כבר שלוש שנים שאין שקט בבית הכנסת לעולי קווקז בשכונת בן גוריון בשדרות. פעם אחר פעם, עולה בית הכנסת לכותרות בגלל מאבקי כוח, פעם היה זה ניסיון להדיח את הרב מנחם דן פיסחוב למורת רוחם של המתפללים שהתנגדו, פעם זו הדרישה של הגביר מרוסיה למנות אנשים מטעמו להחליף את העמותה הנוכחית וכעת תלונות במשטרה על החלפת מנעולים כאשר ברקע מתנהל מאבק משפטי שעוד רחוק מסיום. בינתיים, טוענים גורמים בקהילה כי הנפגעים העיקריים הם בני העדה שלא זוכים ליהנות מהמוסד הרוחני שכולל בתוכו מקווה טהרה, אולם ובית תפילה.
התורם דורש להחזיר אליו את השליטה
הסיפור של בית הכנסת לעולי קווקז החריף בשנה האחרונה. תחילה, התקבל מכתב מהגביר עמיאל יעקובוב שתרם את הכסף לבניית בית הכנסת לפני עשרים שנה. הוא דרש מהרב מנחם דן להחזיר את מפתחות מתחם בית הכנסת. משלא נענה לבקשה, נציגו של הגביר, חבר העירייה הרצל שאובי הגיע להחליף מנעולים.
"יש כאן ניסיון לקחת שליטה בכוח ובאיומים" הסביר אחד ממתפללי בית הכנסת, "להתעורר אחרי הרבה שנים שאנחנו מתחזקים את המקום ולהניח מכתב איומים על הדלת בניסיון להרתיע אותנו זה מגוחך ואנחנו לא נוותר ונצא למאבק".
"אני מגיע לשטח בית הכנסת ולא מאמין למראה עיניי, מנעולן מחליף את כל המנעולים שלנו ללא רשות" תיאר בחודש ינואר השנה הרב פיסחוב. "שאלתי אותם מי נתן להם רשות זה בית הכנסת שלנו. אני כמובן מייד הזמנתי להם משטרה ולמקום הגיע גם חבר העירייה שאובי בכבודו ובעצמו שהחליט פתאום שהוא בעל הבית".
בשלט מאולתר שהונח על הדלת לאחר שהוחלפו המנעולים נכתב תחת הכותרת "עמותת קרנות התורה והחסד בשדרות", "הננו להודיע לכל בני עדתינו יוצאי קווקז בשדרות כי בית הכנסת "בית טיפיו" שנבנה על ידי הנדיב הנכבד מר עמיאל יעקובוב היו"ו יחזור לפעילות מלאה בקרוב. בית הכנסת שנבנה באמצעות עמותת קרנות התורה והחסד בשדרות לפני כעשרים שנים מכספי התורם נועד לשמש את כלל הציבור בשדרות. לכל דבר ועניין יש לפנות למר עמיאל. אין לאף גורם לנהוג מנהג בעלות על המקום. כל הפורץ גדר ללא אישור יתבע בבית המשפט. כל מי שמחזיק ציוד או מפתחות מתבקש להחזירם לאלתר לעו"ד כהן דוד המלך גורג 22 ירושלים".
מנגד הסביר שאובי: "לפני כשנה אחותו של התורם נפטרה, הוא הגיע מרוסיה לשבת שבעה וכאשר הוא בא לבית הכנסת הוא ראה שאין מניין וכעס, אמר שהוא לא מרוצה שבית הכנסת לא מתפקד כמו שצריך. הוא אמר "מה זה הדבר הזה, בניתי פה בית כנסת כדי שלא יהיה כאן מניין? תגיד לרב שיתקשר אליי אני לא רוצה אותו. פניתי לרב פיסחוב ואמרתי לו שיסדיר את העניינים עם התורם. הוא הגיב בצורה מזלזלת ואמר שהמקום הזה שלו וזהו".
עוד הוסיף שאובי: "המקום רשום על שם עמותה מסודרת שבנתה את המבנה, יש הסכמים ברורים. הרב ראה אותנו שם, הזמין לנו משטרה, ניגשנו לתחנה והסברנו להם את העניין, אמרו לי "אין בעיה, המקום שלך, לך לבית משפט" וזה מה שנעשה. חשבנו שהבנאדם מבין את עצמו אבל הוא מחליט להילחם ואני משוכנע שהצדק יעשה בבית המשפט".
הסיבה לסכסוך: שינוי נוסח התפילה
ואכן הסיפור הגיע לפתחו של בית המשפט בעקבות תביעה שהגישו נציגי התורם באמצעות עו"ד יצחק שאובי, בנו של הרצל.
"הנתבע הרב מנחם דן פיסחוב נשלח לבית הכנסת בשנת 2013, ע"י התורם של בניית בית הכנסת ומקים הקהילה והתובעת מר עמיאל יעקובי, וזאת על מנת שישמש כרב וחזן ומסירת שיעורי תורה בלבד, וזאת בתמורה לכך שהתורם מר עמיאל יעקובוב יממן את לימודיו ואף תמך בו כלכלית" מתואר בכתב התביעה.
