על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג – 1973, הסכם ממון , בין שנעשה לפני הנישואין ובין שנעשה לאחר הנישואין יש לערוך בכתב, והוא כפוף לאישורו של בית משפט לענייני משפחה או של בית דין רבני. הסכם ממון הינו מסמך חוקי הנעשה על ידי בני הזוג המעוניינים להסדיר בצורה רשמית את ענייני הממון שביניהם. בהסכם הממון יופיע פירוט של כל רכוש כזה או אחר של אחד מבני הזוג. בנוסף יפורט בהסכם, רכושו הפרטי והאישי של אחד מבני הזוג בנפרד, בכדי למנוע לבטים והפתעות במידה של פרידה. הסכם זה אינו מוגבל לזוגות נשואים בלבד, ונהוג לעשותו גם בקרב אלו החיים בזוגיות ללא נישואים, מקימים משפחה וחולקים את חייהם גם ללא קיום הליך הנישואים הפורמאלי ברבנות. מטרתו העיקרית של הסכם הממון הינה הסדרה מראש כל כל ענייני הרכוש במידה ובני הזוג יגיעו למצב בו הם מחליטים "לפרק את החבילה".
הסכם ממון בגירושין
כאשר מחליטים בני זוג להתגרש, הם נאלצים להחליט ביניהם על חלוקת הרכוש. עפ"י חוק, זכאי כל אחד מבני הזוג ל-50% מהרכוש המשותף שלהם.
במידה והחליטו בני הזוג לסיים את מערכת היחסים שלהם והם חתמו על הסכם ממון מבעוד מועד – ישנה הכרעה המוכנה מראש בנוגע לכל הרכוש של בני הזוג, ואין צורך לעבור דרך המערכת המשפטית שתיתן הכרעה בנושא הזה.
רבים רואים בחתימה על הסכם ממון מעין צעד מנבא שחורות, אך לא כך הדבר. למרות מחשבות ורעיונות שונים בקרב זוגות, פעמים רבות דווקא זוגות שבחרו לחתום על הסכם ממון מצליחים לנהל מערכת יחסים תקינה ובריאה מזוגות אחרים, מבלי סוג של "פחד" על מה יקרה ביום שהם יתגרשו. בעייני, בני זוג שמסוגלים ליצור מסמך כזה, מראים כמה הם כן מאמינים בנישואים שלהם ושהם פתוחים מספיק ומוכנים לדבר על חלוקה הוגנת בעתיד.
המחלוקת העיקרית בין בני זוג בהליך גירושין הוא עניין הרכוש. אין תחליף לכוחו של הסכם ממון שמעגן את כל נושאי הממון מראש ומונע מחלוקות קשות בעת הליך גירושין.
כאשר זה נוגע לכסף, לפעמים גם בני זוג שאהבו שנים רבות יבחרו בדרך של מלחמה עד השקל האחרון בו יוכלו "לזכות" מבין הזוג.
אני מאמין שכאשר אנו חותמים על הסכם ממון, אנו שומרים בצורה הטובה ביותר על המשפחה שלנו במידה וכן נחליט לפרק את החבילה בעתיד.
5 יתרונות ביצירת הסכם ממון שישמור על המשפחה שלך:
– הילדים לא יפגעו – בהליך גירושין זוגות רבים מוצאים את עצמם במלחמה קשה כנגד בן הזוג שני במגוון נושאים. לכן, כל מחלוקת עתידית על כסף, כל קרב נוסף שנכנס לארסנל המלחמה שלכם, הוא מיותר.
– כל אדם זכאי לרכוש שלו – הסכם הממון יוצר הגדרה מדוייקת למי שייך הרכוש בצורה מפורטת לכל אדם ואדם. כאשר הסכם כזה מוכן מראש, תוכלו להיות בטוחים שהרכוש שלכם – נשאר הרכוש שלכם.
– מונע מחלוקות עתידיות על כסף – כאשר אנו יוצרים הסכם ממון טרם הנישואין או טרם התחלת הזוגיות, אנו בעצם נמנעים ממחלוקת שהיא בתאוריה בלבד. אך חשוב לזכור, אחד מכל שלושה זוגות בישראל – מתגרש. כשאנו מבינים את המספרים וקולטים את כמות המתגרשים הגדולה, אני חושב שבחירה בהסכם ממון שמונע מחלוקות עתידיות על כסף הוא הכלי החכם ביותר שבו תוכלו להשתמש.
– מונע סיבוכים משפטיים – במידה ואחד מבני הזוג נקלע לסיבוכים משפטיים ולתשלום חובות לנושים שונים, באמצעות הסכם הממון יוכל להעיד בן הזוג שלא הסתבך, מה הוא רכושו שלו שאין לו קשר להסתבכות הכלכלית של בן הזוג.
– לאהוב ולא בגלל הכסף שלכם – כמובן שלא הייתי מאחל לאף אחד שנישואיו יתבססו על יכולותיו או יכולתיה הכלכליות. אך מכיוון שאין לנו שליטה על כל בני האדם ולפעמים אין בידינו לדעת על רצונותיהם של נוכלים ושרלטנים שונים ובמידה ואחד מבני הזוג הוא אמיד מאוד כלכלית לעומת בן הזוג השני, באמצעות חתימה על הסכם ממון תוכלו להיות בטוחים שבן הזוג שאיתכם לא אוהב אתכם רק בגלל הכסף שלכם.
הבעיה העיקרית עם הסכם ממון שהוא מצטייר בפני אנשים רבים כגורם שמעיד על חוסר בטחון בתוך הזוגיות, ושהסיבה היחידה לעשות אותו היא רק כי בן הזוג השני לא מאמין באמת ובתמים בזוגיות / בנישואים שלהם. חשוב לזכור, גם אם בן או בת זוגתכם לא מעוניינים בחתימה על הסכם כזה ואתם מרגישים שזו הדרך הטובה ביותר לשמור על האינטרסים שלכם ולמנוע פגיעה עתידית בכם ובמשפחה שלכם – אל תוותרו עליו.
אשמח כמובן לענות ולעזור בכל שאלה,
ולעזור לכם לנסח את הסכם הממון שלכם.
עורך דין גירושין בחיפה,
אמיר בר-לב