוציא שר הפנים משה ארבל לפני כשלושה חודשים הוא הודיע כי הבחירות בישובים הללו ייערכו חמישה חודשים לאחר מועד החזרה. אולם, כרגע מדובר רק בהצהרה שכן הדבר טרם נקבע בחקיקה. נזכיר כי הבחירות ברשויות המקומיות היו אמורות להתקיים ב-31 באוקטובר בכל הארץ, אך בשל המלחמה נדחו ל-30 בינואר. עם התארכות המלחמה נדחו הבחירות שוב ל-27 בפברואר.
יו"ר הועדה, ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה), אמר בפתח הדיון כי גם אם לא נקבע רשמית, ברור לכולם שהבחירות ברשויות המפונות לא יהיו ב-27 בפברואר, אך הוסיף כי "חייבת להיות בהירות בעניין הזה תוך ימים ספורים, כי אם זה מחייב חקיקה צריך לעשות אותה עכשיו".
במהלך הדיון התגלעו חילוקי דעות לגבי מועד הבחירות ב-12 הרשויות, אך הייתה הסכמה של רוב הדוברים כי יש לקבל לגביהן החלטה מהירה ולספק לתושבים, למועמדים ולראשי הרשויות הקיימים ודאות. במקרה שהבחירות נדחות אפילו בחודש מהמועד שנקבע כעת לכלל הרשויות, המשמעות היא שרשימת המועמדים נפתחת מחדש.
כאמור, במהלך הדיון בועדת הפנים הביע ראש מועצת שדות נגב תמיר עידאן את עמדתו. "אחרי מה שהמדינה עברה לא צריך עכשיו בחירות, לא נראה לי שזה הזמן. מהצד שלנו כראשי רשויות, אין מצב שאנחנו נהיה בקמפיין בחירות בזמן הזה. אם תחליטו לקיים עכשיו בחירות, אני לא אקיים קמפיין. זה או שעושים את זה עכשיו לפני שחוזרים ליישובים ומקיימים את ההצבעה במלונות, או שמקיימים את הבחירות בעתיד היותר רחוק. בזמן העשייה לחזרה ליישובים לא הגיוני לקיים מתווה בחירות, זה צריך להידחות לפחות לאמצע 2025".
אלון דוידי, ראש עיריית שדרות, דיבר על החוק שמקשה על פעילות של ראשי הרשויות 5 חודשים לפני הבחירות: "אם הבחירות יהיו בסוף 2024 או בתחילת 2025, זה אומר ש-5 חודשים לפני כן נכנסים למערכת בחירות ואי אפשר לעשות שום דבר לפי החוק. דבר שני, זה קצת מצחיק שהמדינה אומרת שילדים יכולים ללמוד בעיר ובדרום, כי יש כאלה שרוצים תמונת ניצחון בלי לנצח את החמאס, אבל ההורים לא יכולים לממש את זכות הבחירה שלהם בעיר, זה עצוב".
לגבי מועד הבחירות אמר דוידי: "אני חושב שאם מחליטים שלא לממש את זכות הבחירה היום, והן לא יהיו במועדן ב-27 בפברואר, זה אומר שביטלתם את המועמדים הללו ומתחילים את המשחק מחדש, כל מי שירצה להיבחר יוכל. אני חושב שהכי נכון כדי שהערים האלה ישוקמו זה לדחות את הבחירות כמה שיותר בין יוני לאוקטובר 2025. כל מי שהתמודד צריך לקבל את התקציב שהוא הוציא כדי שאנשים לא יחששו להתמודד בעתיד".
לעומת דוידי ועידאן, שלוש נשים המתמודדות לראשות מועצות שער הנגב, אשכול וחוף אשקלון – ח"כ לשעבר (יש עתיד) נירה שפק, מיכל עוזיהו ואילנית וואהל הציגו עמדה ברורה לפיה יש לקיים את הבחירות בהקדם האפשרי. עוזיהו אמרה בדיון: "כל חלופה שנייצר היא לא אידיאלית, ולכן אנחנו צריכים לייצר את החלופה הכי פחות גרועה. התנאי הראשון לתקומה הוא אמון של הציבור במנהיגות ושהמנהיגות עומדת מאחוריה עם אופק יציב ל-5 שנים קדימה. לכן צריך לבצע את הבחירות כמה שיותר מהר. להגיד שיהיו בחירות בעוד שנתיים קדימה זה לא נכון".