התפרצות מחלת החצבת באזור ירושלים ובמרכז הארץ, שהוביל להיסטריה רבה בקרב הציבור עקב מותה של ילדה מירושלים ואשפוזם של עשרות ילדים נוספים, הביא זוג הורים משדרות לפתוח במאבק למניעת התפרצות המחלה גם בעיר שדרות.
הראל ושני ארליך (24) הם זוג צעיר המתגורר בעיר מזה מספר שנים, ולהם שתי בנות קטנות. ניסינו להבין מה גורם לזוג צעיר לפתוח במאבק להוצאת ילדים שלא חוסנו מגני הילדים הרבים בעיר, מאבק שמתנהל כרגע בקבוצת וואצאפ מרובת משתתפים, רובם ככולם הורים מודאגים ששותפים לחשש.

משפחת ארליך. צילום: עצמי
איך התחיל המאבק שלכם?
"החששות והפחדים בנוגע למחלה קיימים כבר המון זמן, אולם לאחר פטירתה של התינוקת מירושלים מחצבת ולאחר ריבוי מקרי ההידבקות החלטנו להתחיל לפעול למען ביטחון ילדינו."
מה היא מחלת החצבת, ומה כל כך מסוכן בה להבנתכם?
"חצבת זה בעצם נגיף שתוקף את המערכת החיסונית, זו המחלה המדבקת ביותר בעולם (גם מי שחוסן לא מוגן ב100%) מעבר לכל תופעות הלוואי שהחצבת מביאה כגון פריחה, חום גבוהה, צינון וכו' ומעבר לסיכון המיידי שיכול להיגרם (1 מכל 500 שיחלו לא ישרוד) ישנה בעייה נוספת של הישארות הנגיף בגוף, השפעתו על המוח וגרימת מוות תוך 10 שנים".
אם חיסון נגד המחלה כל כך יעיל, מדיע יש הורים שלא מחסנים את ילדיהם?
"ישנם הורים שלא מחסנים את ילדיהם מכיוון שהם טוענים שהחיסון גורם לאוטיזם (דבר שלא הוכח מעולם ונשלל על ידי מחקרים רפואיים). בנוסף, ישנם הורים שלא מחסנים את ילדיהם מכיוון שקרו מקרים של פגיעה ואף מוות מהחיסון עצמו, מקרים אלו נדירים מאוד והנזק של החיסונים מזערי מאוד לעומת התועלת הגדולה שלו, הרבה יותר אנשים היו נפגעים אם לא היינו מתחסנים נגד חצבת ונותנים למחלה להתפשט".
הבנו שהתארגנתם עם הורים נוספים מהעיר למאבק סביב נושא החצבת. מה השלב הבא?
"כרגע אנחנו מחכים לראות מה יהיה עם החוק החדש שמנסים להעביר בכנסת (החוק אינו מחייב לחסן אלא מחייב רישום של כלל ההורים שלא מחסנים ובמקרה של התפרצות המחלה בגן אותם ילדים יונחו להישאר בביתם). במידה והחוק יעבור נפעל עד להוצאת הילדים שמסכנים את ילדינו מהגן. במידה והחוק לא יעבור נשיג את שמות הילדים הלא מתחסנים בדרכים חלופיות (חוקיות כמובן) ונפעל עד להוצאת אותם הילדים מהגנים."
אתר המידע של משרד הבריאות בנושא מחלת החצבת:
https://my.health.gov.il/MyPortal/Campaigns/Pa ges/measles-faq.aspx