מכתב התביעה עולה גם טענה כי מה שהצית את הסכסוך הזה היה בכלל נוסח התפילות. "חברי התובעת, הקימו את ביהכנ"ס על מנת שישמש את העדה הקווקזית בשדרות לצורך, שימור מורשתם, אך לצערם, הרב פיסחוב אשר הובא לביהכ"נ בגלל היותו דובר את בשפה הקווקזית, ושעל ידו קיוו לשמר ולהפריח את מורשתם, זנח את מסורתם, ומיד עם כניסתו לביהכנ"ס השליט את תפילות ומנהגי חב"ד והלכות חב"ד באופן מוצהר אלה, המושתתים על מנהגי עדת אשכנז".
לאותו עניין התייחס השבוע גם אריק עובדיה קוקולייב שמנהל ברשת החברתית מעין קמפיין נגד הטיעונים שמעלה רב בית הכנסת פיסחוב בסרטון שהפיץ בשפה הרוסית. "בשנת 2008 רב אהרון בדיקות נאלץ לעזב את הארץ ובמקומו התורם עמיאל הביא את הרב מנחם דן" מסביר קוקולייב שבעבר שימש עוזרו של הרב. "הרב היה מלא מרץ מבית חב"ד והתחיל להכניס מנהגי חב"ד בתוך בית כנסת של עדות מזרח ולהדחיק לצד מנהג קווקזים בטענה שתפילות חב"ד נעלות יותר".
עוד הוסיף:" בית הכנסת שהיה בעבר הומה במתפללים נותר בקושי עם מניין, רבים מהמתפללים העדיפו לעזוב כי קשה להם עם ההתנהלות הגסה שמוביל הרב. לכל אורך השנים אין בכלל תפילות בבית כנסת ועצוב לראות מבנה כזה מפואר שמתנהל כך, לכן פנינו לגביר בכדי לשנות את המצב. בסוף מדובר בבית כנסת שמיועד לעולי קווקז, מן הראוי שיתקיימו בו תפילות לפי המסורת הקווקזית".
אולי רב העיר יביא לפשרה?
מנגד, הרב פיסחוב דוחה את כל האשמות נגדו ואומר שמדובר בקנוניה ובריונות. "במשך עשר שנים אנחנו מנהלים את המקום, משקיעים בו ודואגים לו ופתאום מגיע שאובי בשם התורם ומחליט שזה שלו. איך אפשר לעשות דבר כזה לקהילה שלמה? ריבונו של עולם מדובר בבית כנסת. פנינו תמיד לשלום אבל לא נוותר וניאבק על הזכות שלנו במקום הזה".
בתוך כך, המאבק המשפטי עשוי להיות מוכרע רק בחודש מרץ, בינתיים בדיון שהתקיים לאחרונה בבית המשפט ביקשו התובעים לאפשר להם לקיים בבית הכנסת תפילות במהלך השבוע דבר שגרר התנגדות. התובעים אף הציעו שתהיה הסכמה על כך שרב העיר, הרב דרור טוויל ימונה לאיש שיגשר בנוגע למועדי התפילות עד אשר יוכרע הדיון העיקרי בנוגע לבעלות על המבנה. "צריך להבין שמדובר במתחם רוחני גדול שכולל גם בית כנסת, גם אולם וגם מקווה טהרה שבכלל סגור ולא פעיל" אומר עו"ד שאובי, "עד שתתקבל הכרעה בתיק מה שאנחנו מבקשים לקיים תפילות ולהפעיל את המקווה שבו גם העירייה השקיעה לא מעט תקציב עבור הציבור הרחב שבינתיים נפגע מזה וחבל".
השופט אורית חדד ביקשה לאמץ שיח בנוגע לתפילות. "מכל מקום בנסיבות העניין בית המשפט מורה בזאת לב"כ הצדדים ליצור קשר ולשוחח לגבי עניינה של בקשה זו. בטוחה אני כי יוכלו הצדדים לסייע בקיום שיח ענייני. כך אף ראוי בהינתן הרגישות הטמונה בעצם קיומה של מחלוקת בת זיקה רוחנית שראוי שתיעשה "לשם שמיים".
השופטת הבהירה בנוסף: "לאחר קיומו של שיח שיעשה בתוך שבעה ימים, תוגש הודעה משותפת אם אכן יש הכרח בסעד זמני לטובת המבקשת כנתבעת צעד שהוא חרגי בהליך משפטי".
בינתיים, בעוד המאבק המשפטי מתנהל, טוען הרב פיסחוב כי נעשה ניסיון גס וכוחני מצד התובעים. "הגיעו הילדים של מר שאובי והחליטו שהם מעל החוק. הם באו חתכו את המנעולים ונכנסו פנימה. מיהרתי כמובן להגיש תלונה במשטרה. לא יכול להיות בזמן שיש הליך בבית משפט הם יחליטו לעשות דין לעצמם ויפרצו לבית הכנסת".